Dluhopisy. Cesta ke snadnému zbohatnutí, nebo ke ztrátě peněz?

Lenka Kinclová
Lenka Kinclová
10. 5. 2022
 8 611

Investiční trh za poslední roky zaplavila vlna dluhopisů. Emitenti se přetahují o přízeň investorů. Ovšem ne všechny příběhy s dluhopisy v hlavní roli končí šťastně. Je investice do nich risk, nebo cesta ke zbohatnutí?

Dluhopisy. Cesta ke snadnému zbohatnutí, nebo ke ztrátě peněz?
Investice do dluhopisů? Dobře si je prověřujte (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Celý dluhopisový byznys funguje na jednoduchém modelu: společnost emisí dluhopisů získává většinou od investorů peníze pro své fungování nebo expanzi. Koupí dluhopisu vzniká mezi investorem a společností vztah věřitel-dlužník.

Investoři zde tedy suplují banky, ale bez jakéhokoliv zajištění.

Toto snadné schéma naráží na několik zásadních překážek. Tou největší a mnohokrát skloňovanou je nebezpečí ztráty peněz.

Mnoho společností využívá dluhopisy jako záplatu na předchozí dluh.

Fake it till you make it

Zkušení investoři se řídí základní investiční poučkou o diverzifikaci portfolia a rovnicí vyšší výnos = vyšší riziko. Jak je na tom široká veřejnost v časech, kdy dle výzkumů finanční gramotnost poklesla na 55 %?

Crowdfunding není jen Kickstarter, říká šéf investiční platformy

Byznys s poskytováním firemních úvěrů je složitý už jen v tom, že cílí na dvě skupiny, jejichž preference jdou proti sobě: podnikatele a investory. „Musíme obě vybalancovat a uspokojit,“ říká Vít Endler, šéf crowdfundingové platformy FinGOOD. Ve Finmag podcastu kromě jiného vysvětluje, proč investorům doporučuje diverzifikaci vynaložených prostředků do více projektů.

Velmi lehko se lze u dluhopisů spálit a veřejnost se snadno nechá nalákat na vysoké zhodnocení. Mnoho firem se totiž při vydávání dluhopisů uchyluje k oblíbenému scénáři Fake it till you make it. Česky řečeno tedy něco jako fixluj, dokud to jde.

Vzpomeňme si například na ambiciózní projekt Michala Mičky a Pietro Filipi. V posledních fázích projektu, kdy již bylo víc než jasné, že tento kolos jde ke dnu, se jeho firma uchýlila právě k emisi dluhopisů.

K úpadku vedlo mnoho faktorů včetně pandemie, ale výdej dluhopisů zde plnil spíše roli Ponziho schématu. A to je jeden z dalších problémů. Mnoho společností využívá dluhopisy právě jako záplatu na předchozí dluh. Celý systém je pak ještě více zneprůhledněn zakládáním dceřiných společností, které emitují další dluhopisy.

Dalším problémem dluhopisů je jejich absolutní nezajištění. Nenabízejí žádné pojištění a nejeden investor již musel takto investované peníze odepsat jako nedobytnou pohledávku.

ČNB sice schvaluje emisi dluhopisů, ale v takovém případě dochází pouze k formální kontrole všech náležitostí.

Na co si dát pozor

Bankovní a finanční trh je přitom v tuzemsku poměrně regulovaný. Dávalo by tedy smysl, že si Česká národní banka (ČNB) dluhopisy více pohlídá. Opak je ovšem pravdou.

ČNB sice schvaluje emisi dluhopisů, ale v takovém případě dochází pouze k formální kontrole všech náležitostí. Jediným krokem, který ČNB v tomto směru učinila, bylo vydání vlastního desatera, jak se chránit a nepřijít o své peníze.

Anketa očima expertů
Shutterstock

Bezpečných deset procent? Děkuji, nechci. Jak na dluhopisy očima expertů

Posvítíme si na trh, kde vám slibují bezpečný a vysoký výnos, k čemuž má dopomáhat i štempl od ČNB. Jak poznat prašivý dluhopis a nenaletět?

U dluhopisů tak víc než u jakékoliv jiné investice platí, že důkladná kontrola je na místě. Investoři by zde měli zcela jistě také počítat s vysokým rizikem ztráty své investice.

Přesycení trhu dluhopisy a jejich poměrně velké riziko jsou tak důvody, proč se stále více investorů uchyluje k zajištěným a bezpečnějším způsobům investování. Jedním z nich je investiční crowdfunding.

Oproti přímému nákupu firemních dluhopisů tak odpadá složité ověřování skutečného stavu firmy.

Jak investovat bezpečně?

Tento typ investování nabízí přes vysoké zúročení zajištění investic zástavou movitého nebo nemovitého majetku. Typickým příkladem je česká crowdfundingová jednička Fingood.cz, kde je 70 % investic zajištěno zástavou nemovitého majetku, 20 % movitého a zbylých 10 % nabízí papírové zajištění v podobě směnky a notářského zápisu s přímou vykonatelností.

Investujete do dluhopisů?

Fingood se zaměřuje na firmy, které už mají něco za sebou a na trhu působí alespoň dva roky, obratově se pohybují většinou v rozmezí deseti až 200 milionů korun. Takovým společnostem je schopný nabídnout financování, které je v drtivé většině případů zajištěné. V zástavě má dokonce i letadlo, autobusy nebo jeřáby.

Oproti přímému nákupu firemních dluhopisů tak odpadá složité ověřování skutečného stavu firmy. Investiční crowdfunding je tak z tohoto pohledu bezpečnou investiční alternativou.

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je Fingood generální partner.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
11
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Lenka Kinclová

Lenka Kinclová

Vystudovala Provozně ekonomickou fakultu se zaměřením na marketing. Miluje solo cestování, ze kterého píše cestopisy. Jako aktivní investorka se zajímá o novinky ze světa investic a fintechu. Nyní má na... Více

Související témata

crowdfundingdluhopisyfingoodinvesticeKdo hýbe miliardamikomentářMiliardy v pohybu

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo