Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nebojte se investic. Speciál Miliardy v pohybu poradí i pobaví

Michal Hron
Michal Hron
15. 2. 2022
 5 287

Rozkaz zněl jasně: Inflace roste, spořící účty už dávno ke spoření nestačí, tak pojďme poradit, jak správně investovat. Jinými slovy, pojďme šířit osvětu o světě investic. A dát lidem, kteří na těch investovaných miliardách sedí, tvář.

Nebojte se investic. Speciál Miliardy v pohybu poradí i pobaví
Zdroj: Shutterstock

Češi dnes mají podle České bankovní asociace uloženy na běžných účtech přes tři biliony korun. Během pandemie koronaviru si dokonce vytvořili rekordní polštáře úspor. Tyto peníze ale kvůli inflaci, která se koncem roku 2021 výrazně odchýlila od dvouprocentního cíle České národní banky (ČNB), ztrácejí na hodnotě.

V prosinci inflace vyskočila na 6,6 %, v lednu dokonce na 9,9 % a analytici očekávají, že ještě mírně poroste. ČNB se snaží tento růst mírnit rychlým zvedáním úrokových sazeb, základní je aktuálně 4,5 %. Tempo jejího růstu je přitom mimořádné: vyšší úroky totiž znamenají dražší úvěry a výhodnější spoření. Tato kombinace má snížit ochotu lidí a firem utrácet. A když klesne poptávka, mají klesat i ceny.

Miliardy v pohybu poradí

Kdo ovšem chce alespoň uchovat hodnotu svých úspor, v aktuální situaci mu běžné spořící účty či termínované vklady nepomohou. Obecně je třeba pamatovat na to, že spořící účty budou mít zákonitě vždy nižší sazbu, než je inflace. Jejich hlavní výhodou je rychlá dostupnost peněz za alespoň nějaké míry zhodnocení. Peníze tak máte neustále k ruce, ale inflaci neporazí.

Jedním z hlavních cílů projektu Miliardy v pohybu je tedy upozornit na to, že bez patřičné péče se osobní finance do dobré kondice nedostanou. A rozumné a odpovědné investování by mělo být (nejen v době vysoké inflace) samozřejmostí. Chceme ukázat, jaké možnosti se na trhu nabízejí, jak se zainvestované prostředky spravují a že správné nastavení portfolia nemusí být raketová věda.

Nenechte své peníze spát aneb Kdo hýbe miliardami v Česku

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czShutterstock/Finmag.cz
VSTUPTE DO SVĚTA INVESTIC!

Pokud totiž chcete nejen uchovávat hodnotu peněz, ale také své úspory efektivně zhodnocovat pro důležité životní etapy, je potřeba porozumět světu investování a účastnit se ho. Umět pracovat s rizikem, dokázat diverzifikovat a nesedat na lep pochybným investičním příležitostem. Ukázkové příklady můžeme hledat v západním světě, kde má investování na burze nebo ve fondech dlouhou tradici.

Miliardy v pohybu pobaví

Už nyní přitom Češi o investice jeví rekordní zájem. Asociace pro kapitálový trh ČR uvádí, že jen u jejích členů měli lidé ke konci září 2021 zainvestováno 1,76 bilionu korun. Z toho 103 miliard leží v nemovitostních fondech a 243 miliardy ve fondech kvalifikovaných investorů. Tedy takových, kteří se už v investičním světě nějaký ten pátek pohybují a seznamovat s ním nepotřebují.

I na takové ale projekt Miliardy v pohybu myslí. Kromě edukačního rozměru si vzal za cíl představit zákulisí investičního světa a poodhadlit smýšlení portfolio manažerů a dalších lidí, kteří o investičních strategiích fondů denně přemýšlejí. Ukázat lidi „z masa a kostí“, kteří této branži vévodí, a příběhy, co stojí za miliardami, kterou jsou v Česku zainvestované.

Společně s partnery projektu tak v příštích týdnech a měsících přineseme rady a tipy týkající se investičního světa, představíme lidi, kteří za ním stojí, nabídneme komentáře na aktuální témata a především provedeme světem investic. Co je to akcie, co je to dluhopis, na co si dát pozor v kryptosvětě, kam své peníze ideálně uložit a jak se k investicím svědomitě postavit. To vše na jednom přehledném místě.

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

akciedluhopisyinflaceinvesticeinvestiční univerzitaMiliardy v pohybu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo