Konec snění, Česko jede na dluhových steroidech

Štěpán Křeček
Štěpán Křeček
1. 2. 2022
 10 532

Je zřejmé, že sen o obnově ekonomiky ve tvaru V se rozplynul. Naše hospodářství se bude na úroveň před příchodem pandemie vracet delší dobu, než jsme si původně přáli. V průběhu koronavirové krize navíc skokově rostlo zadlužení země a ekonomiku začala poškozovat vysoká míra inflace.

Konec snění, Česko jede na dluhových steroidech
Sen o oživení české ekonomiky se rozplynul (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Statistici dnes zveřejnili předběžný odhad vývoje ekonomiky za rok 2021. Ten dokládá, že se české hospodářství po historicky nejhlubším propadu v roce 2020 o 5,8 procenta zotavuje pomalejším tempem, než jsme si původně přáli. Přesto lze výsledky za poslední čtvrtletí loňského roku vnímat jako příslib dalšího růstu.

Hrubý domácí produkt v roce 2021 vzrostl o 3,3 procenta. Tohoto růstu bylo dosaženo pomocí steroidů v podobě prudkého růstu zadlužení naší země. Přestože v letošním roce bychom se měli vrátit k odpovědnějšímu hospodaření, naše rozpočtová politika bude dál vytvářet vysoký schodek. 

Dobrou zprávou je, že po celou dobu koronavirové krize si udržujeme nízkou míru nezaměstnanosti. To pomáhá tlumit sociální problémy a podporuje růst výdajů na spotřebu.

Naše ekonomika má však vážné problémy v rámci zahraničního obchodu. Zahraniční poptávka se sice v posledním čtvrtletí loňského roku začala zotavovat, nicméně výrazné posilování koruny bude v letošním roce negativně dopadat na český export.

Kam dál?

Ohodnoťte článek

-
-12
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Štěpán Křeček

Štěpán Křeček

Hlavní ekonom společnost BH Securities. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze, na které aktivně pedagogicky působí. Odborně se zaměřuje především na analýzu české ekonomiky,... Více

Související témata

Český statistický úřadekonomikahrubý domácí produktkomentářstatistika

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo