Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Konec snění, Česko jede na dluhových steroidech

Štěpán Křeček
Štěpán Křeček
1. 2. 2022
 10 530

Je zřejmé, že sen o obnově ekonomiky ve tvaru V se rozplynul. Naše hospodářství se bude na úroveň před příchodem pandemie vracet delší dobu, než jsme si původně přáli. V průběhu koronavirové krize navíc skokově rostlo zadlužení země a ekonomiku začala poškozovat vysoká míra inflace.

Konec snění, Česko jede na dluhových steroidech
Sen o oživení české ekonomiky se rozplynul (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Statistici dnes zveřejnili předběžný odhad vývoje ekonomiky za rok 2021. Ten dokládá, že se české hospodářství po historicky nejhlubším propadu v roce 2020 o 5,8 procenta zotavuje pomalejším tempem, než jsme si původně přáli. Přesto lze výsledky za poslední čtvrtletí loňského roku vnímat jako příslib dalšího růstu.

Hrubý domácí produkt v roce 2021 vzrostl o 3,3 procenta. Tohoto růstu bylo dosaženo pomocí steroidů v podobě prudkého růstu zadlužení naší země. Přestože v letošním roce bychom se měli vrátit k odpovědnějšímu hospodaření, naše rozpočtová politika bude dál vytvářet vysoký schodek. 

Dobrou zprávou je, že po celou dobu koronavirové krize si udržujeme nízkou míru nezaměstnanosti. To pomáhá tlumit sociální problémy a podporuje růst výdajů na spotřebu.

Naše ekonomika má však vážné problémy v rámci zahraničního obchodu. Zahraniční poptávka se sice v posledním čtvrtletí loňského roku začala zotavovat, nicméně výrazné posilování koruny bude v letošním roce negativně dopadat na český export.

Kam dál?

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-12
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Štěpán Křeček

Štěpán Křeček

Hlavní ekonom společnost BH Securities. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze, na které aktivně pedagogicky působí. Odborně se zaměřuje především na analýzu české ekonomiky,... Více

Související témata

Český statistický úřadekonomikahrubý domácí produktkomentářstatistika
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo