Křeček: Inflace pálí rekordní úspory lidí, ceny rostou i o 30 procent

Štěpán Křeček
Štěpán Křeček
12. 1. 2022
 14 955

Aktuální míra inflace, která v prosinci dosáhla v meziročním srovnání 6,6 procenta, dál pálí úspory lidí. Ty přitom v koronavirové krizi narostly na rekordní úroveň. Naspořené peníze je proto vhodné chránit například pomocí protiinflačních státních dluhopisů. Standardní úročení vkladů v bankách není při současné inflaci dostatečné, říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Křeček: Inflace pálí rekordní úspory lidí, ceny rostou i o 30 procent
Ceny rostou, inflace je u řady zboží už dvouciferná (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

V prosinci došlo k výraznému meziročnímu růstu cen u olejů a tuků (o 24,7 procenta), cukru (o 17,5 procenta), zeleniny (o 13,5 procenta), tabákových výrobků (o 10,5 procenta), pohonných hmot a olejů (o 29,2 procenta), automobilů (o 10 procenta), oděvů (o 16,2 procenta), výrobků a služeb pro běžnou údržbu a opravy bytu (o 10,3 procenta) či nákladů vlastnického bydlení (o 14,7 procenta).

Z meziročního pohledu tak dosáhla průměrná míra inflace v prosinci na úroveň 6,6 procenta, což bylo o 0,6 procentního bodu víc než v listopadu. Zdražování nabírá na obrátkách a v prvních měsících letošního roku bude dál zrychlovat. Situaci však zlepšuje posilující kurz koruny, který zlevňuje dovoz.

Inflace
Shutterstock

Inflace je nejvyšší od roku 2008. A to nepočítá energie

Spotřebitelské ceny stouply v prosinci o 6,6 % v porovnání se stejným měsícem loňského roku. Meziroční inflace je tak o 0,6 procentního bodu vyšší než v listopadu. Oznámil to Český statistický úřad. A nebýt odpuštění DPH na energie, vyskočila by inflace nad sedm procent. V lednu počítají analytici s inflací až okolo 10 %.

Česká ekonomika zpomalí

Průměrná míra inflace za celý loňský rok dosáhla úrovně 3,8 procenta, což je téměř dvojnásobek stanoveného cíle České národní banky. V letošním roce lze očekávat, že se průměrná míra inflace zvýší a bude se pohybovat kolem trojnásobku stanoveného cíle.

V roce 2023 však průměrná míra inflace již výrazně klesne.

Česká národní banka proti inflaci rázně zakročila prudkým zvýšením úrokových sazeb. Základní úroková sazba letos pravděpodobně překročí hranici čtyři procenta. Nicméně již by neměla narůstat tak rychle jako v závěru loňského roku.

Vysoké úrokové sazby budou zpomalovat ekonomický růst České republiky. Scénáři stagflace bychom se však měli vyhnout.

Kam dál?

Ohodnoťte článek

-
-11
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Štěpán Křeček

Štěpán Křeček

Hlavní ekonom společnost BH Securities. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze, na které aktivně pedagogicky působí. Odborně se zaměřuje především na analýzu české ekonomiky,... Více

Související témata

česká národní bankačnbekonomikainflacekomentář

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo