Do čeho investovat v roce 2022 očima expertů. Bitcoin, dluhopisy, akcie...?

Michal Hron
Michal Hron
7. 1. 2022
 65 653

Inflace nezadržitelně roste, naopak investičních nástrojů, které ji porazí, ubývá. Peněz je navíc na trhu vlivem pandemie víc než kdy dřív a najít pro ně ten správný přístav je čím dál složitější. S novým rokem tak vyvstává jasná otázka: kam se vyplatí letos investovat? Ptali jsme se expertů.

Do čeho investovat v roce 2022 očima expertů. Bitcoin, dluhopisy, akcie...?
Mít se jako prase v žitě asi nebudete, ale poradit vám, kam investovat, můžeme. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Jestli v minulosti s jistou mírou opatrnosti vévodily doporučením kryptoměny (a poslední rok ukázal, jak volatilní dokážou být), letos se v doporučení expertů skloňují hlavně akcie. Ty loni dosáhly svých dosavadních maxim a řada investorů věří, že jejich růst zdaleka nekončí.

I tady je ovšem potřeba jisté dávky odpovědnosti a nebát se vybírat jen ty, které jsou hodnotové, nebo skutečně věříme v jejich růst. „Stock piciking bude to nejdůležitější – vybrat takzvané value stocks nebo hodnotové akcie,“ říká Andrea Ferancová Bartoňová, předsedkyně představenstva Espira Investments.

Inflace kde se bere
Shutterstock

Inflace pod drobnohledem. Kde se bere a máme se jí bát?

Podívali jsme na ni už v září, kdy začala stračit celý svět. Meziroční míra inflace se tehdy v Česku přiblížila hranici pěti procent. S hodnotou 4,9 procenta vzrostla oproti srpnu o 0,8 procentního bodu. Ceny navíc rostou, kamkoliv se člověk podívá. A zdražovat se bude dál. Jan Traxler se však na růst cen podíval v kontextu: máme se ho vážně tak bát?

Nálady investorů po letech ovlivňuje silná míra inflace, která požírá úspory. V prvních měsících roku 2022 může kvůli negativním vlivům pandemie a zvyšujícím se cenám energií vyšplhat až k deseti procentům.  A centrální banka na tento trend reagovala prudkým zvýšením základních úrokových sazeb. Důležité proto bude pečlivě vybírat takové akcie, na které nebudou mít inflace nebo rostoucí úrokové sazby negativní dopad.

Inflace atakující desetiprocentní hranici ostatně nutí i méně zkušené investory sahat po stále rizikovějších způsobech uložení peněz. Spořicí účty i termínované vklady prodělávají, což mnoho lidí přitáhlo ke stále dostupnějším kryptoměnám. A nejen k nim: na trhu se objevují i projekty slibující hezké zhodnocení, ale víc než co jiného připomínají podvod.

„Klientům obecně radíme investovat své prostředky do široce diverzifikovaného portfolia složeného z akcií, dluhopisů a alternativních investic. Základem je kvalita aktiv a jejich bezpečnost,“ vypichuje hlavní investorskou poučku Petra Štěpánková, majitelka investičně poradenské firmy Melior Invest.

Do čeho (čím konkrétněji - tím lépe... tedy trhy, segmenty trhů, tituly, investiční produkty a komodity) se podle vás vyplatí investovat peníze v roce 2022? Čemu se naopak doporučujete obloukem vyhnout?

Michal Semotan

Michal Semotan

portfolio manažer J&T Investiční společnosti

Souhlasíte s názorem?

-
+121
+

Nadále se budu soustředit v roce 2022 na akcie, které mají potenciál v tomto roce překonat inflaci, na rozdíl od jiných, více konzervativních produktů. Očekávám výrazně větší diferenciaci ve výkonu jednotlivých akciových trhů a společností. S rostoucí inflací a úrokovými sazbami budou investoři bedlivě sledovat výsledky hospodaření (to se začalo projevovat již v roce 2021), a každé zaváhání bude trh trestat. Jen plané sliby a vidiny růstu tržeb nebudou stačit, aby daná akcie, respektive společnost, šla na akciovém trhu nahoru.

Kombinujeme tedy vybrané společnosti, nemyslíme si, že stačí vsadit na jeden segment či region.  Na americkém trhu letos preferujeme Facebook (vidíme další potenciál v monetizaci jeho služeb, silný růst tržeb), věřím v další růst Airbnb (jeho podíl na ubytování poroste na úkor hotelů, možná už letos překlopení do černých čísel), na evropském trhu sázíme na VW (nadprůměrné marže, pokles krize s čipy, možné spekulace o IPO Porsche, či další změny majetkových podílů).

Jsme nadále pozitivní i na segment výrobců elektrické energie (ČEZ, Eon, RWE, EDF). Myslím si, že rok 2022 bude pozitivní i pro některé komoditní společnosti, jako je například brazilská Vale, uranový sektor (Cameco, SRUUF), kam růst má například i „ropák“ BP. Z menších emisí pak mají další prostor k růstu podle mě  Česká zbrojovka či řecký developer Lamda.

Akcie České zbrojovky na Pražské burze

Zdroj: peníze.cz
Anna Píchová

Anna Píchová

vedoucí analytického oddělení Cyrrus

Souhlasíte s názorem?

-
+44
+

Co se týče akciových trhů, v roce 2022 se očekává určitý návrat k normálu u odvětví, které byly zasaženy covidem. Dařit by se mělo firmám z oblasti spotřebitelských služeb jako jsou restaurační řetězce, zejména pak ty, které mají byznys model postavený na franšízách a rostoucí náklady tak na ně budou mít mírnější dopad, nebo třeba zábavní parky. Zajímavé příležitosti by se mohly vyskytnout také v oblasti cestovního ruchu, například u aerolinek. Takovýto nákup je však spekulativnější.

Očekávané zvyšování úrokových sazeb v USA hraje do karet finančním institucím, které se aktuálně jeví atraktivně také s ohledem na svou valuaci. Dobrý rok by mohly zažít i některé firmy z oblasti zdravotnictví a farmacií, výrobci polovodičů (zde například ti navázáni na elektromobilitu) nebo velké technologické firmy, které jsou velmi ziskové a profitují z trendů jako je digitalizace. Nicméně zde bude potřeba pečlivě vybírat.

Sledovat se vyplatí také zemědělské komodity, které by s ohledem na nedostatek hnojiv a růst inflace měly posilovat. Nejzajímavější tituly budou na trhu v USA, nicméně český investor se nemusí bát ani vybírat akcie z pražské burzy, která by měla pokračovat v trendu nastoleném v uplynulém roce.

Opatrnost je pak na místě s ohledem na kapitálově náročné firmy nebo na mladé technologické firmy, jejichž hospodaření se však nyní nachází ve ztrátě a našponované valuace jsou jen příslibem budoucích zisků. Kurz akcií těchto firem bývá zranitelný vůči nárůstu dluhopisových výnosů, který by měl v letošním roce nastat s koncem nákupů aktiv ze strany FEDu.

Martin Tománek

Martin Tománek

portfolio manager Partners investiční společnosti

Souhlasíte s názorem?

-
+27
+

Obloukem se doporučuji vyhnout prakticky všem českým firemním dluhopisům, které se nabízejí retailovým investorům. Nedávaly smysl dříve, a v současné době rostoucí inflace a rostoucích úrokových sazeb už vůbec ne. Také bych se držel co možná nejdál od firem hlásajících úsvit finanční revoluce, které nabízejí tokeny s příslibem vysokých výnosů. Tedy tokeny typu XIX či PBX. Investor si zde kupuje jen vzletné fráze a řídký vzduch.

XIXOIO
Shutterstock

Nabízí vám tokeny? Xixoio připomíná podvodný OneCoin

Představte si, že vás osloví bývalý spolužák ze školy s tím, že pro vás má „životní příležitost, která se neodmítá“. Že existuje jedna revoluční firma s názvem Xixoio, která buduje nový finanční ekosystém založený na skutečných hodnotách. Řeč je o blockchainu a tokenizaci.

A kam investovat? Čtenáře nejspíš zklamu, v investičním světě totiž neexistuje nic takového jako „jedna velikost padne všem“. Každý investor má jedinečnou finanční a životní situaci, má specifický předpokládaný horizont investice a podobně. Dá se ale říct, že solidní portfolio je postavené na určitém poměru kvalitních dluhopisů a akcií. Jakmile je tento základ vybudovaný, lze uvažovat nad doplněním portfolia o alternativní investice.

Nyní konkrétně. Korunoví investoři mají výhodu v tom, že české státní dluhopisy již nesou přijatelné výnosy. Pokud investor nechce nic řešit, může si koupit podíl v diverzifikovaném dluhopisovém fondu. Dobrou volbou jsou potom protiinflační dluhopisy vydané Ministerstvem financí ČR.

Prakticky každý investor, včetně těch konzervativních, potřebuje mít v portfoliu akcie. Otázka není, jestli je mít, ale kolik. Zde bych vzhledem k vysokým valuacím aktuálně podvažoval technologické a vůbec růstové akcie. Větší váhu doporučuji dát hodnotovým akciím, respektive akciovým fondům sledujícím hodnotovou strategii. Rozhodně neuškodí mít v portfoliu doplňkově akcie realitních firem (REITs), což je další aktivum, které může pomoci v zápasu s inflací.

Jaroslav Šura

Jaroslav Šura

investor

Souhlasíte s názorem?

-
+63
+

Aktivity centrálních bank budou ovlivňovat kapitálové trhy i v roce 2022, inflační očekávání se jeví být velkým strašákem. Zvyšování úrokových sazeb se nevyhne ani americký FED. To může vyvolat větší tlak na valuace menších technologických firem, zejména těch permanentně ztrátových.

Ani obligace nemusí být vhodnou investiční volbou. Naopak velké americké technologické firmy jako Microsoft, Apple, Amazon, Google, Facebook si svoje hodnoty nejspíše podrží a případně navýší. Důvod je jednoduchý: silný růst tržeb a zisků.

Část financí může být vhodné mít v rámci diverzifikace v dividendových titulech, například Rio Tinto, Altria. Vysoké dividendy nabízí i celá řada farmaceutických, energetických a telekomunikačních firem. Osobně budu i nadále preferovat růstové příběhy, v Čechách akcie Pilulky a v portfoliu mně samozřejmě zůstávají i některé zmíněné velké US techy.

Jak si vedly akcie Microsoftu

Zdroj: peníze.cz
Jan Traxler

Jan Traxler

privátní investiční poradce a zakladatel fondu Otakar, podfond FINEZ SICAV

Souhlasíte s názorem?

-
+25
+

1. Komerční nemovitosti a zemědělská půda
2. České protiinflační státní dluhopisy
3. Akcie známých globálně působících firem, popřípadě index MSCI World (například Nestlé, Microsoft, Apple, Procter & Gamble, Siemens, Volvo, Adidas a jiné)

Obecně se doporučuji vyhýbat jakýmkoliv zaručeným tipům na vysoké výnosy a také všem neregulovaným subjektům, tedy zejména neveřejným emisím dluhopisů, kryptoměnám, crowdfundingu nebo pseudofondům podle § 15.

Andrea Ferancová Bartoňová

Andrea Ferancová Bartoňová

předsedkyně představenstva Espira Investments

Souhlasíte s názorem?

-
+52
+

Zajímavou nerizikovou investicí byly české státní protiinflační dluhopisy, které ale bylo lepší koupit v loňském roce než teď. Umožňují totiž předčasné splacení bez postihu a jsou lepší než korporátní dluhopisy, které většinou nenesou o moc víc.

Drahé kovy byly v minulosti dobrá volba, ale dnes jejich roli přebírají kryptoměny, proto se nemusí vyvíjet tak jako dříve.

Reality zvláště v Čechách se mi zdají už přepálené, raději bych tedy koukala po jiných zemích. Půda a pozemky mi zajímavé přijdou, ale je těžké najít ty správné, protože na rozdíl od nemovitostí nenesou vždy výnos.

Takže nám z reálných aktiv zůstávají akcie, které jsou i díky tomu drahé a už v loňském roce se ukázalo, že indexy rostou, ale některé akcie v nich letí nahoru. a některé ztrácejí. Takže stock piciking bude to nejdůležitější – vybrat takzvané value stocks nebo hodnotové akcie, na které nebudou mít inflace nebo rostoucí úrokové sazby negativní dopad.

Zároveň očekávám, že přijde během roku i korekce, tak doporučuji rozložit nákupy akcií nebo akciových indexů do několika částí v průběhu roku. Z akciových titulů bych se přikláněla k titulům vyplácejícím dividendy. Sektorově bych se nebála třeba i bankovního sektoru (růst sazeb) a pokud věříme tomu, že pandemie bude mít tendenci oslabovat v průběhu roku, tak mohou být zajímavé tituly související s cestováním (letecké společnosti, Tripadvisor, Booking, Airbnb, Leisure & entertainment).

Jan Sušánka

Jan Sušánka

investiční poradce a stratég ve společnosti Sušánka & partneři

Souhlasíte s názorem?

-
+34
+

Inflace, ukončení taperingu (ukončení měnové politiky FEDu), koronavirus a růst úrokových sazeb FEDu. To jsou témata, která budou letos ovlivňovat i kapitálový trh. Proto by se příští rok mělo dařit titulům a indexům, kterým se daří v inflaci a růstu úrokových sazeb. Jedná se o tituly, které mají dokonalou pricing power (dokážou přenést zvýšení cen na koncového spotřebitele). Dále o akcie bank, které by měly profitovat z růstu sazeb, a nemovitostní akcie či společnosti, které mají malé zadlužení a profitují ze zisku.

Pokud FED skutečně sazby zvýší, jak už nyní deklaruje (že sazby zvedne minimálně třikrát, ale spíš tak čtyřikrát), bude to mít vliv zejména na růstové akcie a technologie, které nemají rády období v růstu vyšších sazeb. A na společnosti, které mají velké zadlužení a tím i velké náklady, kvůli čemuž se jim sníží zisk.

Velký potenciál a příležitost vidím v takzvaných USA Small Caps, kdy P/E (poměr mezi tržní cenou akcie a čistým ziskem na akcii, respektive tržní kapitalizací dané firmy a jejím čistým ziskem) těchto společností na konci roku 2021 dosahovalo 15, s porovnáním akcií z indexu S&P, které bylo na úrovni 21 až 23. Další potenciál vidím spíše v hodnotových akciích, které několik let zaostávaly za akciemi růstovými, a jejich ocenění se obchoduje pod takzvanou férovou hodnotou.

Investoři by se ale na druhou stranu neměli zaměřovat pouze na příští rok. Měli by investovat dlouhodobě dle daného cíle a nemělo by jim vadit, jestli příští rok vydělají dvacet, nebo jejich portfolio ztratí deset procent z celkové hodnoty.

Jiří Kovács

Jiří Kovács

investor, majetkový a investiční specialista Partner Bank AG

Souhlasíte s názorem?

-
+102
+

Aktuální inflační tlaky investory nabádají překonávat svá očekávání a mnohdy opomíjet rizika, která jsou s investičním rozhodováním spojená. Pro rok 2022 bych investorům doporučil, aby se nedívali pouze na maximální výnosnost. V rámci aktuálního trendu zvyšování úrokových sazeb a při současné restriktivní politice států bych se silně vyvaroval nekvalitním bondům (dluhopisům bez kvalitního ratingu). Firmy v tomto prostředí mohou velmi rychle měnit svou finanční stránku a může docházet k neočekávaným defaultům.

Víc než kdy jindy bych proto upřednostňoval rozumně diverzifikované portfolio složené z Blue Chip akcií (akcie největších a nejziskovějších společností, které jsou obchodovány na burze a pravidelně vyplácejí dividendy), drahých kovů (nejlépe zlato nejvyšší kvality, bezpečně uložené) a z kvalitních nemovitostí v prémiové lokalitě.

V rámci Blue Chip akcií bych vybíral firmy technologické a firmy z ranku ESG (Environmental, Social and Corporate Governance). V rámci zvýšené volatility bych v portfoliu redukoval pozice z farmaceutického odvětví. Kritériem pro maximální finanční zdraví společnosti by měl být i potenciál napříč různými obory (viz Amazon, Apple, Thermo Fisher Scientific, Alphabet a podobně).

Vyvaroval bych se spekulativním titulům, které mohou obnovit svou výrobu či služby po posledních restrikcích a jsou nyní takzvaně v poklesu, scénář se může ještě opakovat. Při aktuálním zvýšeném tlaku na regulaci toku peněz v EU bych do kryptoměn vstupoval velmi uvážlivě. Do portfolia bych zařadil i alternativní investice a v rámci komodit bych směřoval investice do vodíku, křemíku, lithia.

Alena Šafrová Drášilová

Alena Šafrová Drášilová

autorka knih Základy úspěšného podnikání, lektorka a odborná asistentka na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity

Souhlasíte s názorem?

-
+40
+

S rostoucí inflací a úrokovými sazbami se zcela jistě vyrojí spousta „zaručených“ a „spolehlivých“ doporučení, kam investovat volné peníze. Nehledě na všeobecnou paniku a finanční trh připomínající klub hazardních hráčů stále platí, že investování je velmi individuální záležitost a univerzální rada zkrátka neexistuje. Vhodná strategie závisí na řadě faktorů, z nichž nejdůležitějšími jsou zkušenosti, životní situace a z toho plynoucí požadavky na dostupnost investovaných peněz, objem investice, požadavky na výnos a ochota riskovat.

I v roce 2022 bych tedy doporučila se s výběrem vhodného investičního titulu obrátit na důvěryhodné odborníky, kteří mohou pomoci s vyhodnocením situace. Vyhněte se hlavně oborům, kterým nerozumíte, podezřele úžasným nabídkám a lidem, kteří slibují nemožné.

Na druhou stranu, některé investice jsou opravdu nadčasové a přinesou svůj efekt vždy. V roce 2022 tedy určitě investujte do vlastního rozvoje a vzdělání - zkuste nový jazyk, zdokonalte angličtinu, naučte se třeba analyzovat data, kreslit nebo střílet.

Toužíte celý život po vlastním podniku? Rozjeďte to teď. Když se to podaří, povezete se na vlně rostoucí ekonomiky. Když ne, nezaměstnanost je nízká, sehnat práci pravděpodobně nebude problém a získáte zkušenosti k nezaplacení.

Investujte do obnovy vztahů narušených covidem, do osobních setkání a vzájemné inspirace. A především investujte do dětí, pokud nějaké máte. Nejen peníze, ale hlavně čas. Tvořte společné zážitky, investujte do jejich vzdělání a budoucího uplatnění ve společnosti. Tato investice se totiž v budoucnu mnohonásobně zhodnotí.

Robert Němec

Robert Němec

CEO strategické reklamní agentury RobertNemec.com

Souhlasíte s názorem?

-
-26
+

Data za posledních 136 let prokazují, že z dlouhodobého hlediska se nejvíc vyplatí investovat do široce zaměřených akciových indexů. Chci-li investovat a ne si s akciemi hrát, investoval bych v první řadě do ETF. Něco můžete dát do ETF, které pokrývají nějakou celou americkou burzu (NYSE nebo NASDAQ), něco můžete dát do celého světa, ale s výjimkou Číny.

ETF zaměřené na hlavní americké indexy mají ale tu slabost, že obsahují technologické a populární tituly, které mohou být předražené. Proto bych se zaměřil i na ETF sledující firmy s reálnou hodnotou. Potenciál mohou mít i ETF zaměřené na vodu. Obecně je potřeba diverzifikovat, co to jen jde.

Před nákupem ETF bych se ale podíval, jak se v daném systému nastavují stop-loss příkazy. Ty vám minimalizují možnou ztrátu, kdyby šel trh dolů, což se klidně může stát. Pokud by se vámi držený index propadl třeba o pět procent, ETF se vám automaticky prodá, nebude-li problém s likviditou.

Do ETF bych investoval přes zahraniční banky a brokery. Ty mají mnohem nižší až nulové poplatky. Opět je ale potřeba pochopit, čím je tato cena vykoupená. Může to být obchody s vašimi akciemi bez vašeho vědomí. To může být problém, když bude problém na trhu.

Neinvestoval bych do zlata. Fyzické zlato se v malém množství prodává špatně a s velkou slevou. Pokud by navíc zlato kopírovalo krizi v roce 2008, mohli bychom očekávat pokles ceny o desítky procent.

A jako vždy, nejlepší je investovat do zdraví, schopností, vzdělávání, rodiny a dětí.

Jiří Mesároš

Jiří Mesároš

investor a majitel expertního portálu Dluhopisy.cz

Souhlasíte s názorem?

-
-10
+

Investoři budou letos pochopitelně vyhledávat produkty a investiční příležitosti, které „pokoří“ inflaci. Proto by měl být jejich cílem mix investičních instrumentů, které nabízejí celkové zhodnocení vyšší než 6 až 7 %. Spořící účty, běžné účty či termínované vklady jsou tak při zhodnocení 1 až 3 % v současné situaci zcela mimo hru.

Kdo poradil nejlíp?

Jednou z tradičních investic je nákup akcií, kde je však třeba počítat s poplatkem za zrealizování obchodu. Obvykle se jedná o spekulaci na růst ceny akcie, jejichž hodnoty jsou nyní nejen na pražské burze téměř na historických maximech. Při výběru podhodnocených akcií s potenciálem růstu o 10 % je pak třeba být velmi obezřetný a v oboru zkušený.

Často zmiňované jsou investice do drahých kovů. Například spekulace na růst ceny zlata se ale může protáhnout na dlouhých deset let s očekáváním propadu ceny a následného doufání, že se cena vrátí zpět alespoň na nákupní.

Další možností je nákup dluhopisů. Zde investor nespekuluje na růst ceny, ale předem ví, jaký je roční výnos zvolené emise (zpravidla 8 až 9 %). Taková výše úročení pokrývá předpokládanou míru inflace na rok 2022 a dokonce lze očekávat zhodnocení investice o cca 2 až 3 %.

Jako každá investice ale mají i korporátní dluhopisy svá rizika a před nákupem je potřeba provést důkladnou kontrolu emitenta. Je důležité prověřit, zda není jen prázdnou schránkou bez historie, jací lidé za ním stojí, prostudovat si byznys plán… obecně k němu získat důvěru.

Pokud bych měl uvést konkrétní příklady, osobně mám skvělé zkušenosti například s emisemi společností skupiny KR Real s FK Brno a Cemento Design.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Trinity Bank a člen NERV

Souhlasíte s názorem?

-
+43
+

Americké akcie jsou drahé. Podle ukazatele, který sestavuje laureát Nobelovy ceny za ekonomii Robert Shiller, byly v celé historii dražší pouze na vrcholu internetové bubliny v roce 2000. Jsou nafouknuté dluhem z levných úvěrů, uměle zlevňovaných v režii FEDu.

V posledních třech letech americké burzy rostly tempem, které zastíní kterýkoli býčí trh v historii. Celkový objem úvěrů v americké ekonomice dosáhl v rozpuku pandemické extrémně expanzivní měnové politiky FEDu bezmála 420 procent HDP, v době pádu Lehman Brothers v roce 2008 to přitom bylo „jen“ 380 procent HDP. Americké akcie jsou tedy nejen drahé, ale i nafouklé.

Akcie investice
Shutterstock

Akcie, kterým se nejvíc dařilo. A co čekat v novém roce

V roce 2021 akcie v průměru vydělaly 20 až 30 %. Kterým se dařilo nejvíc? Kam zamíří letos? A jsou akcie předražené? Analýza Jan Traxlera pro kolegy na Peníze.cz.

Mohlo by tak být prozíravé si počkat na splasknutí bubliny a nakupovat ve velké slevě. To se ale nejspíš nestane: bublinu by propíchl jen citelný růst dluhopisových výnosů. Ledaže by inflace rostla naprosto nekontrolovaně, ale tak daleko nejsme. Současná inflace je zatím jen varováním, ne příznakem toho, že centrálním bankám definitivně došla „munice“.

Proto se při investování s horizontem třeba pěti let stále vyplatí rozšiřovat portfolio o americké akcie, které však letos mohou být doplněny ve vyšší míře akciemi evropskými, řekněme v poměru 60:40. Navýšená inflační očekávání a vyhlídka na jisté zpřísnění měnové politiky FEDu pak hovoří ve prospěch hodnotových akcií nad růstovými, klidně třeba v poměru 70:30. Letos tak mohou růst spíše nezáživné tituly typu těch bankovních či energetických nebo třeba aerolinek či tradičních automobilek.

Ohodnoťte článek

-
87
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

anketainvesticeinvestiční univerzitainvestováníkryptoměnyMiliardy v pohybuočima expertůPartnerspodílové fondyzhodnocení

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo