Léto na konci tunelu? Bez peněz ani milostivý odpustek nepomůže

Petr Němec
Petr Němec
5. 1. 2022

Svůj svátek oslavila republika 28. října stylově. Vyhlásila tříměsíční akci, která může mnoha lidem pomoct vymazat nesplatitelné dluhy. Trochu to ale skřípe.

Léto na konci tunelu? Bez peněz ani milostivý odpustek nepomůže
Zdroj: Shutterstock

Tak máme milostivé léto. Název hrozný, načasování a podmínky nic moc, ale lepší než drátem do oka. Lidi mají tři měsíce na to, aby v případě exekuce od veřejnoprávního subjektu – tedy subjektu, který zjednodušeně „patří státu“ – využili možnosti zaplatit jen dlužnou jistinu plus 908 korun na náklady exekutora.

To znamená dluh bez úroků a poplatků z prodlení, bez penále a nákladů řízení. To jsou položky, které vlastní dluh často mnohonásobně převyšují. Týká se to například dluhů za jízdu načerno, na nájmu v obecních bytech, za odpad nebo nakonec i dluhů u VZP. K odpouštějícím se přidal taky ČEZ a dokonce i některé banky.

Z dluhové pasti většinou nevede jen cesta přes právní pomoc, potřeba je i pomoc finanční. Třeba ve formě přeúvěrování.

Přidusili jsme slušné

Problém je, že abyste se s milostivým létem dostali z dluhové pasti, potřebujete peníze. Sice podstatně míň, než dlužíte, ale pořád to jsou peníze a ty jaksi logicky nemáte, když vás drtí pět exekucí. Nezbývá – než si půjčit. Jenže u legálních poskytovatelů půjček nepochodíte. Nejste úvěruschopní, máte přece exekuce.

Můžete stokrát vysvětlovat, že ty exekuce jsou za půl milionu, ale když vám půjčí padesát tisíc, že se smažou a budete bez exekucí, že pracujete, a tedy budete schopni splácet. Nepůjčí. A člověk se jim nediví. Dostali by mastnou pokutu od České národní banky.

Suchar na Finmag.cz

Petr Němec. Ostravák. Právník. Suchar. A pravidelný komentátor Finmag.cz. Nenechte se ale mýlit, jeho psudonym je skutečně jen psudonymem! Ostrost jeho názorů občas musíme otupit i my. Za všechny vybíráme:

Kolik stojí lidský život? Pandemie ukazuje tvrdou realitu

Srolovat a omlátit o hlavu! Ústavu nemusí ohýbat jen Zeman

Vážná porucha vlády. Za aktuální nouzový stav by měla jít do tepláků

Tak moc jsme chránili spotřebitele před úvěrovými šmejdy, že jsme přitom utáhli šrouby i slušným poskytovatelům půjček. Lidé, kteří potřebují ve finanční tísni peníze, u těch slušných nepochodí a skončí u šmejdů, kteří si se zákony hlavu nelámou.

Z dluhové pasti většinou nevede jen cesta přes právní pomoc, potřeba je i pomoc finanční. Třeba ve formě přeúvěrování. Já umím klientům zrušit exekuci, kde věřitel vykouzlil ze sta tisíc během roku dluh milion, ale ten člověk pak stejně dluží sto tisíc šmejdovi a dostat se z jeho moci můžeme jen novou půjčkou u někoho slušnějšího.

Jestli chce nová vláda nějak pomoci lidem s dluhy, navrhuji, aby jasně a precizně definovala, jak se má zkoumat úvěruschopnost, a rozvázala ruce solidním poskytovatelům úvěrů – tedy hlavně bankám.

Část lidí v dluzích je naštěstí schopná peníze poshánět v rodině. Neziskovka Člověk v tísni zas dává dohromady potřebné a ty, kteří jim rádi přispějí a pomůžou za pár tisíc smazat dluh v řádu desítek až stovek tisíc. Smysluplná pomoc, násobící efekt peněz. Skvělý nápad a skvělí lidé, co takhle přispějí!

Jste důchodce s důchodem patnáct tisíc, osmičku dáte za nájem, pět za jídlo a léky a zbylé dva tisíce máte na zálohy – které jsou přes noc za deset tisíc.

Všech šmejdů grál

Ale aby těch dobrých zpráv nebylo moc. U spousty lidí, kteří užuž viděli světlo na konci tunelu, se ukázalo, že svítí na elektřinu od Bohemia Energy. To by si jeden beze srandy hodil mašli. Když vám dodavatel poslední instance naměří měsíční zálohy převyšující měsíční příjem, to prostě zkazí den. A když nemáte naspořeno, jaké máte možnosti?

Milostivé léto...

Půjčit si, abyste neskončili bez elektřiny, plynu, v dluzích navyšovaných o soudní náklady a úroky z prodlení. Jenže zase: jste důchodce s důchodem patnáct tisíc, osmičku dáte za nájem, pět za jídlo a léky a zbylé dva tisíce máte na zálohy – které jsou přes noc za deset tisíc. Jak asi myslíte, že banka posoudí vaši úvěruschopnost?

V takové situaci starý člověk zahnaný do kouta podepíše cokoliv firmě, která se s nějakou úvěruschopností trápit nebude. A lidé, kteří bydlí ve vlastním, a tedy mají dát co do zástavy, a přišly jim zálohy na dvacet tisíc měsíčně? Grál všech úvěrových šmejdů, kteří budou nabízet „pomoc“.

Budu mít práci. Hurá!?

Ohodnoťte článek

-
17
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Petr Němec

Petr Němec

* 1984. Ostravák. Absolvent práv na Masarykově univerzitě. Nyní pražská náplava. Advokát. Majitel australského ovčáka a řopíku. Suchar. Obdivovatel tvorby Hrabala, Skácela a Alizée. Web: www.akpetrnemec.cz,... Více

Související témata

dluhyexekucekomentářmilostivé létovláda

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo