Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kybernetických útoků přibývá. Jak se jim bránit?

PR článek
PR článek
1. 2. 2021

Otevřít internetové bankovnictví a objevit na běžném účtu zůstatek nula je noční můra snad každého. Přestože většina lidí má tendenci své finance chránit, kybernetických krádeží přibývá. Znáte nejčastější fígle internetových lupičů? Poradíme vám, jak se jim úspěšně bránit.

Kybernetických útoků přibývá. Jak se jim bránit?
Zdroj: Unsplash

1. Zneužijí vaši důvěru

Nejčastější taktikou kybernetických útočníků je zneužívání lidské důvěry prostřednictvím falešných účtů na sociálních sítích. Svou oběť kontaktují z pečlivě vytvořeného profilu, který na první pohled vypadá jako účet známého. Po zprávách si následně vyžádají přihlašovací údaje do internetového bankovnictví nebo přímo převod peněz na jimi zvolený bankovní účet. Pokud profil vypadá dostatečně věrohodně, řada lidí svému „známému“ vyhoví.

Jak se bránit?

Přes internet nesdělujte žádné přihlašovací údaje ani svým nejbližším. V případě, že vás někdo požádá o převod peněz, ověřte si žádost přímo u známého – ideálně osobně, nebo alespoň telefonicky.

2. Vyvolají paniku

Druhou variantou je vydávání se přímo za bankovní instituci. Zloději v takovém případě nejčastěji kontaktují oběti telefonicky s falešnou informací, že někdo už získal jejich přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, načež je vyzvou, aby všechny své finance převedli do „bezpečí“, než bude pozdě. Účet, který do telefonu nadiktují, ale patří právě zlodějům. Lidé tak v panice a ze strachu, že o své úspory přijdou, pošlou peníze lupičům sami.

Jak se bránit?

Je třeba si uvědomit, že banka po vás nikdy nebude vyžadovat sdělení přihlašovacích údajů do vašeho internetového bankovnictví, přeposlání potvrzovací SMS zprávy nebo snad převod peněz. Pokud máte podezření na únik vašich přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví, ihned si je změňte a následně sami kontaktujte banku či svého osobního bankéře.

3. Využijí technologie

Třetí typ zlodějů využívá k útokům moderní technologie a nepozornost jejich uživatelů. I s kvalitním antivirovým systémem si totiž můžete do svého osobního počítače nebo chytrého telefonu omylem nainstalovat škodlivý software. Útočník, který virus nastražil, pomocí něj získá potřebné přístupy do internetového bankovnictví. Následný převod peněz už je pro něj hračka.

Jak se bránit?

V první řadě si do počítače ani do chytrého telefonu neinstalujte podezřelé aplikace, které mají nízká hodnocení. Ani těm věrohodným neudělujte zbytečné přístupy (ke zprávám, ke kontaktům, poloze apod.), které nepotřebují.

V druhé řadě neotvírejte přílohy v e-mailech, u kterých si nejste jisti jejich původem.

Do třetice používejte k přihlášení do internetového bankovnictví unikátní hesla a pravidelně je aktualizujte. Hackerům tak útoky na váš běžný účet přinejmenším ztížíte.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
PR článek

PR článek

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo