Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nabízí vám tokeny a zářnou budoucnost? Xixoio připomíná podvodný OneCoin

Martin Tománek
Martin Tománek
29. 11. 2021
 18 194

Představte si, že vás osloví bývalý spolužák ze školy s tím, že pro vás má „životní příležitost, která se neodmítá“. Že existuje jedna revoluční firma s názvem Xixoio, která buduje nový finanční ekosystém založený na skutečných hodnotách. Řeč je o blockchainu a tokenizaci.

Nabízí vám tokeny a zářnou budoucnost? Xixoio připomíná podvodný OneCoin
Jestli něco Xixoio připomíná, je to podvod jménem OneCoin (ilustrační foto) / Zdroj: 360b / Shutterstock.com

Zmíněná příležitost spočívá v tom, že se vám otevírá možnost koupit si tokeny XIX, díky kterým se můžete podílet na budoucím úspěchu firmy.

Firma je teprve na začátku své mohutné expanze, nicméně už teď vzrostla hodnota tokenu o víc než 500 procent. Přitom se očekává další rychlý růst s tím, jak se bude ekosystém rozvíjet a budou jej přijímat noví uživatelé, včetně bank.

XIXOIO
Shutterstock

Investice, které se nezbavíte. Prozkoumali jsme Xixoio

Nevíte, co ta změť písmen Xixoio vlastně je? Nevadí, Jiří Hovorka to prozkoumal za vás! Společnost Xixoio ve velké reklamní kampani slibuje podíl na budoucím úspěchu. Lidem nabízí tokeny za minimálně deset tisíc korun. V recenzi se dočtete, proč takovou investici nedoporučujeme.

Protože jste trochu hloubavý typ, zeptáte se, jestli můžete tokeny následně prodat. Odpověď? Zatím to nejde, nicméně firma v dohledné budoucnosti zřídí burzu, prostřednictvím které budete moct směnit tokeny XIX na fiat měnu.

Nakupujete.

Střih, budoucnost. Otevření burzy se sice kvůli pomalému postupu regulátora trhu opozdilo, nicméně vaše investice se vyvíjí nad očekávání. V roce 2024 prodáváte své tokeny za desetinásobek. Konec příběhu.

Anebo taky ne. Podívejme se na alternativní scénář, na reálný příklad z Bulharska. Podotýkám, že tento příběh se skutečně stal.

Igor Alberts brzy vydělával víc než milion dolarů měsíčně, přestože vůbec netušil, co to blockchain vlastně je.

Podílejte se na finanční revoluci

Jmenovala se Ignatova. Ruja Ignatova, Ph.D. Studovala na Oxfordu, pracovala pro respektovanou konzultační firmu McKinsey & Company. Psal se rok 2014 a Ruja založila společnost OneCoin.

Vize jí rozhodně nechyběla. OneCoin se měl stát dominantní kryptoměnou, absolutní jedničkou. Ignatova byla v propagaci svého projektu velice aktivní. Mnohdy oblečená jako princezna, kudy chodila, hlásala úsvit finanční revoluce. Kromě jiného se objevila v prestižním časopisu Forbes, kde OneCoin prezentovala jako nejúspěšnější finanční instrument současnosti.

Jenže něco se pokazilo…

Ruja Ignatova (41)

Bulharská usvědčená podvodnice, zakladatelka Ponziho schématu známého jako OneCoin. The Times ho pospaly jako „jeden z největších podvodů v historii“. Její příběh v roce 2019 inspiroval seriál podcastů BBC The Missing Cryptoqueen. Ignatova je od roku 2017 na útěku, v USA je stíhaná v nepřítomnosti pro řadu finančních deliktů, mimo jiné pro podvod s cennými papíry či praní špinavých peněz.

Zdroj: Wikipedia.org

První dějství: Bitcoin Killer

Mělo to být velké, dokonce větší než bitcoin. Investoři, kteří se zapojili na začátku, mohli pohádkově zbohatnout. Jak to fungovalo? Od společnosti OneCoin si investor koupil tokeny, které se následně přeměnily v určitý počet kryptoměny OneCoin.

Nabízelo se několik balíčků. Ten nejmenší, takzvaný startovací, stál 140 eur (dnes asi 3 600 Kč). Investor si ale mohl koupit třeba i „magnátský balíček“ v objemu 5 000 eur (128 500 Kč). Největší měl potom hodnotu 118 000 eur (dnes přes tři miliony Kč).

Druhé dějství: Wembley

OneCoin se začal šířit jako nekontrolovaný požár. Tajemství úspěchu bylo jednoduché – spočívalo ve velice efektivním využití multi-level marketingu (MLM). Ruja přitom spoléhala na již zavedené prodejce. A někteří z nich byli opravdu skvělí.

Tak například pár Igor Alberts a Andreea Cimbala, který je dodnes aktivní. Poněkud výstřední, ale nikdo neprodával tokeny OneCoin tak úspěšně jako oni. Igor Alberts velice brzy vydělával prodejem balíčků víc než milion dolarů (dnes téměř 32 milionů Kč) měsíčně. Přestože, jak sám později přiznal, vůbec netušil, co to ten blockchain vlastně je.

Vrchol přišel ve chvíli, kdy Ignatové nadšeně tleskaly tisíce oddaných příznivců na londýnském stadionu ve Wembley (viz video níže). Zakladatelka během show mimo jiné uvedla, že „za dva roky už o bitcoinu nebude mluvit nikdo“.

OneCoin získával investory po celém světě, od Kanady až po Hong Kong. Nakonec jich byly miliony. Do projektu přitekly minimálně čtyři miliardy eur, tedy přes sto miliard Kč. Některé odhady ale hovoří až o patnácti miliardách, téměř 400 v českých korunách. Tento grandiózní boom se odehrával v rozmezí let 2014 až 2017.

Třetí dějství: Zavřete oči, odcházím

Pod úspěšnou fasádou se skrýval velký problém. OneCoin dlouho sliboval zřízení burzy, která by investorům umožnila snadno směnit držené kryptoměny na…a teď přijdou sprostá slova…eura nebo libry. Otevření burzy bylo ovšem opakovaně odkládáno a někteří investoři začali být nervózní.

Celá věc měla být vyřešena v říjnu 2017 na klíčovém setkání promotérů OneCoinu v Lisabonu. Až na to, že Ruja Ignatova na schůzku nedorazila. Slehla se po ní zem. Začalo se spekulovat o tom, že Ruja byla unesena, nebo dokonce zavražděna vlivnými bankéři, kteří byli údajně nejvíce ohroženi úspěchem OneCoinu.

Byl to sice naprostý nesmysl, nicméně zoufalí investoři si potřebovali najít zdůvodnění. Zejména ti, co do OneCoinu umístili své životní úspory, nebo kvůli této „příležitosti“ prodali dům.

Trochu světla do celého případu vnesla FBI, podle které Ignatova dva týdny po lisabonském ne-setkání nastoupila do letadla Ryanair směřujícího ze Sofie do Athén. Tady ovšem stopa končí. Jak se v kryptosvětě říká, vytáhla koberec a zmizela.

Varovné signály

Velkým varovným signálem byl fakt, že OneCoin nebylo vůbec snadné prodat. Kryptoměna nebyla listována na žádné burze a bylo ji možné vrátit pouze samotné firmě. To sice nějakou dobu fungovalo, ale s výraznými prodejními limity. Začátkem roku 2017 potom přišla stopka.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Investoři mohli sledovat vývoj hodnoty OneCoinu na webových stránkách firmy. Zde hodnota – chvíle napětí – rychle a setrvale rostla. O stovky a stovky procent.

V Británii jsou známé případy lidí, kteří jen díky údajnému extrémně vysokému výnosu přesvědčili spoustu svých přátel a rodinných příslušníků, aby do OneCoinu investovali stovky tisíc liber. Žádná garance výnosu nebyla nutná. Investorům stačilo jediné číslo na webu OneCoin a impozantní, leč triviální, graf s předpovědí.

Přímo fascinující byla role regulátorů. Například britský regulátor Financial Conduct Authority před firmou OneCoin varoval – opět, další červená vlajka. Bohužel, ani ne po roce své varování z webu stáhl. Prodejci toho obratně využili. Regulátor tímto krokem prý jasně potvrdil, že OneCoin je naprosto legitimní investice a hejtři se můžou jít vycpat.

Kryptoměna, která nebyla

A teď největší překvapení. Investigativní podcast BBC zjistil, že OneCoin nikdy nebyl postavený na blockchainu. Firma používala databázový systém SQL Server, který nemohl nikdy podporovat seriozní kryptoměnu. Tolik k finanční revoluci…

Pamatujete na přiznání Igora Albertse, že neví o blockchainu zhola nic? No, v tomto případě to opravdu nepotřeboval.

Jak se to mohlo stát? Jak mohla pyramida jménem OneCoin vyrůst do takových obřích rozměrů? Jak mohla vylákat z milionů (!) investorů dohromady miliardy eur?

Důležitou roli sehrála osobnost zakladatelky. Byla inteligentní, vizionářská, přesvědčivá. Plnila konferenční sály po celém světě nespočtem svých příznivců. Ve svých energických projevech obratně využívala FOMO, tedy strachu lidí, že jim ujel krypto-vlak s názvem bitcoin, a nabídla jim druhou šanci. Nabídla jim možnost stát se milionáři.

Díky zapojení schopných prodejců MLM sítí se OneCoin prodával po celém světě. Třeba i v Palestině nebo Ugandě.

Firma taky aktivně pracovala na vytvoření mentality „my versus oni“, kdy pečlivě připravovala své věřící – pardon, investory – na útoky „hejtrů“. Investoři OneCoinu se stávali členy sítě „OneLife“. Připojovali se do skupin na Whatsappu, kde se jim věnovali jejich takzvaní lídři.

Jakékoli pochybnosti nebo divné otázky byly rychle smeteny ze stolu. Investoři se prakticky stávali členy rodiny, což přispívalo k loajalitě, budování kultu kolem zakladatelky a mnohdy urputnému obhajování firmy před údajně nepřátelským světem. Prostě do roztrhání těla.

Taky vám to smrdí?

A nezapomeňme na bezmoc regulátorů. Postup britské FCA, která vydala varování, aby jej brzy stáhla, nelze označit jinak než jako obrovskou chybu. Na druhé straně je třeba říct, že globální působení firmy OneCoin regulátorům výrazně ztěžovalo práci.

Klíčová otázka

Jisté je, že podvod jménem OneCoin se může kdykoli zopakovat. Někde jinde, v trochu jiné podobě. Pokud vám někdo nabízí tokeny, jejichž hodnota roste setrvale o stovky procent (samozřejmě jen podle webu firmy), zpozorněte.

Ano, můžete zrovna narazit na jednorožce v podobě firmy s dobrými úmysly a solidní strategií. Jenže stejně tak dobře můžete narazit na více či méně sofistikovanou variantu OneCoinu. Tedy spíš méně sofistikovanou, protože Ruja byla fakt třída.

Zkrátka a dobře, inspirujte se filmem Drsný Harry s nepřekonatelným Clintem Eastwoodem:

Abych ale nebyl špatně pochopen, nevyzývám zde k násilí. Vyzývám k tomu, abyste si před nákupem tokenů položili klíčovou otázku: Cítím se jako klikař?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
160
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Martin Tománek

Martin Tománek

Vystudoval politologii na Univerzitě Hradec Králové, kde také vedl kurz mezinárodní politické ekonomie. Pracuje jako portfolio manager v Partners investiční společnosti. Věnuje se školení investičních... Více

Související témata

Bitcoinblockchainfinanceinvesticeinvestiční univerzitakryptoměnyMiliardy v pohybupodvodponziho finanční systém
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo