Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kovanda: Česku hrozí největší zdražování od 90. let

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
10. 11. 2021
 8 390

Inflace dále citelně roste, v říjnu vykázala meziroční úroveň 5,8 procenta. Česká národní banka přitom ve své aktuální prognóze předpokládala inflaci 5,5 procenta. Spotřebitelské ceny rostly tedy v říjnu nejrychleji za uplynulých třináct let, neboť naposledy byla inflace výraznější v říjnu 2008.

Kovanda: Česku hrozí největší zdražování od 90. let
Zdroj: Shutterstock

Rapidnější než očekávanou inflaci mají na svědomí zejména citelně zdražující energie a také růst cen bydlení, ve kterém se promítá zdražování nemovitostí i vzestup cen stavebních materiálů. Česká národní banka (ČNB) bude muset kvůli vyšší než předpokládané inflaci dále citelně utáhnout měnové šrouby.

Trh nyní sází na to, že už během tří měsíců by mohla základní sazba činit až 3,5 až 3,75 procenta. To by znamenalo, že ČNB svoji základní sazbu zvýší na nejbližších měnověpolitických zasedáních dohromady ještě o další až jeden procentní bod.

Takřka jisté je, že už na svém prosincovém zasedání zvýší ČNB základní sazbu nejspíše o 0,5 procentního bodu. K dalšímu navýšení by pak přistoupila na prvním zasedání v roce 2022, dost možná by sazbu navyšovala opět o 0,5 procentního bodu.

Inflace a její vliv na korunu

Česká měna pod vlivem vyhlídky na další utahování měnových šroubů citelně zpevňuje. Během úterního obchodování zpevnila podle dat Bloombergu až na úroveň 25,165 za euro. Ocitla se tak na své nesilnější úrovni od doby před loňským propuknutím pandemie v ČR, přesněji za celé období od loňského 24. února. Vůči polskému zlotému v úterý zpevnila na svoji nesilnější úroveň v historii.

Inflace
Shutterstock

Inflace je nejvýš od finanční krize, míří k 7 %

Ceny v Česku dál rychle rostou. Meziroční inflace v říjnu vyskočila na 5,8 %, hlásí Český statistický úřad. To je o 0,9 procentního bodu víc než v srpnu, kdy dosáhla 4,9 %.

Posilující koruna by měla postupně zlevňovat dovoz, což se projeví protiinflačně. Je to jeden ze způsobů, jak se ČNB snaží zvyšováním sazeb, obecněji zpřísňováním měnových podmínek, krotit právě inflaci.

Nicméně horizont měnové politiky ČNB činí 12 až 18 měsíců, takže centrální banka je s to ovlivnit inflaci převážně až v tomto období, tedy nejdříve na přelomu let 2022 a 2023. Na přelomu roku letošního a roku 2022 je třeba navzdory aktuálnímu razantnímu zvyšování sazeb a navzdory zpevňování koruny počítat s až osmiprocentní inflací. Klíčovou roli bude hrát vzestup cen energií. Osmiprocentní inflace by znamenala nejvýraznější růst cen od roku 1998.

Inflace zdražuje hypotéky

Ačkoli tedy prosincové zvýšení základní sazby ČNB zřejmě bude i výrazně slabší než to listopadové, banky musí se sazbami na úvěrech, včetně hypoték, citelně nahoru. Průměrná sazba hypoték v ČR tak poměrně rychle vzroste z nynějších zhruba 2,5 na víc než čtyři procenta, a pak až na pět a víceprocent.

Takový nárůst znamená, že splátka hypotéky se pro typického dlužníka může navýšit třeba i o tři tisíce měsíčně. V Česku je přitom zhruba milion domácností, které hypotéku mají, a další skoro milion, které o ni uvažují. Pokud splátka hypotéky trvaleji naroste o tisícovky měsíčně, přinese to zmírnění růst cen nemovitostí.

Zřejmě ale nelze čekat zastavení, ba propad cen realit. Zvolnění jejich pandemického citelného zdražování ovšem ano.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
24
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní... Více

Související témata

hypotékyinflacekomentářspotřebitelské ceny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo