Seidler: ČNB inflaci hned nezastaví, zdražovat se bude dál

Jakub Seidler
Jakub Seidler
4. 11. 2021
 5 865

Česká národní banka opět překvapila trh. Ačkoli růst sazeb o 0,75 procentního bodu byl ve hře a místy se spekulovalo i o jednom procentním bodu, analytický konsensus čekal růst jen půl procentního bodu, píše o nečekaně rychlém zvýšení úrokové sazby hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Seidler: ČNB inflaci hned nezastaví, zdražovat se bude dál
Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace / Zdroj: Česká bankovní asociace

Česká národní banka pokračuje v rychlém zvyšování úrokových sazeb a na svém dnešním jednání základní sazbu zvýšila o zcela nečekaných 1,25 procentního bodu. Základní sazba se tak dnes dostala na 2,75 % a trh čeká, že se během několika málo měsíců dostane k 3,5 %.

Od posledního jednání centrální banky se proinflační rizika dále spíše zvýšila, stejně tak ale rizika ve směru slabšího ekonomického růstu z titulu pokračujících problému v dodavatelských řetězcích, horšího pandemického vývoje a energetické krize. Navzdory stagflační kombinaci však ČNB již dříve naznačila, že bude v růstu úrokových sazeb pokračovat.

Česká národní banka
Shutterstock

Peníze dál rychle zdražují. ČNB prudce zvedá sazby

Bankovní rada zvýšila základní sazbu o 1,25 procentního bodu – nejvíc od roku 1997. Překonala tak i nejodvážnější předpovědi.

I přes rychlé zvyšování sazeb stále platí, že tento nástroj bude inflaci brzdit velmi pomalu, protože jeho vliv na inflaci je v horizontu alespoň jednoho roku. V krátkém pohledu by mohla mírně pomoct silnější koruna, ta vzhledem k razantnějšímu zvýšení sazeb posílila k 25,4 Kč za euro, nicméně obecně na rychlé zvyšování sazeb ze strany ČNB reaguje poměrně omezeně.

Zvyšování sazeb má však také signalizační efekt, aby se inflační očekávání v ekonomice neusazovala, a to složitější a nákladnější by bylo inflaci následně tlumit.

Už 30 % respondentů čeká v příštím roce průměrnou inflaci v ČR mezi pěti až šesti procenty.

Reálných šest procent

Dilema centrální banky nyní spočívá v tom, že část inflačních tlaků je nákladového charakteru a souvisí s globálním postpandemických vývojem, nicméně potřeba vyšších sazeb z titulu domácích inflačních vlivů je z vývoje spotřebitelských cen také patrná. Ty hlavní globální inflační vlivy spojené s růstem cen energií se však v tuzemské inflaci teprve začnou projevovat v následujících měsících.

V roce 2008 průměrná inflace přesáhla 6 % a v některých měsících pak meziroční růst cen dosahoval 7,5 %. Současný vývoj stále více naznačuje, že se hodnotám z roku 2008 můžeme přiblížit, což si ještě několik měsíců zpátky dokázal představit málokdo.

Bojíte se inflace?

Nyní se však konsensus začíná postupně měnit, to dokládá například i poslední šetření z dílny FocusEconomics mezi 30 domácími i zahraničními institucemi provádějícími odhady pro ČR. To ukazuje, že již 30 % respondentů čeká v příštím roce průměrnou inflaci v ČR mezi pěti až šesti procenty. Rizikem odhadů je však skutečnost, že není jasný dopad vládních opatření, například zda bude sníženo DPH u energií v celém roce.

Trh nyní čeká, že sazby centrální banky půjdou dále nahoru, a během prosincového a únorového jednání se dostanou k 3,5% hranici. Růst sazeb kulminuje v polovině příštího roku, poté však je trh ohledně dalšího zvyšování sazeb již skeptický.

Ohodnoťte článek

-
10
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Jakub Seidler

Jakub Seidler

Hlavní ekonom České bankovní asociace (ČBA). Svou kariéru zahájil v roce 2008 v České národní bance, kde během šesti let pracoval na různých odborných pozicích. Později byl zodpovědný zejména za provádění... Více

Související témata

Česká národní bankaČNBinflacekomentářúrokové sazby

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo