Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Prodat, nebo držet? Nadopované americké akcie očima expertů

Michal Hron
Michal Hron
22. 10. 2021
 13 733

Americké akcie oscilují na historickém maximu. Někteří experti ovšem varují, že jsou nadhodnocené a lze očekávat korekci. Je teď ten správný čas sbalit prachy a vypadnout, nebo je taktičtější pozice držet? Ptali jsme se nejpovolanějších.

Prodat, nebo držet? Nadopované americké akcie očima expertů
Prodat, nebo držet? Americké akcie očima expertů (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Investování do akcií stále patří mezi jednu z nejoblíbenějších forem zhodnocování peněz. Ve zkratce se nákupem akcie investor stává vlastníkem části společnosti, do jejíchž akcií investoval, a vzniká mu nárok na výplatu dividendy. Tedy na podíl na zisku.

Dividendová strategie není jediný způsob, jak na akciích vydělat. Řada lidí se aktivně věnuje i obchodování s nimi, tedy nákupem a prodejem akcií, jejichž hodnota se v průběhu času mění – roste nebo klesá. Akcie firmy Apple nebo naopak společnosti Nokia jsou toho nejlepším příkladem.

Patrik Weigl, Robot Asset Managment
Tomáš Cetkovský

Akcie jsou nadhodnocené, čekám korekci, říká Weigl

„Robot může fungovat efektivněji a zodpovědněji než člověk, nepodléhá totiž emocím. Náš výpočet ukazuje, že jsou americké akciové indexy nadhodnocené. V dohledné době může přijít výraznější pokles,“ říká pro Finmag podcast předseda dozorčí rady Robot Asset Management Patrik Weigl.

Velké oblibě se těší americké akcie. Světově známé firmy jako Tesla, Apple nebo Microsoft lákají hlavně drobné investory, ale na americké trhy se zaměřuje i celá řada profesionálně spravovaných investičních fondů. Pravdou totiž zůstává, že USA stále patří na tomto poli k nejsilnějším hráčům.

Investovat přitom lze nejen do akcií jednotlivých firem, ale i do akciových indexů. Ty primárně popisují vývoj určitého segmentu trhu, protože sdružují nejvýznamnější hráče třeba z technologického odvětví (Nasdaq). Právě tyhle indexy nejlépe ilustrují, že jsou americké trhy aktuálně na vrcholu: jen za minulý týden přidal Dow Jones 1,58 procenta, index S&P 500 stoupl o 1,83 a zmíněný Nasdaq o 2,2 procenta.

Sílí nicméně hlasy, že jsou americké akcie nadhodnocené a přijde korekce. Co tedy mají investoři aktuálně dělat? Volili byste vyčkávací strategii, nebo byste očekávaného poklesu raději využili a pozice opustili?

„Já držím,“ reagoval stručně pro Finmag.cz například známý investor Radovan Vávra, který v aktuálním tištěném Finmagu rozjímá nad současným světem s o generaci mladším kolegou Dominikem Stroukalem. A co ostatní?

Jaroslav Šura

Jaroslav Šura

investor

Souhlasíte s názorem?

-
+49
+

Jestli jsou americké akcie nadhodnocené, je otázka. Z obecného hlediska to snad ani nemůže být pravda. Technologický sektor sice nevypadá nejlevněji, ale zase například farmaceutický segment trhu vypadá levně i pro ryzí fundamentalisty. A nejen mezi farmaceutickými firmami bychom našli celou řadu podhodnocených titulů.

Mnohaletý růst indexů samozřejmě způsobuje mezi investory nervozitu. Carl Icahn říká, že akciový trh musí narazit do zdi postavené z nově vytvořených peněz a takový Michael Burry (Big Short) je rovněž nějaký neklidný. Nicméně, nevýhoda korekce (nebo dokonce medvědího trhu) je v tom, že když ji všichni očekávají, tak zcela logicky nepřijde.

Investoři a spekulanti sedí na hromadě financí a čekají a čekají. Pak to nevydrží a vracejí se do trhu, tím spíš, když vidí, jak jim ujíždí. Já jsem plně zainvestován a nehodlám to měnit.

S&P 500 Index, RTH

Zdroj: peníze.cz
Anna Píchová

Anna Píchová

vedoucí analytického oddělení Cyrrus

Souhlasíte s názorem?

-
+33
+

Hlasy, že jsou americké akcie výrazně nadhodnocené, se objevují mezi investory už více než rok. Růst na americkém akciovém trhu v posledním týdnu ale přichází po zářijových poklesech, na čemž je vidět, že mezi investory je stále rizikový apetit podporující akcie.

Co se týče dlouhodobé valuace, skutečně americké akciové trhy v průměru obchodují za vyšší násobky zisků než v minulosti. Všechno je však třeba brát v kontextu trhu – americké akcie sice rostou, ale letos je podporuje silný růst zisků, zároveň extrémně uvolněná měnová politika a složení hlavních indexů, kde jsou zastoupeny velké technologické firmy, které se s vyššími valuacemi obchodují historicky. Nicméně samotné vysoké valuace nejsou důvodem pro pokles akciových trhů.

Co se týče individuálního portfolia, není nutné pozice preventivně opouštět, zvláště pokud mají investoři v portfoliu kvalitní a stabilní firmy. Ty mají za současné situace našlápnuto k dalšímu růstu. Alternativou do portfolia také mohou být akcie z jiných burz než těch amerických, například to mohou být dividendové akcie z Pražské burzy. Nicméně pokud se investoři obávají výkyvu na trhu, pak bych doporučovala do portfolia zařadit konzervativnější produkt. Tím může být například produkt s kapitálovou garancí.

Jiří Tyleček

Jiří Tyleček

analytik X-Trade Brokers

Souhlasíte s názorem?

-
+5
+

O nadhodnocenosti akciového trhu se mluví už téměř rok a od jara se zvýšenou intenzitou. Od té doby trhy vzrostly až o pětinu a Wall Street stojí na čele tohoto růstu. Se zářijovým zaváháním indexů se vyrojila spousta medvědů. Začátek výsledkové sezony za třetí kvartál ale ukázal, že vysoké valuace nejsou vycucané z prstu.

Své hospodářské výsledky už reportovala víc než desetina společností z indexu S&P 500. Víc než 70 % z nich překonalo očekávání na poli tržeb a víc než 80 % zatím pozitivně překvapilo zisky. V některých sektorech je znát zpomalování vysokého růstu americké ekonomiky (consumer discretionary), ovšem další v čele s finančním sektorem vykazují výborné výsledky. Důležité pro akciové trhy je pokračování uvolněné měnové politiky. Tapering Fedu je už sice za rohem, ale likvidita stále proudí a trh s přiškrcením penězovodů počítá. Proto by negativní dopad konce nákupu aktiv nemusel být tak výrazný.

Dobrý investor by neměl vstupy či výstupy z trhu časovat, protože tento přístup z dlouhodobého pohledu nefunguje. Ano, je možné se vyhnout ztrátám v případě propadu, ovšem investor může také smutně sledovat vzestup trhu bez jeho účasti a opětovný nástup na vyšší ceně zabolí. Základem je mít v portfoliu kvalitní firmy, jejichž cena nemá tendenci propadat výrazně pod vnitřní hodnotu akcie ani v případě výraznější korekce.

NASDAQ BIOTECHNOLOGY (DRM)

Zdroj: peníze.cz
Jan Sušánka

Jan Sušánka

investiční poradce a stratég ve společnosti Sušánka & partneři

Souhlasíte s názorem?

-
+16
+

Investoři by si nejdříve měli odpovědět na otázku, proč v posledních dnech došlo k tak dramatickému růstu na amerických akciích. Hlavní důvod byl ten, že na konci srpna začaly v USA růst výnosy dlouhodobých amerických dluhopisů. Tato událost spustila krátkou korekci na amerických akciích. Září byl tak pro americké akcie nejhorší měsíc od začátku roku a jejich dramatický růst v posledních dnech znamenal jen návrat na hodnoty před začátkem korekce.

Investoři by se obecně neměli snažit časovat trh, tedy spekulovat, jestli z trhu vystoupit, či naopak do něj nastoupit. Časování trhu většinou nefunguje a investoři, kteří jsou pro celou dobu investice zainvestovaní dlouhodobě, dosahují větších výnosů než spekulanti, kteří se snaží vystoupit na vrcholu a nakoupit na absolutním dnu ve slevě. Trefit vrchol či dno se povede jen malé skupině.

Zásadní z pohledu investora je dodržet vlastní investiční plán a investiční horizont a alokace investičních aktiv k danému horizontu. Pokud investor investuje na deset a víc let, může investovat do amerických akcií a nemusí se bát, že trh propadne. Propad na dlouhodobém horizontu by neměl být zásadní problém.

Ondřej Koňák

Ondřej Koňák

portfolio manažer Partners investiční společnosti

Souhlasíte s názorem?

-
+49
+

Korekci jsme viděli relativně nedávno, index S&P 500 je teď o cca 6 % níž, než byl počátkem září. Na technologickém Nasdaqu byl propad dokonce ještě výraznější. Osobně výraznou korekci nečekám, pokud nebude způsobena nečekanou globální eskalací. Podíváte-li se na možné alternativy k investicím do akcií, zjistíte, že zkrátka žádné nejsou. Navíc v kontextu ustupující pandemie stále vnímám příležitosti v sektorech, jejichž valuace zůstávají hluboko pod úrovní před covidem.

Mojmír Heryán

Mojmír Heryán

certifikováný konzultant Golden Gate CZ

Souhlasíte s názorem?

-
-13
+

Americký akciový trh je stále největší na světě a zřejmě to tak bude ještě poměrně dlouho. Obecně jsou akcie velmi vhodné aktivum pro dlouhodobé investování. Z tohoto pohledu je důležité vyhodnotit, zda si dnes při nákupu vybrat hodnotové, nebo růstové akcie. Velkým otazníkem je samozřejmě nákup akcií v dnešní době, kdy proběhlo a stále probíhá masivní kvantitativní uvolňování ze strany centrálních bank a nově vytvořená měna putuje ve velké míře na akciový trh.

Z mého hlediska bych se rozhodně nezbavoval kvalitních hodnotových akcií, potažmo akciových indexů, u růstových bych provedl důkladnou analýzu jejich potenciálu a nové akcie bych v současné době nakupoval velmi obezřetně nebo vůbec. Soustředil bych se na antifragilní aktiva, tedy aktiva, která rostou v recesi, a tím provedl hedge svého majetkového portfolia. Toto ovšem není investiční rada nebo doporučení.

Dow Jones Composite Average

Zdroj: peníze.cz
Michal Kuzněcov

Michal Kuzněcov

investor, podnikatel, Kuzněcov & Partners Invest

Souhlasíte s názorem?

-
-22
+

Samozřejmě záleží, zda člověk spekuluje na krátkodobý zisk, nebo je to dlouhodobý hodnotový investor. Pokud jste nedávno, rozumějte během covidu či na na úplném dnu v březnu minulého roku, nakoupili konkrétní akciové tituly firem z USA, tak je můžete prodat a odejít s hezkým zhruba stoprocentním ziskem. Pokud jsou ale americké akcie součástí vašeho dlouhodobého finančního plánu a máte zainvestováno přes podílový nebo ETF fond, tak nevidím důvody k prodeji.

Tyto tituly porostou i nadále, jelikož v USA sídlí největší globální firmy a jejich zisk nebo růst těchto konkrétní indexů se dá očekávat i během následujících let. Může přijít nějaký krátkodobý pokles, ale to by člověka, který investuje na deset, patnáct či dvacet let nemělo trápit. Je to součástí ekonomických cyklů.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Trinity Bank a člen NERV

Souhlasíte s názorem?

-
+9
+

 

Samozřejmě, že jsou americké akcie nadhodnocené. Jsou nadhodnocené zejména o úroky bankovních kont běžných střadatelů. Ty jsou totiž uměle ponižované – tedy vlastně soustavně podhodnocované – v důsledku tištění nových dolarových miliard a bilionů. Toto tištění neustále dofukuje akcie či nemovitosti.

Komu byste svěřili své finance?

Těží z toho zhruba polovina americké populace, která akcie vlastní, zatímco ta druhá, jež má jen bankovní konta, pokud vůbec, chudne… A třeba pak rabuje obchody s elektronikou nebo sportovním oblečením. Vyrabované obchody v USA jsou cena za neustálé dofukování akcií a realit.

Bylo by přesto chybou zůstat stranou a nevézt se na této vlně neustálého dofukování, neboť ta už tu zřejmě bude tak dlouho, jak dlouho bude fungovat stávající globální finanční systém, jenž se bez drogy v podobě tištění umělých miliard a bilionů zjevně neobejde. Naopak, potřebuje této drogy stále více a více.

Než si vezme „zlatou dávku“, na niž dojede, je prozíravé být na té správné straně rozevírajících se nůžek společenského bohatsví, vézt se na vlně, množit bohatství. A část tohoto bohatsví odkládat do aktiv, která obstojí, až nadejde čas „zlaté dávky“ a celý systém „spadne“ – do zlata, krypta, realit…

Kdo s tímto vědomím investuje do amerických akcií, nemusí se bát tak činit ani právě teď.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
31
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

akcieanketainvesticeinvestiční univerzitaMiliardy v pohybuočima expertůportfolioUSA
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo