Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Německý akciový index DAX se rozšířil o 10 firem

PR článek
PR článek
27. 9. 2021

Index DAX se začal obchodovat 1. 7. 1988 a během následujících 30 let byl tvořen 30 německými blue chips, tj. 30 největšími a nejziskovějšími společnostmi obchodovanými na burze. Nyní přicházejí změny.

Německý akciový index DAX se rozšířil o 10 firem
Zdroj: BHS

Rozšíření indexu a změna kritérií

Německý index DAX prochází obrovskou přeměnou. Její charakter loni oznámila společnost Qontigo, která stojí za rodinou indexů DAX. Změny vstoupily v platnost po skončení obchodní seance v pátek 17. září. Nejmarkantnější změnou je rozšíření indexu o dalších 10 společností, aby index lépe odrážel realitu německé ekonomiky. Investoři však doufají, že se změny promítnou i do lepší výkonnosti indexu, která v poslední době zaostává za indexy Wall Street. Přestože je expanze indexu o další společnosti považována za hlavní změnu, je třeba mít na paměti, že není zdaleka jedinou.

Pro stávající i nové členy indexu vstoupí v platnost nová kritéria. Dříve byla hlavním kritériem velikost společnosti měřená jako hodnota akcií v oběhu a objem obchodování. Jakmile se změny projeví, bude kladen větší důraz na velikost společnosti. Díky tomu získá své místo v indexu firma Airbus. Výrobce letadel je dlouhodobě jednou z největších společností kótovaných na německé burze, ale kvůli nižšímu obratu se na index DAX nedostal.

Další důležitou změnou je zavedení nových kritérií. Nárok na členství v novém indexu DAX budou mít jen společnosti, které za poslední dva finanční roky zaznamenaly pozitivní hrubý provozní zisk EBITDA. Tato změna není zcela nová, protože vstoupila v platnost v prosinci 2020, ale současná přeměna indexu je první situací, při které je v praxi uplatněna jako kritérium pro přijetí nových společností (od prosince 2020 do září 2021 se složení indexu DAX nezměnilo).

Členství v indexu bude navíc záviset také na tom, zda dotyčná společnost pravidelně bez prodlení zveřejňuje své účetní uzávěrky a jestli má vlastní oddělení odpovědné za interní audit. Důraz na nezbytnost vnitřních kontrolních orgánů a aktivní komunikaci s investory může být pro někoho matoucí. Obzvláště mluvíme-li o indexu největších společností kótovaných na německé burze, pro které by to měl být standard. Varováním je ale krach platební společnosti Wirecard, za nímž stál účetní podvod, který ukázal, že zavedení takových kritérií je nezbytné. Ve skutečnosti byl kolaps Wirecard hlavním spouštěčem změn v indexu DAX.

Noví členové

Změny kritérií indexu s sebou přinesly i 10 nových společností. Mezi ně patří známé firmy jako je Puma, Porsche Automobil Holding nebo již zmíněný Airbus. Zbývající společnosti mohou být široké veřejnosti méně známé, stále ale mluvíme o firmách, které budou zahrnuty do indexu největších německých akcií. Nejedná se tedy o společnosti bez historie. Mezi zbylými firmami najdeme hlavně společnosti, které lze považovat za lídry období pandemie. Jsou jimi například HelloFresh, společnost zabývající se stravováním, nebo internetový obchod Zalando. Tři z nových členů lze charakterizovat jako biotechnologické společnosti, nebo firmy související s lékařským sektorem – Siemens Healthineers, Sartorius a Qiagen. Celý výčet pak uzavírají Brenntag, distributor průmyslových surovin a Symrise, výrobce kosmetiky a vonných olejů.

Index se stal méně cyklickým

Navýšení počtu společností v indexu a změnu kritérií pro získání kvalifikace v indexu lze vnímat jako významný přerod. Největší a pro investory pravděpodobně nejvýznamnější změna je nicméně důsledek toho, že společnosti budou v rozšířeném indexu. Při pohledu na seznam 10 společností, které vstoupily do indexu po páteční obchodní relaci, vidíme, že jde většinou o růstové společnosti. Index DAX je tradičně považován za cyklický index kvůli velkému podílu tohoto typu akcií. I proto měl DAX v poslední době horší výsledky než například indexy Wall Street, ve kterých je podíl růstových společností a technologických firem mnohem vyšší. Právě technologický sektor vedl v posledních letech k nárůstu amerických a asijských indexů, což dále umocnil i vliv koronavirové pandemie. Je proto důležité také zmínit, že většina nových členů DAX si v nejistotě kolem pandemie vedla velmi dobře. Airbus byl jediný ve skupině, který se nedokázal vzpamatovat z hromadného prodeje akcií na začátku minulého roku. Drtivá většina zbývajících společností obchoduje více než 100 procent nad pandemickými minimy a i nad úrovní před pandemií.

Investování do akcií a ETF v Evropě i USA

Pokud chcete začít investovat do akcií společností z Evropy či USA, můžete tak učinit skrze přední akciové brokery u nás. V České republice patří k nejpopulárnějším brokerům XTB, kde si můžete otevřít investiční účet zdarma během pár minut a začít investovat.

Pokud ještě nemáte představu, do čeho byste chtěli investovat, mohou vám pomoci také vzdělávací materiály, které XTB pro své klienty i veřejnost připravuje taktéž zdarma. Za přečtení rozhodně stojí nejnovější e-book, který pojednává o TOP 5 nejoblíbenějších ETF u klientů XTB - stačí vyplnit jednoduchý formulář a můžete si ho obratem zdarma stáhnout.


Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 73 procent účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo