Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Na co by si měla dát firma pozor při sestavování daňového přiznání?

PR článek
PR článek
22. 9. 2021

Pokud je něco jisté v životě lidském, tak je to smrt a daně. A právě daňová problematika patří k poměrně složitým náležitostem podnikání firem i živnostníků. A na co je třeba si dát při sestavování daňového přiznání pozor?

Na co by si měla dát firma pozor při sestavování daňového přiznání?
Zdroj: Shutterstock

Než se dostaneme k samotnému daňovému přiznání, podívejme se, kdo musí platit daně z příjmů. V zásadě je třeba rozlišovat mezi daní z příjmů fyzických a právnických osob. Fyzickou osobou se rozumí zaměstnanec nebo podnikatel (OSVČ), právnickou osobou jsou pak míněny subjekty zapsané v obchodním rejstříku, především firmy.

Firma může mít různé formy – nejběžnějšími jsou společnosti s ručením omezeným, akciové společnosti, ale i družstva. Ať už se ale jedná o podnikající fyzickou či právnickou osobu, společné je to, že podávají daňové přiznání.

Přiznání se podává za určitý časový úsek, tedy za zdaňovací období, kterým je nejčastěji kalendářní rok, nicméně může jít i o tzv. hospodářský rok nebo účetní období, kdy tato doba přesahuje po sobě jdoucích 12 měsíců.

Termín odevzdání daňového přiznání

Podání přiznání má přesně vymezený termín, kterým je zjednodušeně řečeno poslední březnový den. Ze zákona jde o nejpozdější možnost, kdy musí vaše daňové přiznání „ležet” na finančním úřadu.

Nicméně žijeme v Česku, kde zpravidla na vše existují výjimky. To se týká i termínu daňového přiznání, jenž může být díky tomu oddálen. 

  1. První výjimka by se dala nazvat kalendářní – to je případ, kdy 31. březen připadá na víkend nebo na svátek. V ten moment můžete podat daňové přiznání až v nejbližší pracovní den.
  2. Formální výjimka – z objektivních důvodů správce daně sám prodlouží lhůtu pro podání přiznání. To se stalo například letos z důvodu pandemických opatření, kdy vláda schválila prodloužení termínu o 1 měsíc.
  3. Běžná výjimka – v případě, že přiznání podává daňový poradce, je lhůta prodloužena o 3 měsíce. Pokud je třeba mít účetní závěrku ověřenou auditorem, lhůta činí 6 měsíců.
  4. Elektronické podání – pokud se daňové přiznání podává elektronicky, je ze zákona prodloužen termín odevzdání o jeden měsíc. Přiznání lze tedy podat i poslední dubnový den.

Jestliže na přiznání zapomenete a daň nezaplatíte, úředníci vám vyměří penále a úrok z prodlení za nedoplatek daně od původních termínů. A to podle toho, jakým způsobem přiznání podáte. Tedy od 1. dubna s písemným podáním, od 1. května s elektronickým podáním, nebo 1. července, pokud za vás podává přiznání daňový poradce nebo máte povinný audit.

Za každý den zpoždění zaplatíte 0,05 % ze stanovené daně nebo 0,01 % stanovené daňové ztráty navíc. Od nového roku také platí, že nejnižší vymahatelná pokuta je 1000 Kč. Doposud tento limit činil 200 Kč.

Dalším klíčovým faktorem je správné místo, kam firma daňové přiznání podává. Adresátem podání musí být finanční úřad v místě, kde má vaše firma sídlo.

Co, kde a kam?

A teď k tomu nejdůležitějšímu – vyplnění daňového přiznání. Stále je možné použít papírový formulář, nicméně nástup digitalizace se týká rovněž této oblasti. Přiznání tak lze vyplňovat také elektronicky prostřednictvím datové schránky nebo online finančního úřadu.

Odborník poradí

Vzhledem k tomu, jak je celá problematika složitá, existují naštěstí daňoví poradci, na které se můžete obrátit. Ti se vždy budou v daňové problematice orientovat lépe, což vám ušetří nejen problémy a čas, ale hlavně peníze.

Navíc nemusíte hlídat řadu různých povinností – vyhnete se mimo jiné tak i potížím při nesprávně odvedené dani či promeškání termínu podání daňových přiznání. Využíváním služeb daňového poradce přechází mnoho povinností přímo na něj. On je pak za postup při výkonu své činnosti odpovědný.

„Pokud nechcete zbytečně riskovat sankce ze strany finančního úřadu či jiných orgánů státní správy, spolehněte se na naše dlouholeté zkušenosti. Zpracování daňového přiznání pak bude rychlejší a preciznější. Kromě daňových přiznání našich klientů se věnujeme především běžnému vedení účetní agendy. Naši klienti se pak mohou bez obav plně soustředit na to, co je pro ně podstatné, tedy vlastní podnikání,“ vysvětluje Iveta Krejčíková, účetní z poradenské společnosti Jake&James Accounting.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo