Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Home office? Kanceláře se brzy zaplní, říká šéf fondu

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
11. 6. 2021
 7 735

„Nevěřím, že se z práce z domova stane nový normál. Jsou odvětví, kde to možné je, ale masivní přechod na home office není reálný,“ říká v pokračování Finmag podcastu zakladatel nemovitostního fondu Trigea Tomáš Trčka.

Home office? Kanceláře se brzy zaplní, říká šéf fondu
Zdroj: Tomáš Cetkovský

Sám se označuje za fanouška kancelářských budov, do kterých – mimo jiné – investuje i jeho nemovitostní fond. Pandemie koronaviru prý kartami na trhu zásadně nezamíchala. „Nemyslím si, že plošný home office je něco, co by rezonovalo dlouhodobě,“ říká generální ředitel fondu Trigea, který spolu s finanční skupinou Partners založil v roce 2019.

„Vidíme jasné trendy v zahraničí, kde se už život ve firmách postupně vrací do normálu – třeba největší investiční banka Goldman Sachs oznámila, že jakmile to bude možné, chce mít všechny zaměstnance v kancelářích,“ vysvětluje Trčka.

Jako jeden z mála aktivních manažerů realitních fondů zažil v této branži dopady poslední hospodářské krize, takže může srovnávat. „Zásadní rozdíl je v tom, kolik peněz je dneska v oběhu a jak vypadají úrokové sazby. Do ekonomiky jsou teď neustále pumpovány peníze. Vidíme to na přílivu investic klientů do fondu i na nákupním apetitu všech hráčů na trhu,“ říká Trčka.

Nákupní horečku potvrzuje i samotný fond Trigea, který na začátku června koupil kancelářskou budovuExplora Business Centre v pražských Nových Butovicích. Podle odhadů odborníků šlo letos o jednu z největších akvizic na tuzemském realitním trhu. Fond navíc ještě během léta chystá nákup dalších dvou retailových obchodních parků. Tedy zástupce segmentu, na který měla pandemie přímý dopad.

„Na straně nájemníků byla velká nejistota. Nikdo nevěděl, na jak dlouho to je. Vládě trvalo strašně dlouho, než nabídla podpůrné balíčky postiženým skupinám. Dlouho to z její strany bylo jen nafouknuté PR na tiskovkách, přitom z podnikatelů nikdo nedostal ani korunu. Pevně věřím, že z nejhoršího už jsme venku a že se po očkování vrátí život do starých kolejí. Nedokážu si představit, že by to mělo pokračovat ještě další dva nebo tři roky. Pak už by snad ani nemělo smysl podnikat, protože nejistota to byla obrovská,“ dodává Trčka.

Tomáš Trčka

V investičním bankovnictví se pohybuje už přes 25 let. V roce 2006 stál u zrodu prvního a dodnes největšího nemovitostního fondu v České republice, Reico investiční společnosti České spořitelny. Přes šest let v ní působil jako generální ředitel a předseda představenstva. Následně pomáhal při vzniku nemovitostního fondu Investika, několik let v něm byl členem představenstva. V dubnu 2019 založil spolu se skupinou Partners fond Trigea, který aktivně řídí. Ve svém volném čase se věnuje cestování, horskému kolu a hraje aktivně basketbal.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
11
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

nemovitostipodcastpodílové fondy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo