Pes mezi kočičím zlatem. V čem je síla pošahané kryptoměny dogecoin

Dominik Stroukal
Dominik Stroukal
3. 5. 2021
 16 039

„To je pošahaný naschvál?“ ptal se 8. prosince 2013 jeden fanoušek digitálních mincí, když si všiml nového dogecoinu. „Ano, je,“ přistála mu za pět minut odpověď. Kryptoměna dogecoin je prostě sranda. Ale cenná sranda.

Pes mezi kočičím zlatem. V čem je síla pošahané kryptoměny dogecoin
Zdroj: Shutterstock

Pošahané to skutečně je. Oznámení nové kryptoměny na konci roku 2013 bylo samozřejmě ve fontu Comic Sans, jak jinak. Ve fontu, který je symbolem nevkusu.

Měna byla pojmenována podle internetového memu založeného na obrázku psa japonského plemene šiba-inu. Doge je anglická zkomolenina pejska, coin je mince. Dogecoin je ultimátní srandakryptoměna.

Podobných zábavných kryptoměn byla celá řada. Vznikl buttcoin (jakože zadek, jestli vám to přijde vtipné), byl tu i titcoin (vysvětlení netřeba). Světlo světa spatřil i trumpcoin či putincoin. A aby byl Putin o krok dál, měl i putincoin classic.

Rapper Kanye West byl zas proti své vůli tváří kryptoměny coinye a vrcholem vtipů byl bernankecoin pojmenovaný podle tehdejšího šéfa americké centrální banky. A ano, hádáte správně: bernankecoin byl hyperinflační a během okamžiku se zhroutil.

Všechny tyhle kryptosrandy mají jedno společné – už prakticky neexistují. Až na dogecoin. Virtuální minci, která se od začátku roku zhodnotila o krásných 85 tisíc procent a na konci dokonce vyskočila na sedminásobek za pouhé dva týdny.

Sranda s raketovým zhodnocením? Dogecoin!

Zdroj: peníze.cz

Much coin. So crypto

Měna s pejskem v názvu vznikla v první vlně altcoinů (alternativních virtuálních měn k bitcoinu), která vrcholila na začátku roku 2014. Bitcoin tehdy poprvé pocítil silnou konkurenci a vznikaly projekty, které se používají dodnes.

Zatímco v dubnu 2013 existovalo sedm kryptoměn, o rok později jich bylo 34× tolik. Drtivá většina byla jen kuriozitou. Denní objem obchodování nad 100 tisíc dolarů mělo jen 11 kryptoměn, mezi nimi i dogecoin.

Dogecoin nesází na žádné zbytečnosti. Je lehce upraveným klonem litecoinu, který je zase lehce upraveným klonem bitcoinu.

V té době se střídal na 4. až 5. místě, a kdybyste se tak probudili ze spánku za osm let v dubnu 2021, mohli byste soudit, že vedle bitcoinu je dogecoin největším držákem. A mohli byste pro to mít i dobré důvody.

Dogecoin nesází na žádné zbytečnosti. Je lehce upraveným klonem litecoinu, který je zase lehce upraveným klonem bitcoinu. Proč tedy nenakopíroval rovnou bitcoin?

Výhodná nevýhoda

Být tolik podobný bitcoinu zní jako nevýhoda, ale opak je pravdou. Zatímco křivka peněžní zásoby bitcoinu (BTC) je dobře známa (v průměru každých deset minut nejprve 50 BTC a s každým půlením odměn vždy o polovinu méně) a celkem se jejich počet dostane na téměř 21 milionů BTC, dogecoin cílí na jednu minutu mezi odměnami a celková peněžní zásoba roste stále pomaleji, ale donekonečna. Dogecoin je tedy mírně inflační a oproti bitcoinu i více podobný současným penězům. Pro někoho to dokonce může znamenat, že je měnová politika dogecoinu lepší a mohl by se za určitých okolností stát penězi budoucnosti pravděpodobněji než bitcoin. Technicky je to tatáž měna, ale s jinou peněžní zásobou.

Na konci roku 2013 se litecoin od bitcoinu ještě významně lišil tím, jaký používal algoritmus. Ten ještě několik měsíců od vzniku dogecoinu nebylo možné využít skrze vysoce specializovaný těžební hardware a těžba tak mohla probíhat na obyčejných stolních počítačích.

Byla to zajímavá inovace, která měla přinést více decentralizace. Bylo ovšem jen otázkou času, než takový hardware vznikne a těžba se zprofesionalizuje. A stalo se to. Od poloviny roku 2014 se v tomto ohledu dogecoin od bitcoinu neliší. Zato se liší v křivce peněžní zásoby (viz box Výhodná nevýhoda) a samozřejmě obrázku pejska.

Tvůrci dogecoinu Billy Markus a Jackson Palmer ho odlišili samozřejmě i názvem. Dogecoin byl nabíledni, autoři altcoinů neměli v té době příliš nápadů na originální jména. Jen 59 kryptoměn z celkových 237 v dubnu 2014 nekončilo na „coin“ a devět jich obsahovalo „bit“. Pouze 50 z 237 měn si tak z názvu bitcoinu nepůjčilo nic.

Very magic. Wow

Kouzlo dogecoinu je právě v tom, že není příliš jiný. Nic nevymýšlí, na nic si nehraje. Je prostě standardní kryptoměnou. A zatímco je dnes trh plný tisíců kryptoměn, které místo „tradiční“ těžby Proof of Work používají alternativní koncepty, kterým nerozumějí často ani sami vývojáři, dogecoin zůstává jednoduchý.

Že je něco jednodušší samozřejmě neznamená, že je to lepší. Je ale neoddiskutovatelná výhoda, že je to uchopitelné pro širokou veřejnost.

Pár kliknutí a může být zaimplementován do kryptoměnových bankomatů, snadno si nahrajete privátní klíče, kam chcete, přes pár kliknutí se dá zabudovat do hardwarové peněženky Trezor… Dokonce se z něj odpojily svého času populární kryptoměny verge a monacoin. V divokém světě kryptoměn je zkrátka dogecoin překvapivě konzervativní. Tedy až na toho pejska v logu.

Má to navíc tu výhodu, že se snadno vysvětluje, jak dogecoin funguje. Rozumíte alespoň rámcově bitcoinu? Pak dokážete vysvětlit, co je to dogecoin. Umíte ale někomu převyprávět, jak funguje IOTA? Chainlink? Nebo dokonce zcash?

Kryptoměnám rozumim...

Že je něco jednodušší ale samozřejmě neznamená, že je to lepší. Je ale neoddiskutovatelnou výhodou, že je to uchopitelné pro širokou veřejnost. Respektive alespoň pro tu část, která je poučená o bitcoinu.

So ill. Sad

Vše výše řečené mohlo vyznít pozitivně a byl to účel. Jenže dogecoin má i řadu problémů, které ho dřív nebo později pošlou do zapomnění. Naše děti si budou jednou ťukat na čelo, jak moc jsme se topili v penězích, když jsme dokázali vypumpovat vtip do takové výše. 85 tisíc procent za pár měsíců, to už stojí za pozornost.

Dogecoin je na konci dne možná lepší než většina vážně míněných kryptoměn, nicméně i tak je pořád jenom obyčejným vtipem. Prakticky nikdo ho nevyvíjí, stojí a padá na těžařích litecoinu a vlastní ho z většiny jen pár lidí. Jedna noha je pevná, ale zbývající tři nohy vtipného pejska jsou hodně unavené a pajdají.

Přestože má litecoin pořád svoji komunitu, jako kryptoměna pomalu umírá. Pokud umře, dogecoin se může snadno svézt s ním.

Vedle toho, že se o jeho vývoj téměř nikdo nesnaží (viz box Průměrná doba dožití), je důvodem k pajdaní těžba. Ta stojí a padá na tom, že Dogecoin používá stejný algoritmus jako Litecoin. Těžaři Litecoinu tak můžou zvyšovat efektivitu tím, že přepínají mezi těmito dvěma kryptoměnami. Anebo zhruba dvěma stovkami dalších, které jsou ale tak málo populární, že by je stěží prodali na burze.

Ostatně, posuďte sami - po Dogecoinu a Litecoinu je třetí největší kryptoměnou využívající stejný algoritmus stařičký Whitecoin. A na čtvrtém místě měna Afro, která už se prakticky ani neobchoduje. A přestože má Litecoin pořád svoji komunitu, jako kryptoměna pomalu umírá. Pokud umře, Dogecoin se může snadno svézt s ním.

Průměrná doba dožití

Hrnec bitcoinů
Shutterstock

První odkaz ve vyhledavači nám prozradí, že psi šiba-inu se dožívají obvykle 12 až 15 let a nejstarší známý pes tohoto krásného plemena žil krásných 26 let. A stejné to bude patrně s dogecoinem, který letos zapíchne do virtuálního dortu osm svíček.

Vývoj kryptoměn a jejich srovnání lze sledovat například na serveru CryptoMiso. Dogecoin je v době psaní tohoto článku na 96. místě a o vývoj se snaží jen pár lidí, navíc občas. Je to spíš náhoda než soustavná práce masy vývojářů, jako je to u bitcoinu či etherea.

Nakonec pajdá i třetí noha, a to je nerovná distribuce dogecoinového bohatství. Deset nejbohatších lidí v dogecoinovém světě vlastní víc než 45 % všech dogecoinů. U bitcoinu to také není žádná sláva, ale 45 % bitcoinů vlastní zhruba 2500 nejbohatších a z toho velkou část tvoří burzy. Jinými slovy, pokud vám vadí nerovnost bohatství u bitcoinu, u dogecoinu je o několik řádů větší.

What'r you doing

Pokud je jednoduchost dogecoinu tou jednou pevnou nohou a výše uvedené tři problémy zbývajícími třetími, zbývá nám do přirovnání ocas. A ocasem dogecoinu nevrtí nikdo jiný než vrchní pumpař Elon Musk. A pumpuje dogecoin, co to dá. Jeho Twitter je místy plnější dogecoinu než Tesly nebo SpaceX.

Musk se chlubí tím, že jeho malý syn má své dogecoiny. Publikuje jeden vtip o dogecoinu za druhým a přidávají se k němu další. Mimo jiné takové celebrity jako Snoop Dogg, basák rockových Kiss Gene Simmons nebo miliardář Mark Cuban. A sázejte proti takovým hráčům.

Závěrečný verdikt tak není jednoduchý. Dogecoin je ve své podstatě geniální, protože je jednoduchou kopií bitcoinu (respektive litecoinu, který je kopií bitcoinu). Kdybyste tedy měli hledat deset relevantních kryptoměn, které mají nejméně chyb, dost možná by se vám dogecoin na ten seznam dostal. K tomu navíc přidává humor, a to je koření, které dělá zázraky.

Na druhou stranu to ale jen ukazuje, jak je tenhle virutální trh zahlcený nesmysly. Z těch tisíců kryptoměn je jich drtivá většina, o tom nepochybují ani největší fanoušci krypta. A velká část nejsou jen nesmysly, ale dokonce podvody. Vedle souboje o digitální zlato se objevila kvanta kočičího zlata. Není tak divu, že mezi vším tím kočičím zlatem vynikne pejsek, navíc když je vtipný.

Dogecoin opravdu mezi všemi těmi nesmyslcoiny a podvody vyniká tím, že je upřímně míněným vtipem a obyčejným klonem legitimního litecoinu.

Ohodnoťte článek

-
19
+

Sdílejte

Diskutujte (21)

Vstoupit do diskuze
Dominik Stroukal

Dominik Stroukal

Ekonom přednášející na Metropolitní univerzitě v Praze a hlavní ekonom Platební instituce Roger. Vystudoval ekonomii na VŠE a mediální studia na UK. V minulosti působil jako hlavní ekonom několika finančních... Více

Související témata

BitcoindogecoinElon Muskkryptoměny

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo