Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kdo za pět let nejvíc vydělá. Akcioví držáci očima expertů

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
2. 4. 2021
 36 143

Burzovní technologické hvězdy, covidem pošramocení titáni, nebo přehlížená ošklivá káčátka? Ptáme se investorů, na které akciové tituly vsadit v delším časovém horizontu.

Kdo za pět let nejvíc vydělá. Akcioví držáci očima expertů
Zdroj: Shutterstock

Chcete si finančně přilepšit na burzovních titulech, ale zároveň vás neláká aktivnější obchodování ani diverzifikace prostřednictvím podílových fondů? Tak nezbývá než lov „akciových držáků“, kteří v průběhu let neztrácejí na hodnotě. Jenže stará investiční rada „kup a drž“ už dávno není pro burziány taková tutovka a výběr akcií v době, kdy jsou indexy na rekordních úrovních, není taky med. Ale: Že se ceny akcií pohybují neúměrně vysoko, o tom se mluví už hodně dlouho. A zkuste se zeptat těch, co v obavách nepřiskočili před rokem či dvěma do vlaku s cílovou stanicí Tesla nebo Amazon. Centrální banky se navíc předhánějí v zasypávání ekonomik levnými penězi a drží tím – i když za pomoci steroidů – trhy v dobré náladě.

Pět let s akciemi Tesly

Zdroj: peníze.cz

Jako u každé investice je i při hledání akciových vytrvalců nezbytná disciplína. Koronakrize morálku investorů nestačila zatím pořádně prověřit, protože se trhy vrátily na někdejší úrovně dřív, než stačila většina tanečníků na akciovém parketu začít v panice prodávat a lízat si v koutě rány. Po roce 2008 to bylo jiné, akciové trhy se vzpamatovávaly mnohem déle. Otázka tedy je, jestli poslední rok vůbec za krizi označovat. A jestli se náhodou nenacházíme v klidu před skutečnou bouří a mnohem vleklejší hospodářskou recesí. Pokud ale nečekáte, že je za dveřmi opravdová ekonomická apokalypsa, neměli byste před akciemi zbytečně utíkat. Jen si vybrat ty pravé. 

Ostřílených investorů se v naší anketě ptáme, jaké akciové tituly by si vybrali při současných cenách do svého portfolia oni, kdyby je nemohli minimálně příštích pět let prodat.

Jaroslav Šura

Jaroslav Šura

investor

Souhlasíte s názorem?

-
+103
+

Akciové indexy překonávají maxima, o akciích už se baví kdekdo. Mám to nastavené tak, že jakmile se ve větší míře objeví masivní reklamy brokerů na nákupy cenných papírů, je čas zvednout kotvy. Stále se mi líbí sektor e-commerce, protože jednak došlo k menší korekci a jednak se domnívám, že firmy, kterým rostou tržby v desítkách procent ročně a jsou vesměs nezadlužené, by případný propad měly zvládnout lépe. A také, že by se z propadu oklepaly mezi prvními. Vnímám částečnou rotaci z nové ekonomiky do té tradiční, ale zároveň vidím celou řadu titulů od bank přes automobilky až po výrobní firmy, jejichž akcie stojí výrazně víc než před covidovým obdobím. Moje oblíbené tituly ze staré ekonomiky US Steel a Alcoa se valuačně ztroj- až zečtyřnásobily proti minimálním hodnotám z minulého roku. Takže mými favority jsou v poslední době i nadále americký Amazon, čínská Alibaba a česká Pilulka. Všechno v dynamicky rostoucím byznysu e-commerce.

Jak v US Steel za rok zvládli potěšit Jaroslava Šuru

Zdroj: peníze.cz
Dominik Stroukal

Dominik Stroukal

hlavní ekonom Banky Creditas

Souhlasíte s názorem?

-
+88
+

Nejvíc dlouhodobých akciových peněz mám v pěti oblastech, kterým se v následujících letech nevyhneme a odehrávají se v nich malé revoluce. Na Newyorské burze je to firma Abbvie. Sázka na cannabis. Byznys a cannabis se nejen rýmují, ale dávají smysl. Celá řada akciových titulů na vlnu cannabisu naskočila, ale věřím, že nakonec souboj stejně vyhraje big pharma a v Abbvie do cannabisu zainvestovali z velkých hráčů nejvíc. Z té samé burzy Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSM). To je konzervativní sázka na největšího světového výrobce čipů. Bez nich se dnes neobejdeme ani u narozeninového přání. Na burze NASDAQ Google (GOOG) – dvojí sázka, na revoluci ve vzdělávání a autonomní automobily. U vzdělávání dělají obrovský kus práce a celý ten zkostnatělý svět si revoluci zaslouží. Věřím jim, i když mi poslední půlrok Google ničí život, když umisťuje na web podvodné reklamy, kde údajně nabízím zaručený zisk z krypta. Na Londýnské burze Diageo (DGE). Sázka na přechod světa na lepší pití. Jasně, pro znalce jsou jejich možná mezi horšími, ale pořád lepší, než co většina světa ještě pije. A patří jim Guinness, takže si z každé pinty pošlu něco zpátky. A nakonec mám vsazeno na UnitedHealth (UNH) zas na burze v New Yorku. To je sázka na stárnoucí a stále bohatší populaci Spojených států. Vím, až na tu trávu jsou to nudné revoluce, ale dokud ponesou, tak zábavné být nemusí.

UnitedHealthcare. Sázka Dominika Stroukala na stáří

Zdroj: peníze.cz
Lukáš Kudláček

Lukáš Kudláček

portfoliomanažer BH Securities

Souhlasíte s názorem?

-
+82
+

Palantir Technologies (PLTR). Palantir se zabývá zpracováním velkých objemů dat, tzv. big data, a to jak v civilním, tak i vládním sektoru. Jedná se například o tajné služby a ministerstva nebo úřady typu SEC a FDA. Na druhé straně jsou velké nadnárodní společnosti jako Airbus, IBM, 3M či BP. Obecný výhled pro budoucnost je jistě ve větší a efektivnější správě dat a informací, neboť data jsou novým zlatem. V tom hraje Palantir vedoucí roli.

American Water Works (AWK). Jedná se o jednu z největších amerických vodohospodářských a odpadových společností – má přes tři miliony zákazníků, spravuje přes 85 tisíc kilometrů potrubí, 600 vodáren, 75 přehrad a 150 čistíren odpadních vod. Společnost je zároveň dodavatelem pro armádu USA. Další segment její činnosti je správcovství nemovitostí. Jedná se z velké části o regulovaný byznys, jehož úloha bude do budoucna významně sílit a voda jako komodita zdražovat.

Peridot Acquisition Corp./ Li-Cycle (PDAC). Peridot je společnost typu SPAC, která fúzuje s kanadskou společnosti Li-Cycle, inovátorem v oblasti recyklace baterií. Společnost má unikátní řešení recyklace, ze kterého lze získat zpět základní suroviny, jako je lithium, kobalt a nikl, po kterých je v souvislosti s celosvětovým růstem elektromobility výrazná poptávka. Právě z důvodu masového nárůstu elektrifikace, budou zapotřebí nejen tyto suroviny, ale i ekologické řešení recyklace vysloužilých baterií. Budoucí trh je tedy obrovský.

Jan Traxler

Jan Traxler

investiční poradce a jednatel FINEZ Investment Management

Souhlasíte s názorem?

-
+66
+

Žádné. Při stávajícím ocenění nedokážu najít žádnou akcii, kterou bych si chtěl koupit a dalších pět let držet. Asi kdybyste mě mučili, tak bych skrz zuby procedil stálice jako Google, Nestlé nebo Procter & Gamble. Ale to opravdu jen z donucení. Akcie jsou podle mého názoru dnes obecně předražené, proto klientům naopak od února doporučuji realizovat zisky a redukovat akciovou složku.

Růst cen akcií je poslední rok tlačen přebytkem kapitálu na finančních trzích, nikoliv fundamenty. Tím se ale hodnota firmy stává vzhledem k jejím tržbám a ziskovosti relativně dražší a dražší, takže klesá budoucí výnosový potenciál akcií. Kupříkladu průměrný výnos z dividend ve světě klesl na 1,5 procenta, ještě před rokem to byly 2, rok předtím 2,5 a pár let před tím 3 procenta.

Akcie na burze obecně předbíhají ekonomickou realitu, to je u nich normální. Ovšem rentabilita akcií klesla natolik, že už mi taková investice dnes nedává smysl. Naopak mimo burzu v oblasti private equity se teprve nyní začnou objevovat zajímavé příležitosti. Takže aktuálně dám raději přednost investicím mimo burzu.

Žádné fundamenty. Jen Gamble. A jeho kamarád Procter

Zdroj: peníze.cz
Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Trinity Bank a člen NERV

Souhlasíte s názorem?

-
+71
+

Příštích pět let se bude svět zotavovat z pandemie. Budou také ve znamení studené technologické války mezi USA a Čínou. Projeví se obří pandemické fiskální i monetární stimuly. Dál bude globálně stárnout populace, i třeba v Číně, takže i tam začne být pracovní síla drahá. To všechno jsou inflační faktory. Výraznější inflace nahrává hodnotovým akciovým titulům a snižuje atraktivitu titulů růstových. Hodnotové tituly budou také odolnější při propadu akciových trhů, který nás v příštích pěti letech kvůli utlumování zmíněných stimulů nemine, alespoň tedy přechodně. Evropské burzy vykazují vyšší zastoupení hodnotových titulů než burzy americké, které zase mají výraznější zastoupení titulů růstových. Zároveň jsou nyní evropské akcie méně nadhodnocené než americké, neboť vakcinační fiasko Evropské unie zhoršuje nejbližší vyhlídky evropské ekonomiky v porovnání s Amerikou či Asií. To vše vede k úvaze, že právě teď nemusí být chybou investovat do některého z evropských hodnotových titulů.

Vhodný může být třeba Volkswagen. Jednak je hodnotovým titulem, zjevně má ale i ambici se svým mohutným vstupem do elektromobility zčásti převzít i roli růstové, ba až takřka „memové“ akcie, jakou představuje třeba Tesla. Za pozornost stojí akcie společnosti Porsche SE, jež má více než 53 procent klasických akcií Volkswagenu, ale v poslední době za růstem akcií právě Volkswagenu zaostává více, než by odpovídalo běžné logice. Z postpandemického zotavení může těžit třeba i ČEZ. Navíc nelze vyloučit, že se bude snažit české vládě letos i příští rok pomoci vyšší dividendou, v dalších letech se pak výkonnost jeho akcií z našincova hlediska dále slibně poveze na vlně rostoucích cen elektřiny a posilující koruny. Jako (nejen) geografické zajištění lze zvážit investici „do indexu“ Standard & Poor’s 500, která představuje sázku na to, že americká centrální banka nikdy nenechá akcie úplně „vyfouknout“.

Němcům vlak neujede. Dnes ještě Volkswagen, pozítří Voltswagen

Zdroj: peníze.cz
Ondřej Koňák

Ondřej Koňák

portfoliomanažer Partners investiční společnosti

Souhlasíte s názorem?

-
+58
+

Pandemie covidu vytvořila na trhu spoustu zajímavých investičních příležitostí. Nicméně také výrazně urychlila některé probíhající globální trendy. Za ty hlavní osobně považuji migraci dat do cloudů, chytré zdravotnictví a zelené formy energie. Pokud se mě tedy ptáte, jaké tři společnosti bych doporučil k držení minimálně na pět let, hledal bych právě ty, které budou lídry v daných oblastech. Za mne to jsou společnosti Google, Iqvia a Plug Power. Bohužel při aktuálních valuacích bych doporučil pouze Plug Power a částečně i Google, jehož valuace jsou reálně nižší, kvůli tomu, že společnost rozvíjí i nereklamní byznys, který v první fázi ziskovost celé skupiny snižuje. V neposlední řadě bych ale doporučil ETF na UK (SXR3 GY), což představuje expozici na hlavní britské společnosti. Osobně se domnívám, že brexit bude pro Velkou Británii jednoznačně pozitivní, což se spolu s rychlou vakcinací projeví v dlouhodobém výraznějším růstu tamějšího akciového trhu.

Pět let s Google

Zdroj: peníze.cz
Michal Semotan

Michal Semotan

portfoliomanažer J&T Investiční společnosti

Souhlasíte s názorem?

-
+75
+

Telefónica (Španělsko). Španělská Telefónika se pohybuje na trhu z mého pohledu na zajímavém fundamentálním nacenění (EV/Ebitda pod 6, FCF yield na 30 procentech), umazává také zadlužení díky prodeji „vysílačů“ v Evropě a Latinské Americe, i přes mírné snížení nabízí velmi atraktivní dividendu (cca 8 procent ročně). Výrazná aktiva právě v Latinské Americe teď zřejmě odrazují kvůli „covid-krizi“ některé investory, z víceletého hlediska jsou to však zajímavé, a především veliké trhy, které mohou být v příhodnou chvíli divestovány. Právě kombinace příznivého ocenění a velkých podílů na trhu po celém světě činí na víceletém horizontu akcie Telefóniky velmi zajímavé.

Z jakých tipů bude za pět let největší balík?

ČEZ. Domácí burzovní jednička nabízí letos atraktivní dividendový výnos (40 korun běžná plus 10 až 15 korun mimořádná dividenda), růst kontraktů s cenou elektřiny (od roku 2022), a především pak blížící se konec strašáku v podobě výstavby nového jaderného bloku za peníze akcionářů ČEZu. To je asi nejzásadnější letošní zprávou, když zmocněnec vlády pro energetiku oznámil, že financovat nový jaderný blok by měl stát. Blíží se tak situace, na kterou jsme vždy upozorňovali, že se ČEZ nemůže pustit do realizace projektu, který je ztrátový. Chvíli však bude trvat, než to někteří zahraniční hráči pochopí a změní svá doporučení pro tento energetický gigant. Zatím můžeme doplňovat pozice na přijatelných úrovních, když se na trhu nadále vyprodává silný prodejce. A kdyby po volbách došlo k výměně nejvyššího managementu, může být jedině lépe, minimálně z pohledu akcionářů.

Flughafen Wien. Propad osobní letecké přepravy činil v únoru meziročně na tomto letišti více než 90 procent a z mého pohledu se tak přiblížil bod obratu. Dále už není příliš kam klesat, naopak i v Evropě začínáme víc očkovat, i když asi pomaleji, než jsme si původně mysleli. Letní sezóna by měla přinést první náznaky k lepšímu, dle průzkumu rakouských médií chce 40 procent Rakušanů vycestovat v létě na dovolenou letadlem! Vídeňské letiště tak očekává v druhém pololetí výrazné oživení, na tržbách má být rok 2021 dokonce silnější než 2020 (nad 400 mil euro oproti 330 v roce 2020). Na provozní úrovni očekává letos kladnou ebitdu, čistý dluh činí cca 100 milionů euro, což je přijatelné. Už rok 2022 by pak měl přinést výrazný nárůst tržeb a návrat do černých čísel. V pětiletém horizontu je tedy letiště ve Vídni z mého pohledu šancí trefit „uzdravení“ sektoru, který byl covidovou vlnou silně zasažen.

ČEZ, soudruzi

Zdroj: peníze.cz
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
22
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

akcieAmazonanketaČEZgoogleinvesticePilulkateslaVolkswagen
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo