Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak šetřit peníze i čas. Nejužitečnější mobilní aplikace očima expertů

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
19. 3. 2021
 12 831

Jaké aplikace se vyplatí mít nainstalované v mobilním telefonu? A které je naopak nejlepší co nejrychleji smazat?

Jak šetřit peníze i čas. Nejužitečnější mobilní aplikace očima expertů
Zdroj: Shutterstock

Dobrý sluha, zlý pán. Mobilní aplikace nám můžou – a teď zvlášť – výrazně ulehčit život. Pokud s nimi ale nedokážeme správně pracovat, můžou nám ho také hodně zkomplikovat. Jak často vlastně bereme mobil do ruky? Dokážeme se delší dobu intenzivně soustředit na práci, aniž by nám oči každou chvíli uhýbaly k telefonu, jestli na něm náhodou nebliká upozornění na nový mail, zprávu na WhatsAppu nebo pár lajků na Instagramu, Twitteru a Facebooku? A jsou naše oblíbené aplikace pořád ještě zdrojem informací a inspirace, nebo zásobují hlavu digitálním smogem?

Tyranie metrik

Jednou z nejdůležitějších – alespoň na první pohled – funkcí, kvůli které máme spoustu aplikací v mobilu, je možnost měřit, porovnávat a kontrolovat. Takřka cokoli. Behaviorální ekonom Petr Houdek v článku pro loňské říjnové vydání časopisu Finmag upozorňuje na psychologické studie, které ukazují, že obsese měřením a poměřováním je silná a návyková emoce. „Jakmile výkonům přiřadíte číslo, lidé pocítí slast z dosažení cíle. Ještě větší dávku endorfinů dostanou, když se zlepšují – ať už jde o kroky, naposlouchané minuty chytrých podcastů či kredity ve věrnostních programech,“ vysvětluje Houdek. Metrika je podle něj vždycky jen zjednodušením činnosti i jejího smyslu. „Skutečným cílem není ujít deset tisíc kroků denně, ale být aktivní a zdravý. Pravidelná chůze s tímto přáním silně souvisí, sama ovšem zdravím není. Metrika naopak může působit kontraproduktivně – zbavuje totiž odpovědnosti za složitý cíl ve prospěch dosažení jednoduchého čísla,“ dodává Houdek. Jak je to u vás? Máte svůj mobil pod kontrolou, nebo vás spíš kontroluje on?

V pokračování ankety Očima expertů se ptáme, jaké mobilní aplikace nejčastěji používají. Které apky jim usnadňují život a pomáhají se správou peněz nebo při orientaci v ekonomice? Které jsou v každodenním životě užitečný nástroj a které jen žrout času? A jaké populární aplikace už respondenti z mobilu odinstalovali?

Dominik Stroukal

Dominik Stroukal

hlavní ekonom Banky Creditas

Souhlasíte s názorem?

-
+43
+

Od mobilního telefonu očekávám, že mi pomůže vyřídit práci na cestách mezi pracemi, od čehož se odvíjí i skladba aplikací, které používám. Většinu času strávím v Gmailu, kde bych se neobešel bez možnosti odkládat zprávy a archivovat vyřízené. Bez toho by se moje produktivita zhroutila na desetinu. Vzhledem ke své profesi mám mobilní bankovnictví prakticky všech českých bank a českých i zahraničních fintechů. A samozřejmě bitcoinovou Phoenix Wallet a Coinomi, grafy bitcoinu jsem všechny smazal, člověk na to vydrží koukat hodiny. Čas a peníze mi samozřejmě šetří desítky aplikací (ne)sdílené ekonomiky.

Smazal jsem si Monefy, podrobné hlídání peněz mi bralo spoustu času a dnes umí základ i bankovní aplikace. Naopak boží objev je MrReceipt, který hlídá záruční lhůty a doklady. Twitter, FB, WhatsApp, Instagram, Waze a Spotify má snad každý. Naprostý dealbreaker v telefonu je v posledním roce aplikace Uspávání miminka. A nejen kvůli miminku, zjistil jsem totiž, že zvuk fénu krásně uspí i mě.

Jak mi dupou bitcoiny

Intradenní graf (online)
Denní graf
Zdroj: peníze.cz

Bojíte se návyku? Nedávejte apku do mobilu, mrkněte občas na kurzy kryptoměn na Peníze.cz

Tereza Kouklová

Tereza Kouklová

spoluzakladatelka SFG Holding

Souhlasíte s názorem?

-
+26
+

Denně často používám Outlook, Google Calendar, Trello nebo třeba Instagram. Z komunikačních aplikací pak WhatsApp, který využívám i na interní firemní věci. Můžu tak rychle a efektivně zadávat různé úkoly i komunikovat s klienty. 

Důležité jsou pro mě mobilní aplikace internetového bankovnictví. Mám hned čtyři a můžu tak srovnávat. V telefonu mám aplikace Komerční banky, Fio banky, ČSOB a George od České spořitelny. Líbí se mi jednoduchost a možnost rychlé reakce. Můžu okamžitě autorizovat transakce, zadávat platby a také s nimi nakládat. Oceňuji u nich také jednoduché řešení ad hoc požadavků, třeba možnost objednat cestovní pojištění. 

Kvůli dennímu plánování si nedovedu představit život bez Waze, díky této apce mám přesný odhad cest mezi schůzkami a jezdím pak včas.

Z těch pro mě dnes již zbytečných můžu zmínit třeba sociální síť Clubhouse. Zkusila jsem, ale nedávno jsem ji z telefonu vymazala.

Tomáš Baránek

Tomáš Baránek

lifehacker a spoluzakladatel nakladatelství Jan Melvil

Souhlasíte s názorem?

-
+22
+

Jsem nástrojový typ. Miluju nože a strojky, které se vejdou do ruky, takže i aplikace. Vždy mě zajímá nejen co umí, ale i zda dokážu porozumět jejich možnostem, zda mě práce s nimi baví a zda mě motivují. Rád je zkouším, střídám, sbírám. Na denní bázi ale používám jen pár favoritů.

Mezi mé oblíbené apky patří: Deliveries pro sledování objednaných zásilek (dalších nástrojů) ze zahraničí. Exist.io pro nacházení korelací v biometrice a životním stylu. George pro kontrolu toho, jak se daří mému portfoliu v Erste (nápověda: Top Stocks a Small Caps). Twitter, kde jsem nedávno zablokoval tweety s klíčovými slovy „Babiš”, „vláda”, „premiér“, „prezident”, „Bureš”, čímž v tajmlajně ubylo sprostých slov i ohraných memů. WeatherPro Premium – 14denní „německá“ velmi podrobná předpověď počasí, která zklame málokdy. Pomocí Volvo on Call sleduju, jestli už mám nabité auto, případně si skrz ni ráno v mrazu zapnu jeho rozmrazení. Ale teď dceru do školky stejně nevozím. A ještě Hey pro e-maily a Readwise na výstřižky. 

Václav Bedřich

Václav Bedřich

spoluzakladatel CzechCrunch.cz

Souhlasíte s názorem?

-
+22
+

Pravděpodobně nejhodnotnější aplikací v poslední době je pro mě Revolut, kterým jsem prakticky nahradil většinu funkcí klasické banky a používám ho jak pro denní útraty, tak pro převody do zahraničí, cestovní pojištění, které mi nejednou zachránilo dost peněz, a částečně pro investice do akcií a spoření. A když už jsme u akcií, další nejvyužívanější aplikací je určitě Robinhood, který zásadně zjednodušil přístup k investování bez tak extrémní limitace nástrojů jako zmíněný Revolut. Naopak v poslední době pro mě klesá hodnota Facebooku, který až na výjimky využívám především k práci, a Messenger pro komunikaci s lidmi, ale sociální síť jako taková je čím dál méně atraktivní.

Nakoukli jsme Robinovi pod Hood

Robinhood? Ten zbůjník, co před měsícem zatočil hlavu hedgeovým plejtvákům? O davech malých investorů, které přes investiční apku vzaly útokem odepisované firmy Gamestock a připravily velké fondy o miliardy, jsme psali důkladně.

Robin Oud
Zdroj: Shutterstock

Velká akciová revoluce. Robinhood a Gamestop pro úplné laiky

Dominik Stroukal převyprávěl, o co jde, tak, že porozumí i vaše babička


Gamestop. Aspoň na chvíli strčit Wall Streetu prostředník před čenich 

Matěj Schneider poukázal na to, že chování investorů kromě základních emocí – strachu a lakoty – může ovládat i třetí: vztek.


Koza, petržel, hedgeový fond. Co opravdu ukončilo tažení na Gamestop

A Vlad Ender rozprášil hoaxy o tom, že Robinhood vypnul obchodování, protože si na něj velcí kluci z Wall Street došlápli.

Aleš Michl

Aleš Michl

ekonom, člen bankovní rady ČNB

Souhlasíte s názorem?

-
+14
+

Mám aplikaci Fred Economic Data – super databanku od Fedu v St. Louise. Mají tam skvělého šéfa Jamese Bullarda. Byl jsem u něj kdysi dávno, když se ještě mohlo cestovat, jo to byly časy. Ale nelenil jsem a zadal tady doma v ČNB práci zlepšit zveřejňování časových řad – pracujeme na nové databance ARAD včetně API. Třeba bude i podobná apka na mobil, nechte se překvapit.

Lukáš Kovač

Lukáš Kovač

CEO Qerko

Souhlasíte s názorem?

-
+17
+

Používám především apky, které mi usnadňují život. Pro maily jsem si zamiloval Superhuman, který mi pomáhá šetřit čas, když mi každý den přijde mraky e-mailů. Pro tasky používáme Asanu a když je odbavuji a potřebuji se focusovat, tak k tomu také poslouchám muziku z Tidal. Oblíbil jsem si také aplikaci Forest, která mi pomáhá si udržet koncentraci. Pak ještě pro zábavu Instagram a na drobné investice používám Revolut. Obecně se dá říct, že za aplikace, které mi pomůžou ušetřit čas, rád zaplatím. Aplikace obecně moc z telefonu neodstraňuji (pokud mě nebombardují zbytečnými notifikacemi), nechávám je v knihovně aplikací. Na ploše mám ale jen ty, které používám často. Oblíbil jsem si widgety na iOS14.

Eva Hlavsová

Eva Hlavsová

spoluzakladatelka investiční platformy Fondee

Souhlasíte s názorem?

-
+20
+

Denně používám aplikaci Slack, aby věděla, co se ve Fondee děje. Je to pro mě přehledné a nic důležitého mi neuteče. Samozřejmě bedlivě sleduji, co se denně děje na kapitálových a finančních trzích. Pro přehled je pro mě ideální aplikace Financial Times.  

Pro kontakt s kamarády a rodinou denně využívám WhatsApp. Co je pro mě ale velmi důležité, jsou sluchátka, protože jsem pořád na callech. K tomu slouží aplikace Jabra. Tahle sluchátka jsou prostě super. 

Občas pak využívám aplikaci Záchranka. Je to pro mě taková pojistka, nikdy nevíte, co se může stát. Tahle „záchranářská“ apka slouží kromě lokalizace také k edukaci. A nesmím zapomenout na Mapy.cz, jejichž aplikace je na turistické výlety naprosto nenahraditelná.

Dezinformace, koronavirus
Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Trinity Bank a člen NERV

Souhlasíte s názorem?

-
+2
+

Apky mám rád. Už jsem jich v životě pár vyzkoušel. Každá byla jiná. Ale po každé, každičké jsem dychtil… a chtěl ji mít rychle staženou. Ta mě omrzela záhy, vymazal jsem ji ze seznamu, tahle mi zůstala v srdci, jaká byla původně, a lituju jejího faceliftu. Tvary téhle jsem zbožňoval… tvary její ikonky, myslím. Jedna mě dokonce budila ze snů. Jiná nezlomně měřila výdrž… v běhání. S touhle jsem si onehdy hrál za noci blesků a průtrže mračen… v jedné z pasáží. Jak říkám, apky mám rád. Ale to vůbec nejlepší na nich je, že jich naráz lze mít víc, hodně, a přitom se snášejí znamenitě.

Jan Brejl

Jan Brejl

obchodní ředitel Partners

Souhlasíte s názorem?

-
+17
+

Na pomoc jsem si otevřel přehled využívání aplikaci Screen Time za poslední týden. Nepřekvapivě nejpoužívanějším aplikacím vévodí sociální sítě (Instagram, LinkedIn a Facebook). Pokud bych se ale podíval na statistiky, tak by jasně vedl Waze. Omezení cestování teď ale tuto aplikaci výrazně upozadilo. Následují komunikační aplikace (WhatsApp, Messenger a Viber). V rámci zábavy nejčastěji využívám Spotify a Youtube. V důsledku doby se se do popředí dostaly i aplikace jako Dáme Jídlo či Rohlík.cz. Obecně tedy platí, že nejčastěji vyžívám aplikace, které mi usnadňují přístup k nějaké službě a ideálně s platbou přes Apple Pay.

Z finančních aplikací nejvíce využívám aplikaci na správu svého běžného účtu. Hodně mě také baví Revolut. Nejen tím, že je aplikace velmi dobře zpracovaná, ale umožňuje přímé investice do velkých společností s dynamickými informacemi o jejich vývoji. Pomocí malých investovaných částek jsem si z toho udělal takové Monopoly ve skutečném světě. Pokud bych ale měl být upřímný, tak nejpoužívanější finanční aplikace je vlastně kalkulačka.

Josef Tětek

Josef Tětek

analytik společnosti TopMonks

Souhlasíte s názorem?

-
+32
+

Často používám aplikaci Signal, což je end-to-end šifrovaný messenger. Jedna z mála skutečně bezpečných možností, jak komunikovat. Často aplikaci používám na bezpečné posílání bitcoinových adres sám sobě napříč zařízeními. Signal doporučil počátkem ledna i Elon Musk.

Kdo vás inspiroval?

Kvůli rostoucím bitcoinovým poplatkům používám čím dál více aplikace Zap a Wallet of Satoshi. Jedná se o bitcoinové peněženky pracující s Lightning Network – bitcoinovou platební nadstavbou, kde lze zasílat bitcoiny instantně a téměř bez poplatku. Každý, kdo s bitcoinem pracuje, by se měl naučit s Lightningem pracovat.

Nejvíce užívanou aplikací je u mě ale asi Spotify. Kromě hudby poslouchám rozličné bitcoinové podcasty. Doporučuji The Saylor Series – rozhovory s Michaelem Saylorem, CEO firmy MicroStrategy, která ve velkém akumuluje bitcoiny do firemní rozvahy. Dále jsou skvělé podcasty Stefana Livery, Tales from the Crypt a The Van Wirdum Sjorsnado.

Smazal jsem si aplikaci Facebooku, nekonečné facebookové „hádky“ mi už braly až moc času a nervů. To doporučuji udělat každému, kdo chce výrazně zvýšit svou produktivitu.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

anketamobilní aplikacemobilní telefonytechnologie
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo