Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pejsku, kočičko, poslanci, ten daňový dort vám nesežere ani velký zlý pes

Pavel Jégl
Pavel Jégl
23. 11. 2020
 6 559

Rychle a zběsile. A taky bez zábran. Tak se v Česku rozhoduje o stovkách miliard. Nejnověji to potvrzuje daňový balíček.

Pejsku, kočičko, poslanci, ten daňový dort vám nesežere ani velký zlý pes
Zdroj: Shutterstock

Patrně znáte kouzelné vyprávění Josefa Čapka o tom, Jak si pejsek s kočičkou dělali k svátku dort. Vrazili do něj samé dobroty – smetanu, škvarky, syreček, oříšky, okurku, čokoládu, myš… A když to všechno „smíchali a rozmíchali, byl z toho dort tak veliký jako kolo u vozu“.

Stejně postupovali naši poslanci, když vařili daňový dort. Zejména pro ty, kteří mají vyšší mzdu, do něj dali nižší daň z příjmů. Těm, kteří mají příjem nižší, ho ochutili vyšší slevou na poplatníka. Rodinám, které mají dětí jako smetí, zase zrušili strop na daňový bonus. A tak postupovali dál a dál, až udělali díru do rozpočtu ještě větší než kolo u vozu. To vše je zevrubně popsáno na Peníze.cz.

Josef Bernard (bývalý hejtman Plzeňského kraje) k tomu na svém facebookovém účtu trefně píše: „Finanční odpovědnost vagabunda a opilce.“

Experti nás nezastaví

Poslanci stihli za jedinou noc připravit veřejné rozpočty o cirka 130 miliard (o 87 miliard rozpočet státu a o 43 miliard rozpočty obcí a krajů). A to jen pro příští rok. Ani jedna z hlavních změn přitom nepodstoupila obvyklé odborné posouzení, nezískala souhlas Národní rozpočtové rady, ani Národní ekonomické rady. Rozpočtová rada před nimi naopak varovala.

Co víc, ani jedna ze změn není započítána v návrhu rozpočtu na příští rok. Přesto daňový balíček zástupci lidu z ANO, ODS, SPD i někteří komunisté schválili.

A hned poté, co ho schválili, volají někteří z nich po jeho revizi. Andrej Babiš. V pravidelné svodce Čau, lidi informuje, že se chystá vyzvat Miloše Vystrčila, předsedu Senátu – instituce, kterou označuje za zbytečnou, aby horní komora vypustila Piráty navrženou slevu na poplatníka. Také správkyně státní kasy Alena Schillerová už oznámila, že o totéž požádá senátory, které nedávno nazvala „senátorskou špínou“.

Neměli by ale senátoři vypustit spíš (anebo také) nový výpočet daně z příjmů, prosazovaný ANO a ODS, který vyvrtá do rozpočtu díru několikanásobně větší?

Šlehy Pavla Jégla

Zdroj: Shutterstock

Doba, kdy je pozornost zaměřena na témata související s koronou, dává zákonodárcům příležitost nenápadně prosadit regulace, které přímo s koronou nesouvisejí a které za normální situace ztroskotávají.

Korona nás připravuje o svobody. Dočasně?


Když Babiš roku 2013 nastoupil do vlády pracovalo pro stát 413 595 lidí. Do loňska se jejich počet zvýšil na 449 018. Ve stejné době se zvýšily výdaje státního rozpočtu na platy o 77,5 miliardy korun, ze 132 miliard vzrostly na 209,5 miliardy. 

A tebe taky sním. Státnímu otesánkovi za Babiše roste apetýt


Začínal vpravo a luxoval vpravo. Posunul se doleva a luxoval vlevo. Mění se doba, mění se politika, Andrej Babiš zůstává.

Politika se mění. Babiš zůstává

Krize-nekrize, pořád kyneme

Nic proti nižším daním, pokud by na ně nepraskla hromada nových dluhopisů a pokud byly plánovány jako přesun peněz od státu k lidem. Jenže žádný takový transfer kabinet nechystá. Vláda nemá v úmyslu razantně snížit své náklady. Naopak, státní aparát má podle jejích představ pořád kynout.

Česká televize upozorňuje, že státní rozpočet na příští rok počítá s tím, že počet zaměstnanců státu se zvýší o sedm tisíc. Budou se přibírat nejen noví učitelé, vojáci, policisté, ale také úředníci. Počet zaměstnanců placených ze státního rozpočtu má vzrůst na víc než 482 tisíc a výdaje na jejich platy povyrostou na 240 miliard korun.

Chystané daňové změny nejsou také ani zčásti vyváženy vyššími nepřímými daněmi – daní z přidané hodnoty a spotřební daní. Vláda postupuje opačným směrem. Tyto daně v posledních letech snižuje a nový daňový balíček navíc seřízl spotřební daň z nafty.

Předseda ODS Petr Fiala na stranickém webu hlásá, že občanští demokraté snížili lidem daně a teď navrhnou úspory ve výši osmdesáti miliard korun. Podstatné v tomto slibu je sloveso „navrhnout“, protože u něj také slib skončí.

Na to, aby tak razantně osekali náklady vlády, nemohou občanští demokraté při současném rozložení sil v parlamentu pomýšlet a sotva to budou schopni prosadit po volbách.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Porosteme i s koronou

Andrej Babiš předložil daňový balíček v šílené době. Míra nejistoty je vysoká a plánované změny ji ještě zvyšují.

Není jasné, zda a v jakém rozsahu se přivalí třetí vlna koronaviru. Dá se ale předpokládat a vláda na ni dodnes není připravena. Nebyla například schopna dotáhnout do konce zákon o kurzarbeitu, který slibuje od března, a tak v programu Antivirus B platí statisícům lidí prázdniny.

Vládní rozpočet na příští rok, který ve Sněmovně postoupil do druhého kola, stojí na vodě. Nejenže kalkuluje se schodkem 320 miliard, který ještě nezahrnuje daňové úpravy, o kterých je tu řeč, ale je založen na sotva reálném předpokladu ekonomického růstu 3,9 procenta.

Na vodě je také předpoklad, že vyšší čistý příjem se výrazně promítne do spotřeby. Dá se tušit, že to dopadne tak, jak předpověděla rozpočtová rada. Tato strážkyně rozpočtu upozornila, že očekávaný účinek se nedostaví, protože „nejvíc získají domácnosti s vyššími příjmy, u kterých lze očekávat, že značnou část dodatečných příjmů uspoří“.

Špatně bude všem

Nakonec se patří připomenout, jak to dopadlo s pejskem a kočičkou. Jednoduše dobře. Z dortu naštěstí neměli nic, sežral jim ho zlý pes, který z něj měl ukrutánské bolení.

Daňový dort, který upekli poslanci ve sněmovně žádný pes nesežere. Pokud ho Senát nezlikviduje, budeme ho muset sníst sami.

Dezinformace, koronavirus
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte (111)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

Andrej BabišANO 2011daň z příjmůODSpirátisleva na poplatníkastátní rozpočetsuperhrubá mzdazrušení superhrubé mzdy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo