Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Politika se mění, Babiš zůstává

Pavel Jégl
Pavel Jégl
5. 10. 2020
 13 664

Česko má za sebou další krajské volby. A byť v nich leckde hrály důležitou roli osobnosti hejtmanů a místních lídrů, v součtu zase převážil Andrej Babiš.

Politika se mění, Babiš zůstává
Zdroj: Profimedia

Předpovědi, že voliči v krajských volbách vytrestají Babišovo hnutí za premiérův nezvládnutý nástup druhé vlny covidu, se nepotvrdily. ANO vyhrálo v deseti ze třinácti krajů se ziskem 604 441 hlasů. Poměřováno volbami před čtyřmi lety zvítězilo ještě přesvědčivěji. Získalo kraj a přes 70 tisíc hlasů navíc.

Pravda, pro Babiše může být mrzuté, že stejně jako v roce 2016 i tentokrát mu několik hejtmanů či hejtmanek vyfouknou koalice Starostů, Pirátů, ODS a malých středových stran. Sotva se však dá věřit tomu, že by se takhle spojovala opozice v příští vládní koalici.

Situace po sněmovních volbách bude jiná. Premiéra jmenuje prezident. Bude jím vítěz, patrně Babiš. A prezident ho bude jmenovat poprvé, pak podruhé… Dá se snad počítat s tím, že by Babiš nikoho do vlády nenalákal?

Pro Babiše je každopádně rok před sněmovními volbami důležitý celkový zisk hlasů. Ten je vysoký, a tak ho nenutí přehodnocovat politiku. Bude se držet toho, co funguje a co mu nese hlasy.

Pohlédněme tedy dál, jak bude Babišova jízda ke sněmovním volbám vypadat:

Když nám půjčují…

Vláda protáhne Sněmovnou volební rozpočet na příští rok se schodkem 320 miliard. A v bezstarostné dluhové jízdě bude pokračovat. Za rok předloží rozpočet se schodkem jen o něco nižším – zatím si naplánovala deficit 286 miliard.

K tomu dodávám výmluvné srovnání, které zmínila na nedávném Exportním fóru Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank: „Německo se chystá v příštím roce zredukovat rozpočtový schodek z letošních sedmi procent HDP na 2,5, Česko z letošních sedmi jen na pět.“

Šlehy Pavla Jégla

Zdroj: Shutterstock

Kraje byly malé, kvůli nomenklatuře Eurostatu a hladkému čerpání evropských peněz se zřídily další umělé celky – osm sdružení dvou až tří krajů, kterým se poeticky říká regiony soudržnosti. Petr Pithart je nazval „akorát příhodnými, aby se rozkradly evropské peníze“. 

Řekni, proč ty kraje jsou


Když Babiš roku 2013 nastoupil do vlády pracovalo pro stát 413 595 lidí. Do loňska se jejich počet zvýšil na 449 018. Ve stejné době se zvýšily výdaje státního rozpočtu na platy o 77,5 miliardy korun, ze 132 miliard vzrostly na 209,5 miliardy. 

A tebe taky sním. Státnímu otesánkovi za Babiše roste apetýt

 


Nemáme plán, jak nahradit propad rozpočtu po zrušení superhrubé mzdy, přiznala Alena Schillerová. Jak může tohle říct ministryně financí, finanční ředitelka firmy STÁT?

ANO, nemáme na to, přesto vám to dáme

Doleva… a doprava

Bude zrušena superhrubá mzda. Dočkáme se nižší daně – 15 procent z hrubé mzdy namísto stejné sazby ze superhrubé (hrubá mzda plus sociální a zdravotní pojištění placené zaměstnavatelem.) Zatím to bude na dva roky. Pak má být sazba zvýšena na devatenáct procent, kde byla před zavedením superhrubé mzdy.

Rozpočtový schodek to prohloubí až o 70 miliard ročně. Hlavní je však to, že tenhle bonus vydrží přes volby. Poté, co hlasy na levici téměř vyluxoval, je tedy Babiš může zase sbírat na pravici.

Premiér rád důchodce

V rozpočtu na rok 2022, jehož návrh bude dokončen před volbami, Babišova vláda znovu přispěje důchodcům nad zákonem předepsanou výpočtovou formuli, podle které stoupají důchody o inflaci a polovinu růstu mezd. Je jasné, že Babiš s osvědčeným nákupem důchodců jen tak neskončí.

Jeho vláda se při této činnosti nenechá rozhodit takovými podružnostmi, jakými jsou rozpočtový schodek, míra zadlužení, ba ani demografické stárnutí. Premiér to zase odbude vzkazem „Kalousek a ODS nesnáší důchodce“.

Schodky bez hranic

Rozpočtovou odpovědnost, která je definována zákonem (23/2017 Sb.), Babišova vláda dál rozmělní. V parlamentu prosadí v krátké době druhou změnu zákona, aby mohla předkládat další vysoce deficitní rozpočty.

Změnu by měla vláda předložit už k návrhu rozpočtu na příští rok, který zákon o rozpočtové odpovědnosti porušuje. Rozpočtová rada ve své zprávě z počátku října upozorňuje, že rozpočet zvyšuje strukturální deficit (schodek očištěný o vliv hospodářského cyklu) na 4,5 procenta. A to jen za předpokladu, že rozpočty obcí a krajů nebudou deficitní.

Andrej Babiš před volbami

Andrej Babiš kalkuluje
Zdroj: Shutterstock, Peníze.cz

Připomeňte si, jak Andrej Babiš odpovídal v předvolebních speciálech webu Peníze.cz:


Měl by být zaveden zákon o vyrovnaném státním rozpočtu?
Ne, vyrovnaný rozpočet by měl být dlouhodobým cílem, nikoli povinností. Takový zákon by se stejně obcházel. Stačilo by, aby přišly povodně a sucha.

Zvýšil byste živnostníkům odvody na sociální a zdravotní pojištění? Pokud ano, tak o kolik?
Ne, nejdříve musíme jasně říct, co živnostníci za tyto odvody dostávají. Dneska nemají jistotu, že půjdou do důchodu a na co mají ze zdravotního pojištění nárok. To se samozřejmě netýká jen živnostníků

Měla by být minimální mzda aspoň deset tisíc korun, případně víc?
Minimální mzdu by měl určovat trh práce. Měla by být rozhodně vyšší než podpora na úřadě, to je jasné.

Volební speciál 2013: Andrej Babiš


Minimální mzda vzrostla za pět let z 8000 na 12 200 korun. Podpoříte další zvyšování minimální mzdy?
Ano. Nastavíme předvídatelný systém zvyšování minimální a zaručené mzdy.

Zaměstnanci odvádějí v průměru na povinných pojištěních mnohem víc než živnostníci. Snížíte povinné odvody na sociální a zdravotní pojištění za zaměstnance?
Ano. Zavedeme zaměstnanecký výdajový paušál prostřednictvím slevy na pojistném. Budeme tím alespoň částečně kompenzovat výdaje zaměstnanců na dojíždění nebo například zvyšování kvalifikace

Volební speciál 2017: Andrej Babiš 

Přifouknutý rozpočet

Počítat se dá také s tím, že vedle zákona o rozpočtové odpovědnosti bude vláda novelizovat i samotný rozpočet. Letos to dělala třikrát. Pro příští rok počítá s bezproblémovým návratem k růstu ekonomiky. Jenže korona se může vracet ve třetí vlně, obdobně jako španělská chřipka, a na to, že populace bude proočkovaná a imunní se nedá spoléhat.

Rozpočtová rada k tomu ve zmíněné zprávě píše: „Vláda významným zvýšením výdajových rámců neponechává prostor pro řešení nenadálých a neočekávaných událostí v roce 2021.“

Pohřbená reforma

Povšimnout bychom si mohli i toho, co vláda pohřbí – a to je především důchodová reforma, kterou si Babišova vláda dala jako prioritu do programového prohlášení.

Babiš bude dál hýčkat a uplácet nynější penzisty a kašlat na penzisty příští – „Husákovy děti“. Díky těmto silným populační ročníkům, které jsou dnes na vrcholu své pracovní kariéry a mají vysoké mzdy, se dosud důchodový účet drží v přijatelných číslech.

K této politice však Babiš dospěl až v posledních letech a po několika ukázkových veletočích. Připomeňme si některé z nich.

Dostane Schillerová padáka?

Babiš před vstupem do politiky kritizoval vlády za to, že nemůžou vyjít s penězi a plánují schodkové rozpočty. „Deficit je ztráta. Kdyby mi někdo sestavil byznysplán se ztrátou, tak ho vyhodím,“ pravil v roce 2011 v debatě na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Alena Schillerová dosud padáka nedostala a předkládá deficity, které hravě trumfnou deficity „Kalouskovy“.

Když ordinuje Babiš…

Superhrubá mzda měla být podle zákona platného od roku 2012 automaticky zrušena koncem roku 2014. K původní hrubé mzdě a devatenáctiprocentní sazbě jsme se měli vrátit počátkem roku 2015. Vláda sociální demokratů, lidovců a ANO s Babišem jako správcem financí návrat k předkrizovým poměrům zrušila. „Státu ani lidem by teď (!) zrušení superhrubé mzdy nic nepřineslo… Kalousek by nám ordinoval vyšší deficit a dluh,“ říkal tehdy Babiš.

Teď (!), když ordinuje sám, ale zrušení superhrubé mzdy „něco přinese“ – hlasy ve volbách.

Řecka se už nebojíme!

Pozoruhodný obrat nastal u Babiše v přístupu k valorizacím penzí. V roce 2016, kdy vycházela valorizace na pouhých 40 korun, se ministr financí Babiš pustil do návrhu ministryně práce Michaely Marksové, která chtěla zvýšit penze o 205 korun.

Babiš tehdy varoval: „Určitě bychom rádi navýšili důchodcům. Já bych jenom chtěl říct, že v Řecku důchodci tento měsíc nedostanou vůbec důchod. Musíme mít nějakou rozpočtovou odpovědnost.“

Teď máme „rozpočtovou odpovědnost“ dokonce v zákoně. A abychom byli rozpočtově odpovědní, tak zákon novelizujeme.

Pokud to vše sesumírujeme, dostaneme se k následující otázce: Dokáže snad někdo vyvracet Babišova tvrzení přesvědčivěji, než sám Babiš?

Časy se mění a s nimi se mění politika i politici. Nynější krajské volby však potvrdily, že Česko je zvláštní. Je to země, kde se politika mění, aniž by se měnil ten, kdo ji vytváří a řídí.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (17)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

Andrej BabišANO 2011krajské volbypředvolební kampaňstátní rozpočetvolby
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo