Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Čau, senioři! Vezeme vám roušky

Pavel Jégl
Pavel Jégl
14. 9. 2020
 42 993

Poštovský panáček začíná rozvážet roušky a respirátory. Záchranný balíček dostane každý, kdo se dožil aspoň šedesáti. A není proti tomu odvolání.

Čau, senioři! Vezeme vám roušky
Zdroj: Vladiczech / Shutterstock

Vláda, v jejímž čele stojí patron seniorů, důchodců, babiček a dědečků Andrej Babiš, pomáhá dřív narozeným, jak může. Z veřejných peněz, přesněji veřejných dluhů, to jde jako po másle.

Po pětitisícovém bonusu důchodcům následuje balíček s respirátorem a pěti rouškami pro ty, kteří spadají do kategorie 60+.

Obojí dobrodiní má jedno společné. Vláda si vybere skupinu (voličů), které pomůže, ale neláme si hlavu tím, kdo z ní pomoc skutečně potřebuje, pro koho je koronová situace tíživá, a kdo ji může zvládat.

Nahází všechny do kategorie vymezené kalendářním věkem nebo příjmem důchodu, i když mnozí z ní jsou zdraví a existenciální problémy nemají. Může se snad s pojmem senior ztotožnit šedesátník, který běhá, jezdí na kole a vyráží na trekking do hor?

Proti takové politice se už v dubnu, během prvního úderu korony, ozvali odborníci zabývající se problematikou stárnutí a stáří. Ve Výzvě k zastavení ageismu a věkové diskriminace v době koronaviru formulovali výhrady proti stigmatizaci lidí na základě kalendářního věku. Píše se v ní:

„Směšovat různorodé lidi do jedné, kalendářním věkem definované skupiny, vůči níž se přijímají stereotypní opatření, je nebezpečné a nežádoucí. Hrozí ponižující stigmatizace a segregace na jedné straně a přehlédnutí, zanedbání péče, strádání a ohrožení života těch potřebných na straně druhé. Nemá to odborné opodstatnění, je to psychosociálně ponižující.“

Do voleb vydrží

Zásilka roušek a respirátorů šedesátníkům a starším, je krok, kterým vláda podporuje zmíněný stereotyp, že většina lidí z této kategorie je nesoběstačná, že to jsou tvorové, kteří se bez pomoci kabinetu neobejdou.

Jistě, státní pokladna tuhle akci unese. Jeden respirátor, jak sdělil ministr vnitra, nakoupila vláda na jaře za 2,35 dolaru, roušku za 0,37 centu. Přepočteno na koruny, balíček pro seniora bude stát necelou stovku. Přebalování a rozvoz respirátorů a roušek vyjde na 15 milionů. Lidí v kategorii 60+ žijí v Česku skoro tři miliony. Z toho vychází, že záchranné balíčky zaplatíme částkou, která se blíží ke 300 milionům. Není to zanedbatelné, ale ve srovnání s „rouškovným“ za 14,5 miliardy to je pakatel. Koneckonců, zásilka roušek není čisté zlo, nikomu neuškodí a někomu pomůže.

Ekonomicky vzato, je to ale plýtvání. Roušky a respirátory potřebují především ti, kteří jsou covidem skutečně ohroženi a tato kategorie se nekryje se skupinou 60+.

Želju Želev
Koláž: Peníze.cz

Tři miliony? Kolik těch zásilek nikdo nepřevezme?

Pravda, kalendářní věk není pouhé číslo. S vyšší a přibývající hodnotou tohoto numera se zdraví neutužuje a fyzických sil nepřibývá. Vážné zdravotní potíže, které vyvolává koronavirus, jsou ale spojené především s některými chronickými chorobami, případně vyčerpaností.

Seniory, kteří jsou fyzicky nebo mentálně hendikepovaní a potřebují pomoc druhých, jednorázová zásilka roušek nevytrhne. Na jak dlouho jim tyhle ochranné pomůcky vydrží? Patrně do krajských voleb (2. a 3. října). Respirátory a roušky, které jsou jednorázové, stačí jen na jednu cestu k lékaři nebo do obchodu. Pak se mají zlikvidovat.

Neměla by vláda skutečně ohroženou část populace, nikoli širokou kategorii 60+, zásobovat kvalitními respirátory (a rouškami) z nanomateriálů, které se dají používat opakovaně? A neměla by také ty seniory, kteří jsou skutečně křehcí, ušetřit chaotického rozhodování? Mnozí z nich jsou zmatení a situaci kolem korony nechápou. V tom jim ale kabinet nepomáhá.

Šlehy Pavla Jégla

Zdroj: Shutterstock

Nemáme plán, jak nahradit propad rozpočtu po zrušení superhrubé mzdy, přiznala Alena Schillerová. Jak může tohle říct ministryně financí, finanční ředitelka firmy STÁT?

ANO, nemáme na to, přesto vám to dáme


Andrej Babiš urazil v politice dlouhou cestu od vyrovnaných byznysplánů až k polnímu kurátovi Katzovi.

Babišova pohádka o třech prioritách. Rozpočet jak špatný vtip


Kalousek měl tupé škrty. Dneska frčí tupé dluhy. A oblíbenou infografiku, kdo nejvíc zadlužil Česko, smazali v centrále Agrofertu ze systému.

Schillerová překonala Kalouska

Kdo pomůže víc?

Když vláda schvalovala pětitisícový bonus k důchodům, zdůvodnila ho mimo jiné tím, že to je odškodné za stres seniorů způsobený koronavirem. Nepodílel se však na stresu některých z nich samotný kabinet?

Nejdřív jim připravil cynickou hru Zavolej Babišovi a dostaneš roušku, potom komplikovanou bojovku Hádej, v kolik zítra půjdeš nakupovat. A do toho povely Roušky nasadit! Roušky sundat! Roušky znovu nasadit! Lidé, kterým věkem už ubylo psychických sil, si musí připadat jako na vojenském cvičení, kterého se účastní všichni bez výjimky.

Na tomto cik-cak postupu vlády se od nástupu korony příliš nezměnilo. Co se změnilo, je kategorie těch, kteří jsou „dostatečně staří“ na to, aby si zasloužil zvláštní pozornost kabinetu.

Ještě na jaře, když se vyhlašovala ochranná opatření v prodejnách, byli do chráněné seniorské kategorie započteni ti, kteří dosáhli 65 let. Rouškovné tuto hranici snížilo o rok a víc. Teď ji vláda srazila na 60. 

Cestovky ale nabízejí dotované zájezdy už od 55, v jednom případě dokonce od 50 let. Že by inspirace pro vládu? „Velké“ (sněmovní) volby jsou až příští rok a koaliční soutěž Kdo víc pomáhá seniorům nynějším záchranným balíčkem nepochybně nekončí.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (12)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

Andrej Babiškoronavirusseniořistátní rozpočet
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo