Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Podvody: Miliardové letadlo padlo. Jiné nabírá výšku

Martin Tománek
Martin Tománek
25. 2. 2020
 105 539

Poškození v kauze J. O. Investment investovali v průměru skoro půl milionu korun na hlavu. To je dost na to, aby člověk projevil aspoň minimální opatrnost. Představa vysokého zisku ale zaslepuje. A tak je ve vzduchu vždycky letadel dost a dost. Nově se rády zaklínají kryptoměnami.

Podvody: Miliardové letadlo padlo. Jiné nabírá výšku

Aktualizováno 12. května o reakci společnosti Glocin Limited na konci článku.

Možná znáte song Dana Landy Muži s padáky. Vojenští parašutisté jdou do akce a jednomu – skok poslední z posledních – se neotevře padák. Bohužel ani ti, kterým se otevře, nemají dlouhou životnost. Ale to už vzlétá další stroj…

Letadlo stoupá nad mraky / v něm deset mužů s padáky / Ale co bych vám o tom povídal / Každej ví přece, jak to bude dál...

Ať se nám píseň líbí, nebo ne, k tématu finančních letadel, nebo odborněji Ponziho schémat, se hodí dokonale. Pokaždé, když cestující zažívají tvrdé přistání – ať plánovaně (posádka mizí s penězi důvěřivých lidí v Karibiku), nebo neplánovaně (zásah policie) – minimálně jedno další letadlo vzlétá. Máloco funguje tak spolehlivě. Možná si říkáte, že se lidé poučí. Přece když pošlete v rámci vojenské operace postupně deset letadel s parašutisty, a nevrátí se ani jeden voják, tak nebudete posílat na smrt další. Správně?

Nikoli. Jedna věc je tak stará jako finanční trhy samy. Totiž že lidi dělají se svými penězi šílené věci. Snad to máme v DNA. Toužíme po vysokém, rychlém, a hlavně bezpracném zisku. A když po něčem existuje velká poptávka, objeví se záhy i nabídka.

J.O. Investment: pošli peníze a neptej se

Právě teď je asi nepřehlédnutelný případ miliardového podvodu, kterého se dopustila firma J.O. Investment. Ta tvrdila, že investuje finanční prostředky klientů na světových trzích, ale ve skutečnosti na nich nikdy neinvestovala ani korunu. Tedy pokud v to nepočítáme to, že si zakladatel firmy Jakub Ortinský se svými společníky nakoupil drahá auta, nemovitosti a různé luxusní zboží.

Co aktuálně víme: kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili tři muže, škoda přesahuje miliardu (!) korun a poškozených je nejméně 2060. Konečná škoda bude ale velice pravděpodobně, stejně jako počet poškozených, o poznání vyšší.

Varovných signálů přitom bylo dost.

Rozklíčujte!

Vaše peníze jsou asi nějak sexy. Kdekdo po nich pálí, kdekdo se o ně uchází. Někdo to s nimi i s vámi myslí vážně, někdo je podfukář. A často to není jednoduché rozpoznat. Klíč k určování podvodných firem pro vás připravil Pavel Kohout.

Klíč k určování finančních podvodníků

Firma slibovala podezřele vysoké výnosy. Padala čísla jako třicet, padesát či sto procent. Vzhledem k tomu, že dlouhodobější dvouciferné výnosy jsou v investičním světě velice vzácné, lze je považovat minimálně za „vysoce nepravděpodobné“. Osobně v podobných případech doporučuji používat něco, čemu říkám Buffett test. Warrena Buffetta mnozí považují za celosvětově nejúspěšnějšího investora. Jeho dlouhodobý výsledek činí zhruba dvacet procent ročně. Podobně vysokých výnosů dosahuje jen hrstka investorů. Nabízí se například Benjamin Graham, Peter Lynch nebo George Soros. Přirozeně tady máme na mysli investory, kteří prokázali své kvality dlouhodobě, ne investora-zelenáče, který koupí akcie nejmenované marihuanové firmy, a během jediného roku dosáhne fenomenálního výnosu. Na krátkodobé bublině se dokáže svézt každý amatér. Dlužno ale dodat, že po fenomenálním a rychlém výnosu zpravidla následuje spektakulární a blesková ztráta.

Další varovný signál: když jsem na firmu J.O. Investment prvně narazil v roce 2018, oslavil její zakladatel 22. narozeniny. Jaká je asi pravděpodobnost, že někdo dosahuje nesrovnatelně vyšších výnosů než Warren Buffett, když teprve před pár lety dostal řidičák?

Jiné výstražné blikátko: nedostatek jakýchkoli relevantních informací o firmě a její zázračné investiční strategii. Na webu společnosti není nic, jen přihlašovací okno. Právě netransparentnost je jedním z nejspolehlivějších indikátorů podvodu.

A dva roky vám Google na pár kliků ukazuje rozhodnutí České národní banky z 18. května 2018 o uložení pokuty za neplnění zákonné informační povinnosti.

J.O. letadlo tedy havarovalo. Dolet mělo poměrně krátký, bylo ve vzduchu od roku 2016. Jestli se poškozeným vrátí alespoň nějaké peníze, zůstává otevřenou otázkou. Vzhledem k tomu, že policie zajistila značný majetek – od automobilů Maserati či Ferrari až po luxusní hodinky Audemars Piguet – je na místě opatrný optimismus. Kauza se ovšem může táhnout dlouho.

Bohužel na každé havarované letadlo vzlétá další. Uveďme si jeden aktuální případ.

Poznáte, když vám někdo nabídne podvodnou investici?

Glocin: profesionální tunelář nabízí kryptoměny

Platforma Glocin umožňuje podílet se na moderních technologiích a revolučních projektech. Její webová prezentace se sice mění jako počasí ve Vysokých Tatrách, nicméně aktuálně uvádí toto: „Vize a filozofie platformy GLOCIN je v myšlence přinášet do běžného světa obyčejného člověka něco unikátního. To, k čemu se běžně neumí nebo nemůže přiblížit. Produkty a projekty, které mu pomohou k větší nezávislosti nebo díky nimž může pomáhat svému okolí.“

Mlhavěji to zřejmě napsat ani nešlo. Určitý obrázek si ovšem můžete udělat prostřednictvím videa na YouTube. Můžete si přijít všechno prohlédnout a hezky se vyfotit. Samotnou investiční příležitost vám potom popíše spokojený klient Jaromír: „Mám produkt Garant již dva roky a jak bylo slíbeno, tak bylo splněno. Každý rok výnos 20 %, a po dvou letech se peníze vrátily. Vklad jsem následně obnovil.” Další klient, Miroslav, dodává: Takové zhodnocení Vám žádná banka nenabídne! A navíc se úroky připisují každý den. Mohu jen doporučit.”

Když přejdeme od pohádek k hledání faktů, fascinující detaily přinesl koncem minulého roku server Aktuálně.cz. Stručně řečeno: Vezmete eura a směníte je na kryptoměnu zvanou teuron v poměru jedna ku jedné. Glocin se zavazuje vrátit vám peníze po dvou letech zpátky, společně s výnosem dvacet procent ročně. Potom už stačí teurony směnit zpět na eura a výnos je doma.

Ovšem má to háček, a zásadní. Kryptoměny představují naprosto neregulovaný trh, a z toho důvodu jsou rájem podvodníků. O samotném teuronu víme jen to, že s ním přišli dva Poláci začátkem roku 2019. Glocin sice tvrdí, že se svými obchodními partnery drží na účtech tolik eur, kolik bylo vydáno teuronů. Ovšem, chvíle napětí, toto tvrzení nelze nijak ověřit.  

A abychom nezapomněli, za projektem Glocin stojí Aleš Kohoutek, někdejší člen Krejčířova gangu, který se proslavil tunelováním státní firmy Čepro. Jen tato informace by měla spolehlivě odradit. Můžete se ale samozřejmě bavit dál – český Glocin se tváří jako místní pobočka anglické firmy z Manchesteru. Ta sídlí spolu s dalšími čtyřmi stovkami firem zde:

„Enterprise House“. 2 Pass Street, Oldham, OL9 6HZ Manchester

„Enterprise House“. 2 Pass Street, Oldham, OL9 6HZ Manchester. Snímek z Map Google

Šéfové jsou výš jmenovaní z Česka, akcionář „americké“ eseróčko…

Až zbudou jen jedničky a nuly  

Představme si jeden scénář, jehož pravděpodobnost realizace je vzhledem k totální absenci regulace kryptoměn nepříjemně vysoká. Dva zmínění teuronoví Poláci si za pár let řeknou, že už těch eur mají dost, a rozhodnou se navštívit Karibik. Jejich dovolená se poněkud protáhne. Držitelům teuronů tak zbudou jen bezcenné jedničky a nuly. Glocin záhy prohlásí, že nemohl předvídat, že se teuron ukáže být podvodem. On své závazky vůči klientům vždycky dodržel, neboť jim skutečně připsal slíbený výnos dvacet procent ročně. Přirozeně v teuronech. Bohužel ty teď nelze směnit na eura. Každopádně investoři si nemusí zoufat, neboť se právě objevila další kryptoměna budoucnosti, takzvaný prdcoin. Na ní se můžou finančně zahojit. Ptáte se na garantovaný výnos? Třicet procent ročně.

Čas na stručné shrnutí aneb co tady vlastně máme. Glocin, za kterým stojí profesionální tunelář. A jednu z několika tisíc kryptoměn, naprosto neznámý teuron, pravděpodobně krytý jen vzduchem. No nekupte to.

Každopádně každé finanční letadlo nejprve „funguje“. Jednoduše potřebuje přísun paliva v podobě peněz dalších naivních klientů, aby mělo z čeho vyplácet výnosy těm stávajícím. Přirozeně vyplácet nic nechce, jednoznačně preferuje klienty typu výše zmíněného Jaromíra, kteří svůj vklad „obnoví“. Stávající, nadšení klienti (funguje to!) jsou klíčoví, neboť šíří pohádku o vysokém bezpracném zisku ve svém okolí. Tato letová fáze Ponziho schématu může trvat potenciálně dlouho. Jak zpívá Dan Landa: 

Ale co bych vám o tom povídal / Každej ví přece, jak to bude dál...

Reakce společnosti GLOCIN Limited

My, společnost GLOCIN LIMITED (dále jen „GLOCIN“) tímto reagujeme na články zveřejněné dne 25. 2. 2020 na webovém portálu peníze.cz pod názvem Podvody: Miliardové letadlo padlo. Jiné nabírá výšku, a na webovém portálu finmag.penize.cz (pod stejným názvem), neboť tyto články považujeme za mimořádně neslušné, nesolidní a principiálně nepravdivé.

Tímto upozorňujeme na skutečnost, že články zveřejněné na portálu Finmag.cz a Peníze.cz jsou směrem k veřejnosti komunikovány naprosto nepřiměřeným a neobjektivním způsobem.

GLOCIN je společností zabývající se zejména vývojem a implementací procesů vedoucích k optimalizaci efektivity a výkonu sítí založených na technologii Blockchain pro služby a produkty, které tuto technologii využívají. Zároveň společnost GLOCIN umožňuje veřejnosti akvizici podílů na dostupných výpočetních výkonech, které dále zhodnocuje a zákazník se na tomto zhodnocení podílí. GLOCIN tak tyto datové kapacity může využívat pro činnost související s obchodováním s krypto-aktivy, jakož i pro další služby založené na zmíněné technologii.

Společnost GLOCIN má od stovek svých zákazníků pozitivní ohlasy a naprosté minimum opačných reakcí. Své služby poskytuje GLOCIN na základě jasných a transparentních pravidel (smluvních podmínek), se kterými jsou jeho zákazníci plně obeznámeni; podnikání společnosti GLOCIN je zcela legitimní a v souladu s českým právním řádem, přičemž veškeré právními předpisy požadované informace o struktuře a podnikání GLOCINU jsou dostupné ze zápisu v obchodním rejstříku.

Společnost GLOCIN klade vždy silný důraz na férovost v jednání, za každých okolností dbá poctivosti v obchodním styku a bezvýhradně respektuje český právní řád, jakož i veškeré předpisy, které vychází z principů a cílů zakotvených evropským právem na ochranu spotřebitele.

Pokud jde o předchozí podnikatelské aktivity a minulost pana Aleše Kohoutka, důrazně uvádíme, že s podnikáním společnosti GLOCIN minulost pana Kohoutka nikterak nesouvisí. Pan Kohoutek, který je jedním z vícero členů statutárního orgánu, byl odsouzen, svůj trest si odpykal a nyní žije řádným životem a snaží se reintegrovat do společnosti. Máme za to, že v demokratickém právním státě má každý právo začít znovu, a to nejen v osobním životě, ale rovněž i v životě pracovním. Jakkoli lze vnímat jistou snahu o snížení důvěryhodnosti obchodních aktivit společnosti GLOCIN ze strany kritiků či konkurence s ohledem na odsouzení pana Kohoutka a jeho složité minulosti, trváme na tom, že pan Aleš Kohoutek je platným členem našeho týmu a jakoukoli snahu o jeho sociální exkluzi na základě jeho minulosti zcela odmítáme.

Předmětné příspěvky mají velmi hrubě manipulativní povahu a zcela neobjektivně cílí na vytvoření negativního dojmu v jejich adresátech ohledně společnosti GLOCIN. Příspěvky je čtenář přesvědčován o nepoctivé povaze jednání společnosti GLOCIN a jejího podnikání, jakkoli se tato uměle vyvolávaná představa ani v nejmenším nezakládá na pravdě.

Jde-li o vlastnickou strukturu podnikání společnosti GLOCIN, jedná se o zcela standardní podnikatelský model, který není ničím neobvyklý v případech mezinárodních subjektů, mezi které se společnost GLOCIN rovněž řadí. Společnost GLOCIN jedná naprosto transparentně, kdy každá z entit má ve struktuře jiný význam, a na podnikání v České republice se společnost soustředí právě prostřednictvím odštěpného závodu usazeného v tuzemsku.

Společnost GLOCIN se tímto kategoricky ohrazuje proti veškerým tvrzením v článcích o údajné podvodné povaze jednání, popř. krácení práv svých zákazníků a třetích osob. Naopak, společnost GLOCIN své dobré jméno vybudovala seriózním jednáním a orientací na kvalitu služeb. GLOCIN se v žádném případě nedopouští klamání ani poškozování práv spotřebitelů či svých zákazníků a ani toto nijak nezamýšlí. GLOCIN si vždy zakládal a zakládá na férovém a citlivém přístupu ke svým zákazníkům a respektování práv spotřebitelů v intencích příslušných ustanovení zákona a vnitřních předpisů.

GLOCIN LIMITED

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte (9)

Vstoupit do diskuze
Martin Tománek

Martin Tománek

Vystudoval politologii na Univerzitě Hradec Králové, kde také vedl kurz mezinárodní politické ekonomie. Pracuje jako portfolio manager v Partners investiční společnosti. Věnuje se školení investičních... Více

Související témata

investicekryptoměnyletadlopodvodPonziho schéma
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo