Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Překvapivé stavby: Rekonstrukce historické budovy Národního muzea

Finmag.cz
Finmag.cz
20. 2. 2020

Zvenku ten dům známe všichni. A kdo byl uvnitř? A kdo už tam byl po rekonstrukci? Aneb jak praví chlapík z geniálního kresleného vtipu Michala Hrdého: Do hospody s vámi nejdu! Chce se mi strašně do muzea.

Překvapivé stavby: Rekonstrukce historické budovy Národního muzea
Další fotky
v galerii (8)

Začneme gratulací.

Překvapivé stavby získaly v pátek na mezinárodním filmovém festivalu Tourfilm hlavní cenu v kategorii dokumenty. Porotu už 52. ročníků festivalu s cestovatelksou tematikou zaujala Adamova cesta do Humpolce, kde s týmem Mall.tv natáčel díl o Zóně pro umění 8smička.

Gratulujeme.

Mimochodem v čerstvém Finmagu najdete velké povídání o humpolecké 8smičce a její šéfové Marcele Strakové.

Ale teď už vzhůru na ostrov uprostřed Prahy. Ne ale na Žofín, ne na Štvanici, ale na ostrůvek uprostřed magistrály na horním konci Václavského náměstí. V době, kdy se Václaváku ještě říkalo Koňský trh, tady končilo město. Vinohrady, to už byl venkov, oddělený od města hradbami. Dnes to sice venkov není, ale Vinohrady od Nového Města odděluje dálnice, kterou nějakou chytrou hlavu kdysi napadlo protáhnout centrem města. Jen na místě, kde stávala Koňská brána, se silnice na chvíli odděli, aby obtekly to, co na místě brány dneska stojí a co se ani za komunistů nedalo jen tak zbourat. Historickou budovu Národního muzea, která vznikla na konci devatenáctého století podle plánů Josefa Schulze.

Pojďte do muzea

Ta se nedávno otevírala po osmileté rekonstrukci, která přišla na 1,8 miliardy korun. Ikonický velryb už zase visí pod stropem, ale většina stálých expozic budou instalovány až v průběhu roku. Návštěvník muzea má tedy příležitost k jedinečné a zřejmě potom nezopakovatelné prohlídce, kdy se může soustředit na budovu samotnou. A pokud nemůžete sami, dejte si to filmově s komentářem Adama Gebriana. A konečně – i jestli můžete sami, dejte si to napřed s Gebrianem. Poradí mimo jiné, že si nemáte nechat ujít výstup do nově zpřístupněné kupole. S výhledy na celou Prahu. Bohužel ovšem v první řadě na tu magistrálu…

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Finmag.cz

Finmag.cz

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo