Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Překvapivé stavby Adama Gebriana: Dolní Břežany. Tak trochu jiný satelit

Finmag.cz
Finmag.cz
11. 12. 2019
 6 295

Když jste městečko nebo ves pár minut za velkým městem, většinou na to doplatíte proměnou v noclehárnu, v lepším případě přes den kombinovanou se školkou. Čtyřtisícové Dolní Břežany kousek za hranicemi Prahy mají jiný osud. A zvláštní roli v tom hraje dotační politika.

Překvapivé stavby Adama Gebriana: Dolní Břežany. Tak trochu jiný satelit

Normální je, když se ze satelitu jezdí za prací do velkého města. V Dolních Břežanech ale vyrostla dvě vědecká centra, obě se věnují výzkumu (jedno základnímu, jedno aplikovanému) laseru. A do nich se jezdí za prací z Prahy. Důvod, proč podniky nevznikly přímo v Praze je jednoduchý: Praha je jeden z nejbohatších evropských regionů. A do bohatých končin Evropská unie některé dotace prostě nepošle.

Proměna Dolních Břežan ale nezačala výstavbou výzkumných center. Dá se na nich ale dobře ukázat princip, který vedení obce od roku 2004 důsledně aplikuje: když se něco staví nebo rekonstruuje, musí se ohlídat, aby se práce nezastavily metr ode zdi. Každá stavba musí být zapojená do okolního prostoru a už při jejím plánování se musí myslet na to, jak ten okolní prostor bude využívaný, jak se dá zvelebit a na stavbu navázat.

Tohle dlouhodobé koncepční myšlení se projevuje mimo jiné tím, že nové bydlení v obci má plán. Nevznikají jednotlivé domy bez ladu a skladu, s tím, že mezi nimi zůstane nějaký zbytkový veřejný prostor. Takže i když domy, ve kterých se bydlí nejsou zázrak, který by vám vyrazil dech, stačí aby byly slušné – a dá se mezi nimi žít.

A pak jsou tu architektonické úpravy a stavby z iniciativy a za peníze radnice. Zaujmou jak parky a nový hřbitov nebo přestavba kravína na uměleckou školu, tak především moderní sportovní hala na okraji obce.

Nenechte si ujít i video „co se nevešlo“ na Mall.tv

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Finmag.cz

Finmag.cz

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo