Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Překvapivé stavby Adama Gebriana: Kotva

Finmag.cz
Finmag.cz
27. 11. 2019

Svého času největší obchodní dům v Československu nám za desetiletí od svého otevření možná trochu zevšedněl. Zaslouží si nový, čerstvý pohled.

Překvapivé stavby Adama Gebriana: Kotva

Na konci šedesátých let padlo rozhodnutí postavit v Praze dva veliké obchodní domy. Jedním se stal Máj, druhým Kotva na náměstí Republiky. Z několika desítek přihlášených soutěžních architektonických návrhů vyhrál ten od manželů Vladimíra a Věry Machoninových. Adam Gebrian s týmem Mall.tv nás v novém dílu Překvapivých staveb vezme i na místa, kam se běžně podívat nemůžeme. Do podzemí, i na střechy s neuvěřitelným výhledem.

Manželé Machoninovi, kteří mají na kontě i další známé brutalistní stavby – ambasádu v Berlíně nebo karlovarský Thermal například, se snažili vypořádat se zadáním dostat na relativně malý pozemek obrovskou prodejní plochu. Obchodní dům Kotva byl v době svého otevření nejen největším obchoďákem v ČSSR, ale také pátým největším obchodním domem Evropy. Jejich řešení bylo tak odvážné, že žádná tuzemská firma nebyla s to garantovat rychlost a kvalitu, takže došlo k něčemu v té době zcela nezvyklému. Stavbu totiž zajišťovala firma z kapitalistického Západu. Nebo Severu, totiž ze Švédska.

Kotva byla v letošním roce po dlouhé době prohlášený kulturní památkou, jiné brutalistní stavby té doby to štěstí neměly, letos šla k zemi například budova Transgasu nad pražským Václavským náměstím.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Finmag.cz

Finmag.cz

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo