Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Překvapivé stavby Adama Gebriana: Hospoda v Máslovicích

Finmag.cz
Finmag.cz
6. 11. 2019

Nejvíc člověka překvapí, když je všecko, jak má být,

Překvapivé stavby Adama Gebriana: Hospoda v Máslovicích

O významu hospody pro český kulturní a společenský život se píšou knihy a konají vědecká sympozia. Ale aby člověk věděl, že vesnice bez hospody je jen půl vesnice, na to není potřeba mít školy. 

Máslovice, malá, ani ne čtyřsethlavá obec na sever od Prahy, sice hospodu měla, ale místní si dobře uvědomovali, že úplně nestačí – neměla třeba sál.

Když se vedení obce před pěti lety rozhodlo, že by rádo jak hospodu, tak i dostačující sál rádo mělo v domě na návsi, kde naposledy býval autoservis, rozhodlo se k ne docela obvyklému kroku, rozhodně tedy ne obvyklému ve vsi takové velikosti: vypsalo architektonickou soutěž podle pravidel České komory architektů.

Přestože ceny vypsané pro první tři místa nebyly astronomické, přihlásilo se jedenáct projektů. Vítězný tým Atelieru bod architekti vypracoval návrh jednoduchý, neokázalý – a plně funkční. Původní komplikovanou dispozici vzniklou po letech přestavování a přistavování proměnili na dva trakty oddělené centrální chodbou – na sál a vlastní hospodu. Chytrým a jednoduchým trikem se oba prostory dají spojit v jeden, s venkovním prostorem návsi pak sál můžou propojit francouzská okna.

V zásadě toho není moc, co by vás na téhle stavbě mělo překvapit. Je úplně normální. Normálním způsobem si tu vybrali normální projekt a podle něj postavili pro svoje obyvatele normální hospodu. Jenže to samo je přece překvapivé. Projděte si to v hlavě: kde jinde jsou dneska takhle normální?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Finmag.cz

Finmag.cz

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo