Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Miliardová značka Windsor: Britům se monarchie vyplatí

Pavel Jégl
Pavel Jégl
21. 5. 2018
 5 438

Královská dynastie Windsorů je cennou obchodní značkou. Britové mají dobrý důvod si ji podržet.

Miliardová značka Windsor: Britům se monarchie vyplatí

Ze svatby prince Harryho s herečkou Meghan Markleovou se dá udělat prostý závěr: Britská monarchie je drahý špás.

Účet za královský sňatek se podle většiny odhadů vyšplhá na 32 milionů liber. Samotná svatba, kterou platí královský dvůr, přijde na „pouhé“ dva miliony. Zbytek, tedy celých 30 milionů, padne na bezpečnostní zajištění. Tento obnos zaplatí daňoví poplatníci – poddaní královny Alžběty.

Británie přesto na luxusním sňatku slušně vydělá. Brand Finance, společnost zabývající se hodnocením obchodních značek, odhaduje, že ostrovní ekonomice svatba přispěje obnosem 1,05 miliardy liber.

Největší přínos vidí Brand Finance v přílivu turistů a v reklamě, kterou Spojenému království zajistil televizní přenos svatby. Obojí společnost odhadla na 300 milionů liber. Zbytek jde na vrub oslav v restauracích, prodej suvenýrů souvisejících se svatbou nebo královskou rodinou, zvýšený nákup módního oblečení a doplňků.

Jenomže přínos královského rodu Windsorů Británii není dán jen svatbou Harryho a Meghan, není jednorázový.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Kousek za Amazonem

Brand Finance každoročně sestavuje žebříček nejhodnotnějších světových značek. V roce 2017 ve studii Monarchy 2017 vyčíslila také hodnotu britské královské rodiny. Proč ne? Vždyť se jí v Británii říká firma.

Firma Windsorů se v loňském hodnocení Brand Finance dostala na čtvrté místo – mezi americké giganty Amazon a AT&T se 67,5 miliardy liber.

Společnost hodnotila hmotná i nehmotná aktiva monarchie. Do první skupiny patří zejména Crown Estate (portfolio nemovitostí a pozemků), vévodství Lancaster a Cornwall, královské sbírky s obrazy od da Vinciho, Michelangela, Rubense nebo Rembrandta a jedinečnou sbírkou poštovních známek i korunovační klenoty. Tato aktiva ocenila Brand Finance na 25,5 miliardy liber.

Mezi nehmotná aktiva zahrnuli analytici benefity plynoucí britské ekonomice z monarchie, například ze značky Royal Warrant a z turistiky. Vyčíslili je na 42 miliard liber.

Sherry pro básnířku

Jistě, provoz monarchie něco stojí a Windsorové jsou z evropských královských rodů nejdražší. Na britskou monarchii bylo loni ve státním rozpočtu vyčleněno 292 milionů liber, včetně ochranky a bezpečnostních opatření i platů personálu, ve kterém je už 350 let místo také pro dvorního básníka, nyní básnířku Carol Duffyovou, s platem šest tisíc liber a roční prémií – sudem vybrané sherry.

Roční náklady království na hlavu (poddaného) však nejsou nijak závratné. Loni to bylo 4,50 libry (130 korun). Jistě, republikán namítne, že i to je příliš. Můžeme ale srovnat: Na provoz Kanceláře prezidenta republiky loni přispěl každý Čech 52 korunami – do této částky ale nejsou započteny náklady na zahraniční cesty, prezidentovu ochranku a val checkpointů kolem areálu Pražského hradu.

Královská rodina ale není odkázána jen na peníze ze státního rozpočtu (státní podporu). Do královské pokladny plyne čtvrtina výnosů z Crown Estate. Kromě už jmenovaného do něj patří také třeba Buckinghamský palác a většina budov na londýnské Regent Street nebo věhlasné dostihové závodiště Ascot v Berkshire.

Windsorové se na rozdíl od prezidentů nepletou do politiky (už od roku 1707 si žádný britský monarcha nedovolil vetovat zákon). Především jsou ale značkou, která zemi také vydělává.

Brand Finance odhaduje, že do britské ekonomiky královský majestát loni přispěl částkou 1,766 miliardy liber. Do této sumy jsou započteny jak odvody královny z Crown Estate, předpokládané zisky z Royal Warrant, přínos turistice, ale například i daně které Alžběta II. a její syn Charles už dvě desítky let dobrovolně odvádějí – z příjmů a kapitálových výnosů.

Kdepak prezident

Nedávný průzkum agentury IPSOS ukazuje, že monarchie nemá v Británii konkurenci. Momentálně za ní stojí tři čtvrtiny Britů a jen 18 procent z nich by dalo přednost republice.

Stručné vysvětlení lze najít v úvodu ke zmíněné studii Monarchy 2017. Ředitel Brand Finance David Haigh v ní upozorňuje, že královská diplomacie, která otevírá dveře k obchodu se zeměmi Commonwealthu, bude mimořádně důležitá právě v časech nastávajícího brexitu. Závěr studie shrnuje do věty: „Britská monarchie je národní poklad, nejen symbolicky, ale také ekonomicky.“

Úvodní snímek:  Ink Drop / Shutterstock.com

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo