Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Při sjednání hypotéky počítejte se značnými výdaji navíc. Víte, jaké to jsou?

PR článek
PR článek
12. 3. 2018

Ačkoliv úrokové sazby hypoték jsou stále relativně nízké, sjednáním hypotéky se kolotoč výdajů teprve roztáčí. Před sjednáním hypotéky se proto připravte na další výdaje, které je nutné financovat z jiných zdrojů.

Při sjednání hypotéky počítejte se značnými výdaji navíc. Víte, jaké to jsou?

Hypotéka na pořízení nemovitosti stačit nebude

Financování celé nemovitosti z hypotéky je již minulostí. Komerční banky se řídí doporučením ČNB, které udává maximální hranici pro financování hypotékou ve výši 90 % LTV neboli zástavní hodnoty nemovitosti. Navíc i tyto úvěry jsou omezené, neboť banky mohou ze všech poskytnutých úvěrů poskytnout pouze 15 % hypotečních úvěrů v rozmezí od 80 % do 90 % LTV.

Rozdíl mezi sjednanou hypotékou a cenou nemovitosti musí klient financovat z dalších zdrojů. Například při ceně nemovitosti tři miliony korun vychází dvacetiprocentní dofinancování na částku 600 000 Kč. Podobné úspory podle průzkumů většina žadatelů o hypotéku ale nemá.

Nákladné dofinancování dalším úvěrem

Jestliže schází volné finance z vlastních zdrojů, nabízí se možnost dofinancování hypotéky dalším úvěrem. Zpravidla to bývá úvěr ze stavebního spoření nebo běžný spotřebitelský úvěr. Tento zdroj financování ale přináší další náklady na úrocích.

Zároveň hrozí riziko vysokých sankcí při nesplácení úvěru a propad do dluhové pasti. Proto se vždy vyplatí detailně se seznámit s podmínkami úvěru a vypočítat splátku jak hypotečního úvěru, tak i zvažovaného spotřebitelského úvěru pro dofinancování hypotéky.

Pozor na provizi realitní kanceláři

Častým nákladem navíc je provize realitní kanceláři. Vždy se ujistěte, zda provize je již součástí kupní ceny, případně zda je nutné ji hradit zvlášť. Obvykle provizi hradí prodávající z kupní ceny. Pozor na smlouvy, ve kterých se k provizi zavazuje kupující.

Je-li provize součástí kupní ceny nemovitosti, lze ji zpravidla uhradit z hypotéky. Pokud ale provize není započítána do kupní ceny, hrozí riziko úhrady z vlastních zdrojů. Přitom výše provize se pohybuje od 2 % do 7 %. Pětiprocentní provize z prodeje nemovitosti za 3 miliony korun přitom činí 150 000 Kč.

Počítejte s daní z převodu nemovitosti

Při koupi nemovitosti nezapomeňte k samotné kupní ceně zohlednit také daň z převodu nemovitosti, kterou hradí kupující. Daň z převodu nemovitosti činí 4 % z kupní ceny a je splatná do tří měsíců od nabytí nemovitosti. Při ceně nemovitosti tří milionů korun činí daň z převodu nemovitosti 120 000 Kč. K výpočtu pomůže kalkulačka daně z převodu nemovitostí.

Myslete na vlastní finanční rezervu

Při pořízení nemovitosti počítejte s dalšími nutnými výdaji. Myslete především na dofinancování hypotéky dalším úvěrem, daň z převodu nemovitosti a případnou provizi realitní kanceláři. Zpravidla vše je nutné uhradit z vlastních nebo jiných zdrojů mimo hypotéku.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo