Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Očima expertů: Zdanit církevní restituce?

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
19. 1. 2018
 21 793

Přijdou církve a náboženské společnosti o část odškodnění za majetek, který vzali komunisti? Premiér Andrej Babiš je pro. Co si o tom myslí osobnosti ze světa ekonomiky, politiky a kultury?

Očima expertů: Zdanit církevní restituce?
Zdroj: Shutterstock

Minulý týden – jen pár dnů před neúspěšným hlasováním o důvěře ve Sněmovně – podpořila menšinová vláda Andreje Babiše návrh KSČM na zdanění církevních restitucí. Ze dvou miliard korun, které církve v rámci odškodnění každý rok dostávají, by tak mohlo ubýt až 400 milionů. „Souhlasíme s tím, že je potřeba nahrazovat křivdy, ale podle našeho názoru byl způsob finanční náhrady velice podivný, a proto jsme návrh podpořili. Je zde potřeba korekce, protože náhrady byly předražené a také schvalované za velice podivných okolností,“ komentoval minulý čtvrtek rozhodnutí vlády premiér Andrej Babiš.

Politická hra

Kritici zdanění finančních náhrad poskytovaných podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi tvrdí, že ze strany Andreje Babiše jde jen a pouze o politikaření. Jeho hnutí totiž musí v Poslanecké sněmovně získat spojence, kteří by mohli podpořit menšinový kabinet při dalším pokusu získat důvěru, nebo rovnou partnery do vládní koalice.  

Problém je také v tom, že v případě církevních restitucí jde o náhradu za škodu, ne o klasický příjem, který by šlo snadno dodanit. Navíc by se tím zpětně zasahovalo do již uzavřených smluv mezi státem a církvemi. Pokud by návrh prošel Poslaneckou sněmovnou, s největší pravděpodobností by byl napaden u Ústavního soudu.

Jak se na možnost podpořit zdanění finančních náhrad poskytovaných v rámci vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi dívají ekonomové, politici, zástupci církve a vlády? Souhlasí s vyjádřením premiéra Andreje Babiše, podle kterého byly náhrady předražené a schvalované za podivných okolností?

Jiří Pospíšil

předseda TOP 09

Jiří Pospíšil
-
+10
+

Když vláda vyslovila podporu zdanění církevních restitucí, jasně ukázala, že se jen snaží zalíbit levicovým stranám. Na mě osobně to působí, že se jedná pouze o přípravu na druhý pokus o sestavení vlády hnutí ANO, komunistů a nejspíš i sociální demokracie. Samotné zdanění náhrad církvím není podle mého názoru správné. Není spravedlivé, aby stát danil odškodnění, které církve dostaly za majetek, který jim byl státem ukraden během minulého režimu.


Alena Schillerová

ministryně financí

Alena Schillerová
-
-18
+

S návrhem na zdanění finančních náhrad souhlasím. V případě finanční náhrady podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi tato náhrada značně převyšuje skutečnou hodnotu majetku (zejména pozemků), který je jejím prostřednictvím kompenzován.

V důsledku toho vzniká z celé této transakce dodatečný majetkový prospěch (zisk) a je racionální jej zdanit. Tato nepřiměřená výše finanční náhrady také částečně odůvodňuje nemožnost odvolávat se na zásadu legitimního očekávání, spočívající v neměnnosti daňového práva ve vztahu k osvobození této náhrady.


Tomáš Halík

kněz, prezident České křesťanské akademie

Tomáš Halík
-
+9
+

Předesílám, že mě na církvích a náboženských společnostech zajímá jejich morálně-kulturní působení ve společnosti, otázky majetko-právní přenechávám odborníkům. Od nich však vím, že volání po zdanění (které by mohlo být likvidační především pro některé malé nekatolické církve a tvrdě by dopadlo na židovskou komunitu) je ze strany vedení ANO pouze populistický trik a vcelku neškodné divadlo na voliče určité části politického spektra. I Andrej Babiš dobře ví, že by to neprošlo u Ústavního soudu, případně u dalších mezinárodních soudních instancí. Čili: Mnoho povyku pro nic.


Tomáš Prouza

ekonom, bývalý tajemník pro evropské záležitosti

Tomáš Prouza
-
+12
+

Snaha upravit církevní restituce je ze strany Andreje Babiše především pokračováním jeho kontinuální volební kampaně. Vidí, že by s tím mohl u lidí bodovat, vidí, že by mu to mohlo získat nějakou laskavost u KSČM, a tak neváhá hodit za hlavu právo, smlouvy i slušnost. Pokud bychom měli o něčem mluvit, tak je to o způsobu využití peněz z restitucí – ty jsou na opravy památek, sociální služby i vzdělávání vynakládány často mnohem efektivněji než peníze státu. Ale to se samozřejmě populistům nehodí do krámu.


Markéta Šichtařová

ekonomka, Next Finance

Markéta Šichtařová
-
+3
+

Popravdě přiznávám, že se ani v nejmenším nepovažuji za odborníka na církevní restituce. Tenhle problém považuji spíš za právní než ekonomický, můj názor je v tomto případě nutno brát s rezervou jen jako laický. Neumím ani posoudit, nakolik proces schvalování byl či nebyl podezřelý. Majetkové daně principiálně jako ekonom nepodporuji, ale na druhou stranu toto je specifická situace řešící specifický právní vztah. Především považuji za velmi vhodné tu záležitost už uzavřít, aby byla znovu neotevíratelná. Pokud k tomu má zdanění náhrad dopomoci, pak je to účelné.

Za zásadnější než otázku zdanění náhrad považuji fakt, že se s přijetím zákona o majetkovém vyrovnání pojí postupná odluka církve od státu a snižování příspěvku státu na činnost církví až na nulu. Za žádoucí považuji, aby tato odluka již byla dokonána a aby stát již nevyplácel žádné příspěvky – nevidím žádný důvod, aby stát na církve cokoliv přispíval. Svým způsobem tu vidím analogii k neziskovým organizacím – i u nich jsem striktně proti vyplácení příspěvků z veřejných peněz. Takže pokud by zákon napomohl skutečně věc uzavřít, pak proti němu nic nenamítám.


Jiří Besser

bývalý ministr kultury

Jiří Besser
-
+15
+

Kdo dobře mluvil?

Návrh na zdanění církevních restitucí představuje pouze další krádež a další křivdu – skutky pro komunisty tak typické. Koneckonců, byli jsme poslední postkomunistickou zemí, která nebyla s církvemi vyrovnána. Vláda tím prokazuje naprostou neúctu k Ústavě. Má totiž dostatek expertních posudků, že takový krok je s Ústavou v rozporu. Na základě zákona jsou podepsány smlouvy soukromoprávního charakteru mezi vládou a církvemi, které nelze retroaktivně veřejnou mocí jednostranně korigovat.

Náhrada ukradeného majetku není příjem, a proto ji nelze ani danit. Výše náhrady byla dohodnutá na základě tří nezávislých expertních posudků, které se od sebe lišily pouze v číslech kolem desetinné čárky. Argumentem typickým pro Andreje Babiše je opakovaná věta, že církevní náhrady byly předraženy o 54 miliard. Námi prosazený a v praxi prováděný zákon přisuzuje církvím finanční náhradu ve výši 53 miliard. Jen Bůh a Andrej Babiš vědí, jak se může jednat o předražení o 54 miliard. Mají tedy církve jednu miliardu doplatit?

V době, kdy se zákon ve Sněmovně schvaloval, jsem ležel po náročné operaci oka v nemocnici. Nemohu tedy posoudit údajné „podivné okolnosti“, za kterých se schvaloval. Každopádně zákon je platný a potvrdil to i Ústavní soud.


Pavel Bělobrádek

předseda KDU-ČSL

Pavel Bělobrádek
-
+4
+

Takzvané „církevní restituce“ nejsou věcí politickou ani náboženskou, ale právní. Zdanění finančních náhrad považujeme za popření principu právního státu. V žádném případě nemůže platit, že co bylo ukradeno, musí být zdaněno. Komunisté církve okradli poprvé a nyní je vláda hnutí ANO, v současné v době v demisi, hodlá okrást podruhé. Jenom to nazvali „zdanění“. Pro KDU-ČSL je taková situace zcela nepřijatelná.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

alena schillerováandrej babišcírkevcírkevní restitucejiří pospíšilmarkéta šichtařovápavel bělobrádekrestitucetomáš halíktomáš prouza
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo