Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diamanty na disku

Jiří Hovorka
Jiří Hovorka
17. 12. 2017
 6 839

V normální samoobsluze bitcoinem pořád nezaplatíte – a možná to tak kvůli pomalé databázi už zůstane. Kryptoměny ale přesto vzkvétají. Nejen jako platidlo, ale hlavně jako praktický úkryt i nosič bohatství.

Diamanty na disku

Zatímco klienti bank smutně sledují bezmála nulové úroky na svých spořicích účtech, kryptoměny vyrostly od začátku roku na desetinásobek hodnoty. Kurz té nejznámější, bitcoinu, vzrostl vůči dolaru od ledna do konce října sedmkrát. Takzvané altcoiny jako ethereum, ripple, litecoin nebo dash rostly ještě rychleji.

Dohromady měli na konci října lidé po celém světě v bitcoinech uloženo 97 miliard dolarů, dvě biliardy korun. V altcoinech tou dobou čekalo na zhodnocení 76 miliard dolarů.

Důvod úspěchu kryptoměn je jednoduchý: na světě jim věří čím dál víc lidí. A tak do nich začínají investovat i banky a fondy. Na začátku září poslali investoři za jeden týden do virtuálních měn 15 miliard dolarů. Tedy zhruba tolik, kolik Česko ročně vydá na starobní důchody.

Perfektní dárek: pro sebe a ještě pro někoho

Roční předplatné časopisu FINMAG: 1+1 ZDARMA

Hledáte chytrý vánoční dárek? Udělejte radost sami sobě a zároveň taky někomu, koho máte rádi. 

Objednejte si před Vánoci roční předplatné Finmagu a my vám přidáme druhé zdarma jako dárek. Za 294 korun radost na celý rok. Vlastně – dvě radosti.

Chci perfektní vánoční dárek

Hlupákům se daří

Kryptoměnám investoři věří navzdory tomu, že na ně někteří zástupci tradičního finančního systému stále útočí. Jako třeba šéf americké banky JP Morgan Jamie Dimon, který na zářijové investorské konferenci v New Yorku předpověděl, že bitcoin nakonec vybouchne. Případného zaměstnance, který by s ním obchodoval, by prý vyhodil na hodinu. „Za prvé to je proti našim pravidlům, za druhé proto, že by se odkopal jako hlupák. Obojí je nebezpečné,“ hlásil bankéř.

K výbuchu, ale ani k výraznějšímu otřesu kurzu bitcoinu ovšem nedošlo ani ve chvíli, kdy v komunitě jeho uživatelů vypukl spor o další směřování technologie, na které měna funguje a která kromě jiného určuje rychlost transakcí. Jen pro představu: zatímco bitcoinová databáze zvládne zpracovat sedm plateb za sekundu, karetní systémy Visa nebo MasterCard jich ve stejném okamžiku vyřídí desítky tisíc.

Když se tedy malá část čínských těžařů bitcoinu rozhodla na začátku srpna odpojit a založit vlastní měnu bitcoin cash, která se vyznačuje rychlejšími transakcemi, klesla hodnota původního bitcoinu jen velmi málo a na pár dnů. Zatímco před odštěpením byl kurz 2900 dolarů, o pět dnů později se už šplhal nad hranici 3000 dolarů.

Čína začala regulovat

Důvěru si bitcoin a jeho alternativy drží i přesto, že Číně, kde se ještě v první půlce letošního roku uskutečňovalo nejvíc transakcí, došla s virtuální měnou trpělivost.

Na začátku září nejdřív vláda zakázala kryptoměnovým startupům obstarávat si peníze vydáváním nových virtuálních peněz v takzvaných primárních nabídkách mincí („initial coin offerings“ neboli ICO). Agentura Nová Čína uvedla, že v zemi se uskutečnilo celkem 65 primárních nabídek, při kterých přes sto tisíc jednotlivců poskytlo 2,62 miliardy jüanů (8,8 miliardy korun). „Taková praktika představuje nelegální získávání financí,“ zdůvodnily čínské úřady zákaz. Bojí se také toho, že většina projektů je jen nafouknutá bublina, ve kterých můžou běžní Číňané přijít o peníze.

V půlce září vypálilo čínské vedení ještě těžší munici: zavřelo burzy, na kterých se odehrává nejvíc obchodů s virtuálními měnami. „Peking chce omezit rizika vznikající hromaděním kapitálu na vysoce rizikovém a spekulativním trhu,“ hlásila agenturní zpráva. Kurz bitcoinu se skokově propadl o pětinu.

Jenže brzy zase začal růst.

Článek si můžete dočíst v prosincovém čísle magazínu Finmag

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte (54)

Vstoupit do diskuze
Jiří Hovorka

Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě... Více

Související témata

alternativní měnybitcoinkryptoměny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo