Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Na velké plány potřebuje nový polský premiér velké peníze. I ty od Unie

Luboš Palata
Luboš Palata
15. 12. 2017

Odchod polské premiérky Beaty Szydłové byl nečekaný a zdánlivě nedává smysl. Její stranický šéf teď ale potřebuje v čele vlády buldozer.

Na velké plány potřebuje nový polský premiér velké peníze. I ty od Unie

Jen pár hodin po té, co přežila hlasování o důvěře, kteríé v Sejmu vyvolala opozice, ohlásila Beata Szydłová svou rezignaci na post premiérky. Vystřídal ji vicepremiér, ministr financí a stranický kolega Mateusz Morawiecki.

Novej, mladej. Sekáč, pánové. Ten se nezakecá. Slova z Cimrmanova Vizionáře na výměnu na postu předsedy polské vlády sedí jak zadnice na nočním hrnci. Nový premiér Mateusz Morawiecki (49) je sice jen o pět let mladší než dosavadní premiérka Beata Szydłová, je ale na vrcholu sil, činorodosti. O své vládě přemýšlí ne na rok, ale na deset let dopředu. Premiérku Szydłovou na vrchol dostala především bezvýhradná oddanost šéfovi Práva a spravedlnosti Jarosławu Kaczyńskému – která se projevila i v tom, s jakou pokorou přijala své sesazení, Morawiecki je ale jiná třída.

Rychlokvaška

Kaczyňski sliboval Szydłové čtyři roky v čele kabinetu, a tak si v minulých dnech nejen ona, ale i její spolustraníci a vlastně celé Polsko kladli otázku, kde tedy udělala chybu. Neudělala žádnou. Kaczyńskému ale její slušný a oddaný výkon nestačil. Jak v deníku Rzeczpospolita řekl bývalý europoslanec Práva a spravedlnosti Marek Migalski, Szydłová nevyhrála všechno, co od ní Kaczyński očekával. Především znovuzvolení jeho úhlavního soupeře Donalda Tuska evropským prezidentem, zvolení, kterému se Varšava snažila zabránit, bylo pokořující. Pak přišlo veto prezidenta Andrzeje Dudy na větší část reformy (čti ovládnutí) polského soudnictví a Kaczyńského stroj na ovládnutí země se zastavil. Podle Migalského tedy byla potřeba výměna na postu šéfa vlády za novou, tvrdší a rozhodnější figuru.

Pro dlouholeté straníky je Morawiecki rychlokvaška. Do Práva a spravedlnosti vstoupil muž, který měl za sebou ukázkovou kariéru v bankovnictví, teprve před několika lety a jeho hvězda stoupala nahoru opravdu rychle. Záhy se stal ministrem financí a vicepremiérem Beaty Szydłové; O tom že ji právě on jednou vystřídá, se mluvilo už v září, kdy se na Mezinárodním ekonomickém fóru v Krynici hlasovalo, kdo dostane prestižní titul Člověk roku. Szdyłová sice těsně vyhrála, ale už se ozývaly hlasy, že je to nad Morawieckým její poslední vítězství.

Úspěšný výběrčí

Morawiecki totiž ze své pozice vicepremiéra a ministra financí dokázal zajistit pro Kaczyńského stroj na ovládnutí Polska to podstatné, tedy finance. Finance na různé sociální, prorodinné projekty, kterými PiS už dva roky uplácí své voliče, z nichž většina patří k chudší části polské společnosti. Morawiecki dokázal vybrat daně, především daň z přidané hodnoty, která se v Polsku platila ještě laxněji než v Česku, a z nich pak zaplatit i tak náročné programy jako byl „500 plus“. Ten přidal rodinám s více dětmi v součtu nemalé peníze, za které si během dvou let pořídili slušnější auta nebo se poprvé podívali k moři.

Perfektní dárek: pro sebe a ještě pro někoho

Roční předplatné časopisu FINMAG: 1+1 ZDARMA

Hledáte chytrý vánoční dárek? Udělejte radost sami sobě a zároveň taky někomu, koho máte rádi. 

Objednejte si před Vánoci roční předplatné Finmagu a my vám přidáme druhé zdarma jako dárek. Za 294 korun radost na celý rok. Vlastně – dvě radosti.

Chci perfektní vánoční dárek

Spousta plánů za spoustu peněz

Morawiecki také narýsoval velkolepý plán modernizace Polska, který skromně pojmenoval Morawieckého plán. Za bilion polských zlotých, tedy šest a půl bilionů korun má být Polsko v příštích letech modernizováno, což znamená, že z něj mají zmizet montovny. A banky a klíčové podniky se mají „vrátit do polských rukou“. Polsko se má brzy stát tak atraktivní zemí, že se Poláci přestanou kvůli lepším mzdám vystěhovávat na Západ, ba dokonce že do něj budou za prací jezdit Němci.

Z velkolepých plánů zatím došlo jen na kapitálové přesuny v bankovnictví – na papíře je tedy skutečně většina bank „v polských rukou“ – a na ohlášení výstavby obřího letiště, jakési polské obdoby Frankfurtu, několik desítek kilometrů od Varšavy. Jinak dokázal Morawiecki zmodernizovat už jen svou stranu: z bankovnictví si přinesl zvyk představovat své vize v PowerPointu, což Právo a spravedlnost do té doby neznalo.

Všechny další velkolepé nápady dva roky po vyhlášení Morawieckého plánu zůstavají už jen v těch powerpointových slajdech.

Stavění vzdušných zámků připomínalo i úterní představení programu nové vlády. Morawiecki prohlásil, že Polsku „chybí tři až čtyři miliony nových bytů“, což by měl být základ nového programu „Byty plus“. Skokově, na šest procent HDP, se mají zvýšit výdaje na zdravotnictví. Ovšem v Česku jsou 7,8 procenta a průměr v Evropské unii je téměř deset procent HDP, což svědčí o tom, jak dosud bylo polské zdravotnictví podfinancované. Jenže když se k tomu připočte slíbených 2,5 procenta HDP na obranu, začíná tlak na polský státní rozpočet narůstat.

Uzavřít příměří s Unií

Vyšší výběr daní zatím podporovala hospodářská konjunktura, nedostatek levné pracovní síly řešilo přijetí milionu ukrajinských gastarbeiterů a hodně pomáhá i každoroční přísun miliard eur z fondů Evropské unie. Konjunktura ani přísun peněz z Unie nejsou věčně, Ukrajinci si časem můžou říkat o lepší peníze, nebo odejdou… Je otázka, jestli s tímhle nový polský premiér při plánování aspoň trochu počítá.

Spíš to ale vypadá, že Morawiecki s tváří profesionálního pokerového hráče sází všechno na kartu dobrých časů. A na to, že změna image polské vlády, kterou reprezentuje, bude Bruselu stačit k uzavření příměří ohledně právního státu a dodržování pravidel demokracie v Polsku. Příměří, bez kterého může skončit tok miliard eur do země, jak dává Unie Varšavě stále hlasitěji najevo. Miliard, bez kterých velká část plánů nového premiéra zase zůstane jen v powerpointových slajdech.

Autor je redaktor MF Dnes

Úvodní snímek: Mírové střídání. Mateusz Morawiecki předává Beatě Szydłové růže, ona jemu premiérství. Profimedia

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo