Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Volební speciál 2017: Jan Farský a STAN

Gabriel PleskaOndřej Tůma
Gabriel Pleska, Ondřej Tůma
5. 10. 2017
 11 688

V dalším pokračování předvolebních dotazníků odpovídá volební leader hnutí Starostové a nezávislí Jan Farský.

Volební speciál 2017: Jan Farský a STAN

Na celostátní úrovni (a pod dnešním názvem) funguje hnutí Starostové a nezávislí od roku 2009. V tomtéž roce se hnutí také dohodlo na spolupráci s TOP 09. Lidé z hnutí v roce 2010 usilovali o židle v Poslanecké sněmovně na kandidátkách topky a od té doby obě uskupení absolvovala sněmovní a senátní volby i eurovolby společně.

Před těmi letošními si ale starostové začali hledat nového parťáka. Námluvní rituály zřejmě lépe než Miroslav Kalousek a jeho tým zvládali v KDU-ČSL. Alespoň nějakou dobu. Pak přišly průzkumy, podle kterých se domluvená koalice nemusila do Parlamentu vůbec dostat (koalice na to potřebuje víc hlasů než samostatná strana), s nimi strach a vnitrostranická přetlačovaná u lidovců. Ze sňatku nakonec sešlo.

STAN tedy jde do voleb sám, vede ho do nich Jan Farský, který paradoxně není členem hnutí, obklopuje ho ovšem aureola autora veřejného registru smluv. Tady jsou jeho odpovědi na naši baterii otázek:

-
+9
+

Minimální mzda vzrostla za pět let z 8000 na 12 200 korun. Podpoříte další zvyšování minimální mzdy?

ANO. Minimální mzdu chceme vázat na průměrnou mzdu, tak aby její výše byla předpokládatelná (např. 40 procent průměrné mzdy). Očekáváme růst průměrné mzdy, a tím i tedy minimální mzdy.


-
+22
+

Ve světě se začíná testovat základní nepodmíněný příjem. Budete chtít zavést základní nepodmíněný příjem v Česku?

NE. Nechceme zavádět nepodmíněný příjem.


-
+30
+

Skoro každá nová vláda vyhlašuje válku švarcsystému. Jak stárne, z horké války se stává válka studená, švarcsystém je tolerovaný, nehledaný, nepostihovaný. Pokusíte se zničit švarcsystém?

NE. Nechceme jej „ničitׅ“, není to naše priorita.


-
+31
+

Zaměstnanci odvádějí v průměru na povinných pojištěních mnohem víc než živnostníci. Snížíte povinné odvody na sociální a zdravotní pojištění za zaměstnance?

ANO. Máme v programu snižování nákladů na práci, takže právě snižování odvodů, ale v návaznosti na důchodovou reformu.


-
+26
+

Zrušíte elektronickou evidenci tržeb?

ANO. Chceme analýzu dopadů EET ve stávající podobě a odložit další vlny. Rozhodně nechceme EET pro všechny.


-
+8
+

Zrušíte stravenky?

NE.


-
+31
+

Podporujete vyšší zdanění lidí s vyšším příjmem? Jaké sazby pro jaké příjmy budete případně prosazovat?

NE. Nechceme nyní hýbat s daňovými sazbami. Neplánujeme ale ani zavádět progresivní zdanění. Vycházíme z toho, že lidé s vyšším příjmem tak jako tak platí na daních víc.


-
+31
+

Zvednete ruku pro speciální daně pro určitá odvětví (např. banky, pojišťovny nebo telefonní operátory)? Pokud ano, hraje při vašem rozhodování roli, jestli má firma zahraniční vlastníky?

NE. Nechceme zavádět žádné sektorové daně.


-
+11
+

Stále víc se prosazují služby sdílené ekonomiky jako Uber nebo Airbnb. V řadě zemí a měst jsou ale tyto platformy zakázané nebo přísně regulované. Budete chtít regulovat sdílenou ekonomiku? (S placením daní počítáme jako se samozřejmostí.)

ANO. Sdílená ekonomika je možná budoucnost. Musí platit jasná pravidla, nesmí jít o spekulaci, jako v případě nemovitostí.


-
+5
+

Státní podpora stavebního spoření bývala 4500 korun, dnes je maximálně 2000 korun ročně. Budete se zasazovat o ještě menší státní podporu pro stavební spoření?

NE. Chceme, aby samosprávy – se znalostí místních poměrů budovaly byty pro mladé a seniory.


-
+7
+

V několika vlnách se zpřísňovala pravidla pro poskytování hypoték. Další zpřísnění je prozatím u ledu. Budete hlasovat pro přísnější pravidla pro hypotéky?

ANO. Úvěry musí být poskytovány zodpovědně, ne automaticky každému.


-
+31
+

Ačkoli se to zrovna nesmí, pacienti si často „obálkovou metodou" zajišťují konkrétního operatéra nebo třeba porodníka. Dáte pacientům možnost vybrat si za příplatek konkrétního lékaře, který je bude operovat?

ANO, ale nejde o to, vybrat si přímo lékaře. Spíš stanovit jasně standard lékařské péče a pak možnost připlatit si nadstandard. Přístup, že si nikdo připlatit nesmí, je čirý populismus - stejně se to děje, jen skrytě např. sponzorským darem pro nemocnici.


-
+9
+

Budete podporovat naše další členství v Evropské unii?

ANO. Zcela jistě. Alternativou je příklon na Východ.


-
+4
+

Budete pracovat na rychlém přijetí eura?

NE. Nikoliv na rychlém, jsme pro zahájení procesu – a v nadcházejícím volebním období se to stihnout nedá. Ale nejsme pro výjimku, k přijetí eura jsme se zavázali při vstupu do Evropské unie.


-
+17
+

Budete se snažit, aby skončily ekonomické sankce vůči Rusku?

NE. Důvody pro zavedení sankcí dosud nepominuly.


-
+6
+

Budete prosazovat další omezení produkce skleníkových plynů?

ANO.


-
+31
+

Budete ve státní správě a samosprávě zavádět kvóty na určité poměrné zastoupení žen?

NE. Kvóty podle našeho názoru nefungují.


-
+25
+

Často se novelizuje zákon o rozpočtovém určení daní, který určuje, kolik z (některých daní) dostanou obce, kolik kraje a kolik jde do státního rozpočtu. Dáte víc peněz obcím?

ANO. V programu máme přesun některých kompetencí ze státu na místní a krajské samosprávy – a s tím musejí přejít na samosprávy i peníze pro výkon těchto pravomocí. Chceme silný, ale štíhlý stát v těch oblastech, kde je nezastupitelný (obrana, bezpečnost, zahraniční politika, justice), a silné samosprávy.


-
+34
+

Mají hodně zaměstnanců a jejich pád by mohl přinést velké otřesy. Má stát zachraňovat velké firmy jako například OKD?

NE. Je to soukromá firma. Stát má připravit programy na pomoc lidem, které postihl krach podobných společností, ne pomáhat těmto firmám samotným.


-
+8
+

Legalizujete nějaké drogy?

NE.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

daněstanstarostové a nezávislístátní rozpočetvolby
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo