Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Krypto 10: Kryptoměny, tokeny a jejich cesta na svět

Josef Tětek
Josef Tětek
4. 7. 2017
 18 316

Kryptoaktiva vznikají různými způsoby. Každý z nich představuje zajímavý potenciál, ale i značné riziko.

Krypto 10: Kryptoměny, tokeny a jejich cesta na svět

Držitelé bitcoinu od počátku roku poměrně slušně zbohatli. První lednový den se jeho cena pohybovala okolo tisíce dolarů, teď je k dostání za dvouapůlnásobek. Co ale možná mnohé překvapí je skutečnost, že bitcoin je v kryptosvětě velmi konzervativním aktivem. Když porovnáme bitcoin s tržní hodnotou všech kryptoaktiv, získáme následující obrázek:

Držba bitcoinu vynesla jeho majiteli dvouapůlnásobek, zatímco celá skupina kryptoaktiv vzrostla od počátku roku na víc než pětinásobek.

Kryptoaktiva

Pozorný čtenář si jistě všiml, že používám nový termín „kryptoaktiva“. Kryptoměny totiž už nějakou dobu nejsou jedinou možností, jak se digitální finanční revoluce účastnit. Od počátku roku se obrazně řečeno roztrhl pytel s tzv. tokeny. Ty lze stručně popsat jako dceřiné projekty, které běží na platformě už existující kryptoměny – nejčastěji touto platformou bývá ethereum (kryptoměna, která je svou kapitalizací druhá největší po bitcoinu). Dosavadní termín „kryptoměny“ už nestačí: pro kryptoměny a tokeny zároveň je vhodný souhrnný název kryptoaktiva.

Základní rozdíl mezi kryptoměnou a tokenem bývá v tom, že kryptoměna mívá vlastní blockchain (decentralizovanou, sdílenou databázi), zatímco tokeny využívají blockchain mateřské kryptoměny. Tokeny bývají zúčtovací jednotkou v rámci specializovaného projektu – na obrázku máme jako příklad tokenu augur, který v rámci decentralizovaného predikčního trhu reprezentuje reputační body jeho účastníků. Dalším zajímavým tokenem je digixDAO – ten reprezentuje virtuální akcie ve startupovém projektu, který usiluje o tokenizaci drahých kovů (tedy jejich úschovu u důvěryhodné firmy a vydání obchodovatelných digitálních tokenů o stejné hodnotě).

Kryptoměna ethereum a její tokeny

Tokenů existuje v současnosti víc než 140 a většina jich běží na mateřské platformě ethereum.

Pro základní orientaci v různých kryptoaktivech doporučuji stránky www.coinmarketcap.com – zde je možné jednotlivé třídy kryptoaktiv filtrovat, jak je vidět na obrázku:

CoinMarketCap, žlutě vyznačena možnost filtrace jednotlivých tříd kryptoaktiv

Těžba

Nyní se pojďme podívat, jak vlastně všemožná kryptoaktiva vznikají. Základním způsobem je těžba. Ta se týká primárně kryptoměn a v principu příliš neliší od těžby drahých kovů. K obojímu je zapotřebí určitý kapitál, za který si pořídíme odpovídající nástroje, následně podstupujeme při těžbě určité riziko, načež získáme požadované aktivum.

Těžba zlata a těžba kryptoměn

 

Zlato

Kryptoměny

Kapitál

Miliony až miliardy USD

Tisíce až miliony USD

Nástroje

Důlní zařízení

ASIC / GPU

Riziko

Konkurence, kurz, špatné naleziště

Konkurence, rostoucí obtížnost, kurz

Aktivum

Zlato

Kryptoaktivum

Co možná i v dnešní době někoho překvapí je skutečnost, že těžba kryptoměn vyžaduje nemalý počáteční kapitál. S běžným počítačem totiž nic nevytěžíte – zapotřebí je investovat do konkrétních hardwarových zařízení a umět je správně nastavit.

Bitcoin se v dnešní době těží na komponentech, které se vyrábějí speciálně pro tento účel. Jedná se o ASIC – Application Specific Integrated Circuit. Cena jednoho zařízení se pohybuje okolo 1250 dolarů. Tato zařízení bývají velmi energeticky náročná a v zásadě lze říct, že nemáte-li v kapse výhodný kontrakt s lokální elektrárnou, bude vaše investice do ASIC zařízení ztrátová. Těžba bitcoinu v dnešní době totiž zpravidla probíhá v obřích halách, které se stavějí poblíž čínských elektráren, jež byly vystaveny na základě plánu komunistické vlády, nikoli reálné tržní potřeby. Nešťastní provozovatelé elektráren jsou pak za stabilní odběr velkého množství elektřiny velmi vděční.

Ostatní kryptoměny – ethereum, zCash, monero a mnoho jiných – se těží pomocí grafických karet. Takovou těžbu lze provozovat i v domácím prostředí a během posledních měsíců se stala velmi populární – dokonce natolik, že způsobuje celosvětový nedostatek grafických karet.

Jaká jsou rizika těžby kryptoměn?

Zaprvé, čelíte vysoké konkurenci, která se odráží v rostoucí obtížnosti těžby – obtížnost bývá upravována základním protokolem za cílem udržení předem definované míry inflace nových jednotek kryptoměny do systému. To v praxi znamená, že dnešní investice do těžebních zařízení nemusí za měsíc produkovat stejnou návratnost, jelikož spolu s vámi obdobně investovaly tisíce dalších.

Zadruhé, může se stát, že letošnímu boomu v hodnotě kryptoměn dojde dech a hodnota vytěžených jednotek půjde strmě dolů. Ačkoli krátkodobě těžaři vytěžené kryptoměny zpravidla ihned prodávají (aby získali zpět investovaný kapitál a měli čím zaplatit provozní náklady), dlouhodobě se návratnost investice odvíjí od dostatečně vysoké tržní ceny těžené kryptoměny.

Zatřetí: víte, jak hlučný a teplý dokáže být herní počítač v plném chodu? A víte, čím to je? Správně, naplno pracující grafickou kartou. Teď si představte, že takových grafických karet máte v jedné místnosti desítky. Zkrátka musíte vědět, co děláte, jinak vám celá operace doslova shoří pod rukama.

ICOs

Tokeny přicházejí na svět zpravidla pomocí aukcí, zvaných ICOs - Initial Coin Offerings. V rámci ICO tým developerů nabídne investorům z celého světa prvotní nákup svých tokenů. Ačkoli název připomíná IPO (Initial Public Offering – uvedení akcií na burzu), blíž má spíše ke crowdfundingu, jak ho známe z platforem Kickstarter či Startovač. Vývojářský tým v ICO usiluje o získání základního kapitálu, aby mohl rozjet vlastní projekt, zpravidla využívající blockchain a decentralizovanou spolupráci.  

ICOs zažívají v posledních měsících obří boom, který začíná svými rozměry připomínat investiční bublinu. Detaily některých aukcí jsou velmi mírně řečeno pozoruhodné:

  • Projekt Gnosis: v dubnu ve své aukci tým prodal pouhých pět procent veškerých svých tokenů, za cenu 12 milionů dolarů; projekt tak získal tržní kapitalizaci okolo 300 milionů dolarů, ačkoli 95 procent tokenů drží sami vývojáři a mohou je kdykoli vrhnout na trh. Jedná se o predikční trh, po Auguru již druhý.
  • Basic Attention Token: koncem května dosáhl rekord v rychlosti získaných peněz projekt se zkratkou BAT. Celá aukce trvala 30 sekund, během kterých bylo vybráno 35 milionů dolarů. Tým pracuje na odměňování internetových uživatelů za zhlédnutí reklamy; vyvíjí k tomu však vlastní internetový prohlížeč Brave, v rámci kterého mají být uživatelé odměňování vlastním tokenem – což jsou dva velmi ambiciózní a rizikové cíle.
  • Bancor: současný držitel rekordu v objemu vybraných prostředků. V polovině června během tří hodin vývojáři vybrali 153 milionů dolarů. Tým usiluje o vytvoření univerzální rezervní měny napříč různými tokeny.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Počet ICOs a objem vybraných prostředků neustále roste, ačkoli se často jedná o startupy, které kromě zajímavého nápadu a vývojářského týmu nemají zatím příliš co nabídnout. Na místě je otázka, zda desítky či stovky milionů dolarů v základním kapitálu nejsou poněkud přestřelené. Odmyslíme-li si sexy blockchainové nápady a slogany, jedná se o klasické technologické startupy, které většinou do pár let odumírají. Prozatím však ceny tokenů po následném úpisu na kryptoměnové burzy zpravidla dále rostou

Čím dál více pozorovatelů proto začíná mluvit o investiční bublině na poli ICOs, která nápadně připomíná dotcom bublinu z přelomu století. Oproti té je zde však jeden zásadní rozdíl: podkladová platforma (Internet) nebyla v dotcom bublině monetizovaná, zatímco u ICOs, které běží převážně nad Ethereem, tomu tak je. Většina investovaného kapitálu je právě ve formě etherea – raketový růst hodnoty etherea od počátku roku (ze sedmi na současných tři sta až čtyři sta dolarů) lze přičíst právě popularitě ICOs. Takové uspořádání nemusí být do budoucna vůbec stabilní: kolaps některého z prestižních tokenů může svým vlivem na cenu etherea vyvolat dominový efekt a výprodeje kapitálu (zpravidla právě ve formě etherea) u ostatních tokenů. 

Až dojde na lámání chleba...

Ať už se rozhodnete držet některou z etablovaných kryptoměn, těžit, nebo se účastnit některé z aukcí ICO, na prvním místě by vždy měla být dostatečná informovanost. Výnos je ve světě kryptoaktiv bezprecedentní – stejně tak i riziko. V posledních měsících nebylo těžké na kryptoaktivech vydělat a mnoho lidí tak mohlo nabýt dojmu, že jsou dobrými investory. Ti se však poznají až při výraznější korekci nebo dokonce splasknutí bubliny v části kryptoaktiv.

Text vychází z autorovy přednášky proslovené na Cashflow Summitu 2017

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Josef Tětek

Josef Tětek

Ekonom s dlouhodobým zájmem o podstatu peněz a bitcoin. Brand ambassador hardwarové peněženky Trezor. Tvůrce Stackuj.cz Podcastu. Autor knih Nepřátelé státu, přátelé svobody a Bitcoin: Odluka peněz od... Více

Související témata

altcoinbitcoinkryptokryptoměnyměnyseriál krypto
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo