Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Trumpova Amerika na první místo… A Evropa?

Pavel Jégl
Pavel Jégl
16. 1. 2017

Do Bílého domu v pátek nastoupí Donald Trump. Začíná snad konec globalizace?

Trumpova Amerika na první místo… A Evropa?

Donald Trump bude měnit Ameriku a byznys – tak, aby Amerika byla „zase velkou“.

Ředitel Evropské rady pro zahraniční vztahy Mark Leonard o tom v článku pro Project Syndicate píše: „Trump věří ve zdi a oceány. Nevěří ve volný obchod… Ameriku staví nejen na první, ale i na druhé a třetí místo.“

No a na které místo dá příští americký prezident Evropu?

Sirény globalismu

Trump hlásá vlasteneckou ekonomiku, slibuje návrat pracovních míst na americký Středozápad, do oblasti rezavého pásu. „Neobětujeme tuto zemi a její lid sirénám globalismu,“ pravil během kampaně v řeči, kterou jako jedinou nepřednášel spatra a kterou zaměřil na zahraniční politiku a obchod.

Je zřejmé, že nový prezident zasadí globálnímu obchodu (jehož dynamika beztak oslabuje) těžký úder. Není jasné, v jaké podobě a jestli vůbec přečká jeho prezidentství Severoamerická dohoda o volném obchodu (NAFTA). Trump ji označuje za „nejhorší obchodní dohodu americké historie“ a chce ji někdy předělat, jindy zase zrušit.

Zato osud Pacifické dohody o volném obchodu (TPP) je zpečetěn. Trump ji nepodepíše. A dá se předpokládat, že dohodou neskončí rozhovory o liberalizaci obchodu mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) bude odloženo ad acta.

Trump začne deportovat Mexičany (aby jeho „fellow Americans“ získali zpět dobře placená pracovní místa), zahájí stavbu zdi na hranicích s Mexikem (aby se Mexičané nemohli vrátit) a na čínské zboží uvalí dovozní tarify (aby Číňanům vzal chuť na devalvaci jüanu).

Zboží na americkém trhu zdraží. Podle Trumpových představ to však vyváží vyšší mzdy – z Ameriky zmizí McJobs a vrátí se do ní dobře placená místa.

Jenže co když se nepotvrdí předpoklad, že levné zahraniční dovozy likvidují domácí průmysl a stlačují mzdy? A může snad Trump otočit kolem času zpět a vrátit Ameriku do doby, kdy se žena mohla doma věnovat dětem a manželův příjem z fušky u pásu ve fabrice bohatě stačil nejen na to, aby se rodina uživila a pořídila si dvě auta, ale i k tomu, aby splatila hypotéku?

Neprospěje nakonec Trump Americe (kromě toho, že porazil Hillary) aspoň tím, že jí umožní poznat výhody otevřeného a liberálního světa? (Nevýhody už poznala.)

Rozděl (Evropu) a panuj

Lze tušit, že politiku „America first“ v příštích letech pocítí také Evropská unie. Trump má evropské kořeny – jeho praděd pochází z jihoněmeckého Kallstadtu. Tvrdí, že je na svůj původ hrdý. Sentimentem ale netrpí. O Evropě se často vyjadřuje opovržlivě, podobně jako o boubelatých modelkách. „Byl jsem v Paříži. A Paříž už nevypadá jako Paříž… A jeďte se podívat do Bruselu. Byl jsem tam před dvaceti lety, Brusel byl takový krásný. Teď to tam ale vypadá jako ve špinavé díře,“ řekl v rozhovoru pro televizi Fox Business Network.

V Evropské unii vidí nastupující americký prezident nevítanou konkurenci, kterou je nutné převálcovat. Nazval ji „organizací, jejímž hlavním cílem je porazit Ameriku v obchodu“. (Stoupenci federálního uspořádání Evropy tuto vizi vskutku sdílejí.)

Trump proto zajásal, když Britové odmítli pokračovat v bruselské Evropě. Své emoce dal také najevo. Jak ve tvítech, tak tím, že ve své newyorské věži vítal po volbách jako prvního zahraničního politika Nigela Farage, tvář kampaně za brexit.

Anthony Gardner, odcházející zástupce USA v Evropské unii, vypověděl, že lidé z Trumpova týmu hned po britském referendu telefonovali do Bruselu s otázkou, který další stát půjde za ostrovní monarchií. „Byl jsem ohromen telefonáty mezi nastupující vládou a Evropskou unií, v nichž první otázkou bylo, která další země se chystá následovat Británii," citovaly Financial Times amerického diplomata.

Trump zastává názor, že víc slabších konkurentů za severním Atlantikem je pro Ameriku lepší varianta než jeden silný. Věří, že s rozdrobenou a slabší Evropou udělá výhodnější dohody než se silným ekonomickým blokem.

I Donald může být stálý

Donald Trump mění názory s takovou lehkostí, že by vedle něj chameleon zbledl závistí. Je proto těžké odhadovat, jaká skutečně bude jeho politika po nástupu do Bílého domu.

V přístupu k obchodu je však překvapivě stálý. Už v osmdesátých letech minulého století (to se ještě hlásil k demokratům) si v televizní talk show Oprah Winfreyové stěžoval na cizí mocnosti, které v obchodu „švindlují a berou Američanům práci“.

Takže s Amerikou na prvním, druhém i třetím místě počítejte.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (19)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo