Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Italské referendum × česká ekonomika

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
7. 12. 2016
 5 215

Italové v referendu odmítli reformy, které měly zvýšit akceschopnost italské země. Premiér odstupuje a finanční trhy se s výsledky hlasování vyrovnávají po svém.

Italské referendum × česká ekonomika

Výsledek referenda může vést k citelné ztrátě důvěry globálních investorů v italská aktiva, což by se projevilo propadem ceny italských dluhopisů a zvýšením jejich výnosů. A také ztížením situace tamních bank, včetně UniCreditu, tedy bankovního ústavu, který působí v Česku. UniCredit, italská bankovní jednička, je v procesu navyšování kapitálu v objemu 13 miliard eur. UniCredit, sice dostal zásah a jeho akcie v pondělí citelně oslabily, rozhodně je ale ve stabilnější pozici než Monte dei Paschi di Siena – třetí největší italská banka, pokud jde o objem úvěrů, bude mít pravděpodobně po neúspěchu referenda potíže se získáváním kapitálu. Po včerejšku se začíná mluvit o státním bailoutu.

Vliv na českou českou ekonomiku má samozřejmě také kurz eura. Jednotná měna v reakci na výsledek referenda oslabila na dvacetiměsíční minimum vůči dolaru. Tlaky jsou patrné i na vzájemném kurzu eura a koruny, která vůči jednotné měně v důsledku referenda posiluje. Zdá se však, že může jít o obvyklou reakci investorů, že v reakci na klíčovou událost bezprostředně reagují přehnaně, a kurz koruny tedy jen krátkodobě „přestřeluje“.

Kolik korun za euro

Zdroj: peníze.cz

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen. 

Člen správní rady think-tanku Prague Twenty. Přednáší na Národohospodářské fakultě VŠE, kromě jiného vlastní předmět pop-ekonomie. Publikoval na sto rozhovorů s významnými světovými ekonomy, včetně řady laureátů Nobelovy ceny (Paul Samuelson, Ronald Coase, John Nash, Robert Solow, Harry Markowitz a další), a s dalšími osobnostmi typu Roberta Kiyosakiho či Bjørna Lomborga. Řadu z nich jste mohli číst na Finmagu

Lukáše Kovandu můžete sledovat také Roklen24.cz na Twitteru.

Knižně

Pokud by reakce trhů nebyla jen takto krátkodobého rázu, tlak na oslabování eura přidělá vrásky na čele představitelů bankovní rady České národní banky, kteří by museli vydávat dodatečné prostředky na obranu kurzového závazku, jejž v rámci probíhajícího intervenčního režimu udržují. V takovém případě ale zároveň lze očekávat silnější reakci Evropské centrální banky – má řádné měnověpolitické zasedání zítra, 8. prosince – na situaci v Itálii, zejména v tamním bankovním sektoru, která by současně vedla k opětovnému získání důvěry investorů v euro.

Sečteno, podtrženo, výsledek referenda by se už v nejpravděpodobnějším scénáři české ekonomiky jakkoli výrazněji dotknout neměl. Vyloučit ale zatím nelze krizové scénáře (s pravděpodobností, že nastanou, výrazně nižší než 50 procent), které by se pocítila zejména Česká národní banka, neboť by musela aktivněji intervenovat na devizových trzích a bedlivěji monitorovat stav ústavu UniCredit ČR a SR.

Akcie UniCredit

Zdroj: peníze.cz

Psáno pro Roklen24

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte (10)

Vstoupit do diskuze
Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo