Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Očima expertů: Trump na trůnu. Co náš čeká?

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
11. 11. 2016
 11 905

Donald Trump se stane novým prezidentem USA. Máme se bát? A co to znamená pro Ameriku, pro Evropu a pro Česko?

Očima expertů: Trump na trůnu. Co náš čeká?

Svět je v šoku. Alespoň podle bezprostředních reakcí novinových komentátorů, politologů nebo třeba evropských politiků. Většina z nich se pořádně zmýlila v odhadu, kdo se stane pětačtyřicátým prezidentem Spojených států amerických. Mýlily se i předvolební průzkumy prestižních agentur. A v neposlední řadě se mýlily i bookmakeři sázkových kanceláří, u kterých jste si mohli ještě den před volbami vsadit na Donalda Trumpa s kurzem kolem 4,5:1. Ke vsazené tisícovce vám tak mohly během pár hodin snadno přibýt další tři a půl tisíce korun.

Co čekat?

Všichni si teď lámou hlavu s tím, jak bude prezidentování excentrického podnikatele vypadat. Zatímco jeho rétorika během předvolební kampaně byla maximálně agresivní a plná útoků nejenom proti soupeřce, ale také vůči imigrantům, centrálním bankéřům a moha dalším, ve svém „vítězném projevu“ byl Donald Trump až překvapivě mírný a pokorný. Bude snad platit rčení, že pes, který štěká, nekouše? Nebo bude Trumpovo zvolení skutečně znamenat, jak také čteme v komentářích, ohrožení pro země východní Evropy, které by se mohly díky dobrým vztahům Trumpa a Putina opět dostat do mocenské zóny Ruska? Nový prezident se podle všeho zaměří především na vnitřní problémy USA. Před volbami sliboval snížení daní, vytvoření nových pracovních míst a také omezení moci bankéřů, kteří prý manipulují s ekonomikou. Řada Američanů je nadšená, že Trump je ten, komu se podaří nastartovat větší hospodářský růst. Kritici ale upozorňují na to, že jeho předvolební program nebyl zrovna podrobný a že proměnit lákavé sliby v realitu nebude zrovna jednoduché.   

Jak na nového prezidenta USA pohlížejí čeští politici, ekonomové, lidé z neziskovek nebo akademici? Co bude působení Donalda Trumpa v Bílém domě znamenat z nejen z ekonomického, ale i geopolitického hlediska pro svět, Ameriku, pro Evropu a pro Česko? A jsou na místě všechny ty obavy, které v médiích a sociálních sítích rezonovaly během celé kampaně?

Jan Bureš

hlavní ekonom Poštovní spořitelny

Jan Bureš
-
+5
+

Bezprostředně nečekám žádné hmatatelné dopady pro globální ekonomiku. Pokud Donald Trump postupně obrousí svojí rétoriku a ustoupí od řady radikálních předvolebních slibů, které by mohly vést k výraznějšímu protekcionismu a měly negativní dopad na globální obchod, trhy by se mohly postupně zklidnit a globální ekonomika pojede dál. V opačném případě mohou zůstat trhy nervózní, pocítíme negativní dopad na investice v eurozóně i v USA, americký Fed pravděpodobně odloží růst sazeb a Evropská centrální banka natáhne tisk peněz. V nové nejistotě by se mohla nakonec i ČNB rozhodnout natáhnout intervence a prodloužit nám život se slabou korunou.

Petr Mach

ekonom a europoslanec

Petr Mach
-
+34
+

Myslím, že zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA je dobré pro Ameriku i pro svět. Média dávala lidem v Evropě pokřivený obraz Trumpa a ukazovala ho jen jako hulváta, který se před třiceti lety, drzoun, možná snažil líbat nějakou paní.

Velká Británie bude brzy nezávislým státem a bude úzce spolupracovat se Spojenými státy. Spojené státy už nebudou opakovat zásadní chyby v zahraniční politice, jako byla třeba nepromyšlená intervence do Libye. USA budou lépe hlídat hranici s Mexikem a Evropa začne hlídat své hranice s okolním světem. Smlouva TTIP asi padne, ale může se tím otevřít prostor pro dohodu, která bude jen o odstranění cel a ne o jiných věcech. Trump bude chtít po spojencích v NATO, aby dodržovali svůj závazek investovat do svých armád, ale to je jen dobře pro nás samotné.

Michael Romancov

politolog a pedagog

Michael Romancov
-
-6
+

Prezident Trump se bude (muset) lišit od kandidáta Trumpa. Základní půdorys jeho prezidentování je, a bude muset zůstat, vymezen hlavním heslem: Make America Great Again. Amerika se stala velkou tím, že se dokázala chopit globálního leadershipu, a bez ohledu na to, jak moc se to Trumpovi nebude líbit, u toho bude muset zůstat. Bude muset obhájit smysluplnost těch institucí, které Amerika dala světu například tedy NATO, WTO nebo MMF. Bude muset jednat s velkými a silnými, v první řadě s Čínou, dále pak s Ruskem, Evropskou unií, Indií a dalšími. V každém případě narazí na jiného partnera, jiné problémy a jiný způsob komunikace. Bude vystaven pokušení uzavírat dohody, které budou vyhovovat hlavně těm silným, ale bude dotlačen k tomu, aby bral ohled i na malé. Líbit se mu to nebude, ale nebude mít jinou možnost, protože jen tak je možné Ameriku udržet takovou, jakou ji chce mít.  

Aleš Tůma

finanční analytik Partners

Aleš Tůma
-
+11
+

Znáte ten vtip – kdyby volby mohly něco změnit, dávno by je zakázali? Ale vážněji: USA, jako každý velký stát, mají určitou setrvačnost – i když bude chtít Donald otočit kormidlem, nepůjde to hned. Druhá otázka je, do jaké míry myslel vážně sliby v kampani. Někdy vypouštěl vzájemně si odporující tvrzení i během jedné minuty, takže třeba na spoustu slibů už zapomněl. Zeď na hranicích je úsměvná pitomost, zpochybnění závazků v rámci NATO už trochu vážnější. Ale nejsem odborník na geopolitiku, takže to ponechávám povolanějším. Každopádně teď zřejmě ještě posílí „protisystémoví“ kandidáti všude po světě. Z hlediska finančních trhů je důležité, aby se Trump příliš „nenavážel“ do měnové politiky a odpustil si vtípky o restrukturalizaci státního dluhu. Slibované vyšší výdaje na infrastrukturu a nižší daně trhy uvítají, z dlouhodobého pohledu ale bude problém, pokud adekvátně neklesnou výdaje, a zvýší se tak tempo zadlužování. Uvidíme. Osobně ale nechápu ekonomy, kteří Trumpa téměř nekriticky velebí. Já jsem tedy jen prostý finanční analytik, ale něco málo o výhodách obchodu a rizicích protekcionismu jsem pochytil. Možná kolegové dávali ve škole ještě menší pozor než já. Ale rád bych věřil, že Trumpovy výroky o překopání mezinárodních dohod jsou jen harašení zbraněmi a na obchodní války nedojde.

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom finanční skupiny Roklen

Lukáš Kovanda
-
+32
+

Trump za své zvolení vděčí jednak slabé Obamově administrativě, jejíž přehmaty a prezidentova obsese vlastním mediálním obrazem a líbivými gesty (na úkor razantního řešení skutečných problémů) učinily z jediné světové supervelmoci „pouhou“ velmoc, jakých je víc. Trumpovi do Bílého domu ale pomohli také Ben Bernanke a Janet Yellenová, šéfové americké centrální banky. Ta v letech 2008 až 2014 provedla tři vlny kvantitativního uvolňování, které daly bohatým dál zbohatnout, zatímco příjmy chudších stagnovaly, někteří dokonce chudli. To v nich vyvolalo frustraci. Kombinovaná frustrace ze slabé Ameriky, ze slabého Obamy a ze slabých vlastních příjmů řadových Američanů dovedla Trumpa do Bílého domu. Všechno ostatní je druhořadé. Mediální hysterie kolem Trumpa je nemístná, stejně jako oslavné ódy na něj. Ten člověk zatím nic moc nepředvedl, jen obratně využil okolností, které mu nachystali jiní. Jen žitím z chyb jiných se ještě nikdo nikdy do historie nezapsal, takže na hodnocení počkejme. Trump v Bílém domě se od Trumpa z předvolební kampaně bude diametrálně lišit.

David Ondráčka

ředitel české Transparency International

David Ondráčka
-
+20
+

Chvíli jsem tam žil, tak mě to nepřekvapuje, země je rozdělená, z New Yorku vůbec nechápou život a problémy v Maine nebo Nebrasce a opačně. Pocit odtržení, zapomenutí, naštvanosti vede k hledání změny, ať je jakákoliv. Americký systém má své brzdy a prezident je hodně omezován, Trump působí jako neřízená střela, ale nemůže dělat úplně všechno. Panika a hysterie není na místě. Dojde asi k úpravě strategických priorit, ale třeba Evropa je už dlouho pro Američany vedlejší, to nepřichází až s Trumpem.

Americký i evropský establishment se spíš musí vzpamatovat, jinak odejde právem do historie. Umělohmotní lídři bez chuti a zápachu, floskule, žádná politická fantazie – to prostě nejde ani parodovat, natož se s tím ztotožnit. Začít řešit skutečné sociální a ekonomické problémy, omezit nezdravé propojení elit politiky a byznysu, až královské výsady, vyjet mezi lidi, nabídnout recepty na současné a budoucí problémy, ne na ty minulé.

Aleš Michl

ekonom, poradce ministra financí

Aleš Michl
-
+13
+

Budoucnost ekonomik je v tom, jak budou obchodovat. Pak přijdou nová pracovní místa a růst mezd daného národa. Od Trumpa čekejme nižší daně a snahu o zmírnění regulací, což půjde hůř než snížit daně. Víc investic do infrastruktury, armády a hlavně více obchodu – byť všechny obchodní dohody Ameriky se zbytkem světa bude revidovat.

Trump je ale pozitivní i pro Česko, protože my potřebujeme obchod a ekonomickou diplomacii, ne se utopit v politice, mezinárodních vztazích a řešení globálního oteplování. Evropská unie jako celek první rok jeho prezidentování ale nevyužije. Trump Netrump, problém Evropské unie zůstává, že americký prezident nemá v Evropě protějšek, lídra, se kterým by si mohl sednout ke stolu a jednat. Navíc brzy budou volby i v Německu a ve Francii – Evropa ztratí další čas…

I když to nevypadá, mohl by si nakonec rozumět nejen s Ruskem, ale i s Čínou – byť v médiích budou po sobě pálit, ale vesměs myslí podobně – byznysově i obchodně. Jasně že si každá velmoc bude chtít chránit svůj trh a naopak co nejvíc exportovat. Třeba to někdy pochopí také Evropská unie.

Pavel Drahotský

ředitel Saxo Bank pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko

Pavel Drahotský
-
+5
+

Je potřeba vzdát hold americkému volebnímu systému. Ještě před dvěma lety by si nikdo netroufl tvrdit, že Donald Trump bude zvolen prezidentem. Dnes sledujeme, že se z něho stal politický lídr. Pro Spojené státy se otevírá pozitivní budoucnost.

S kým byste nejvíc souhlasili?

Scénářů budoucího vývoje se nabízí hned několik. Lze očekávat propad mexické měny, vzhledem k slibům budoucího prezidenta o výstavbě hraniční zdi proti nelegálním imigrantům. Současný kurz vůči dolaru by mohl krátkodobě devalvovat z hodnoty 18,5 až na nové maximum nad dvacíti pesos za dolar. Trump chce navíc znovu jednat o podmínkách sdružení NAFTA, což bude mít na mexický akciový trh negativní dopad. Nejlepší způsob investování je do místních ETF.

V duchu protekcionistického hesla Amerika na prvním místě lze bezpochyby očekávat uplatnění obchodních bariér a obrat americké politiky dovnitř. Geopolitickou mapu světa se jistě pokusí vyplnit silní hráči v čele s Ruskem a Čínou. Vzhledem k Trumpovým nadějím na spolupráci s Ruskem v Sýrii lze očekávat sblížení obou zemí. Pokud nový prezident bude trvat na ukončení sankcí, může dojít k výraznému posílení kurzu rublu vůči dolaru pod hodnotu 60.

V Evropě by mohl Trumpův triumf přinést posílení pozic protivládních populistů v mnoha zemích. V Itálii by se tím zvýšilo riziko porážky premiéra Renziho v prosincovém referendu o reformě ústavy. Na domácí půdě nepochybně oslabí centrální banka Fed, kterou Trump dlouhodobě viní z nečinnosti a podpory kapitálových bublin. Komodity jako zlato a jiné drahé kovy by měly růst, zlato dokonce k rekordním hodnotám. Důvodem je očekávaná nejistota investorů pokoušejících se ukrýt své peníze. Krátkodobě šokovaný akciový trh se zřejmě vzpamatuje až ve střednědobém horizontu, kdy akcie posílí slibovaná reforma zdanění velkých firem.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

aleš michlaleš tůmadavid ondráčkadonald trumpekonomikafedjan burešlukáš kovandamichael romancovPetr Machprezidentprezidentské volbysvětová ekonomikattipusavladimir putinvolby
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo