Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pohádka o akciových rekordech

Jan Traxler
Jan Traxler
18. 7. 2016
 14 344

Akcie rostou, akcie lámou rekordy, překonávají dosud nejvyšší hodnoty... Nejrůznější variace teď můžete číst a slyšet denně. Hezky se to poslouchá a čte. Jak už to u pohádek bývá. A skutečně – hodnoty amerických akciových indexů se vyhouply na nové historické maximum. Tím ale pohádka končí. Jinde ceny akcií už dva roky klesají.

Pohádka o akciových rekordech

Akciové trhy v USA se velmi rychle vzpamatovaly z brexitu a v minulém týdnu dokonce hodnota akciového indexu Standard & Poor’s 500 (S&P 500), složeného z pětistovky největších amerických veřejně obchodovaných společností, atakovala hranici 2170 bodů a překonala tak historické maximum z loňského jara. Hlavní vzpruhou byla zejména překvapivě dobrá červencová čísla o nově vytvořených pracovních místech v USA.

Pozitivnímu vývoji ale nahrávají především dobré hospodářské výsledky jednotlivých firem za druhý kvartál. Výsledky zatím v průměru překonávají očekávání analytiků a zisky oproti předchozímu čtvrtletí stouply. Nutno ale podotknout, že z oné pětistovky předních amerických podniků jsou zatím známé výsledky jen 23 společností, největší ryby teprve na řadu přijdou. Celkový průměr se tedy může ještě výrazně změnit.

Vývoj indexu Standard & Poor’s 500 v posledních pěti letech

Zdroj: peníze.cz
Zdroj: Peníze.cz

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Uměle vyhnané ceny

Tak či tak, akcie trhají nové rekordy – a já jsem tu přitom před dvěma měsíci znovu varoval před možným hlubším jejich cen. Jako vždycky jsem si tím vysloužil několik posměvavých komentářů. Další růst akcií jako by jim dával zapravdu. Už mi zní v uších: „Zase vedle! Ať už se jde ten Traxler se svým krachem akcií bodnout.“

Tak zaprvé, já se nesnažím předpovědět, kdy přesně přijde na akciových trzích další velký propad a la rok 2000 nebo 2008. Tři roky ale vytrvale tvrdím (a stojím za tím dál), že akcie (zejména v USA) jsou z historického i fundamentálního hlediska drahé a že jejich růst je do značné míry umělý, udržovaný politikou centrálních bank a také šikovností finančních inženýrů, kteří nejrůznějšími způsoby prezentují výsledky firem aromatizované a přibarvené, hezčí než jsou ve skutečnosti. A proto znovu a stále varuji, že na nákup akcií není dnes vhodná doba a že další velký propad může přijít kdykoliv, nečekán, nezván.

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services


Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Přitom ale také neustále říkám, že akcie jsou dlouhodobě nejvýnosnější investicí a že by měly tvořit hlavní pilíř jakéhokoli dlouhodobého investičního portfolia. Ovšem ne každý dovede ustát kolísání jejich cen, natož prudký hluboký propad. Proto je optimální do akcií investovat na pravidelné bázi a průměrovat nákupní cenu. A svým klientům vždycky i radím, jakým způsobem se proti velkým propadům obrnit a zajistit. Je potřeba být na ně připravený, psychicky i technicky, jinak je lepší do akcií raději vůbec neinvestovat.

Mimo Spojené státy spadly akcie o patnáct procent

Zadruhé – opravdu dnes akcie trhají rekordy? Ano, v USA minulý týden akciové indexy stouply na nové maximum. A kde ještě? Dobře, na Novém Zélandu jsou na rekordní úrovni, v Mexiku a na Filipínách se akcie pomalu blíží historickému maximu. Tím pohádka končí. Ve zbytku světa jsou v průměru ceny akcií zhruba o 15 procent níž než loni na jaře. Většina akciových fondů, pokud nejsou zrovna zaměřeny výhradně na americké akcie, vykazuje už druhý rok špatné výsledky.

Relativní vývoj hodnoty akcií v USA a ve zbytku světa od roku 2012

A třeba v Itálii, Španělsku nebo Japonsku už hodnoty akcií z loňského maxima spadly zhruba o třicet procent. A nemusíme pro příklady ani chodit do zahraničí, vždyť se stačí podívat na vývoj na pražské burze. Hodnota indexu PX od loňského jara – dvacet procent dolů. Dnes je tedy index pražské burzy zhruba na stejné úrovni jako po propadu v roce 2008.

Vývoj hodnoty akciového indexu PX

Zdroj: peníze.cz
Zdroj: Peníze.cz

Takže skutečně akcie trhají rekordy? Vážně je ten Traxler úplně mimo?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

akcieindex pxinvestices&p 500
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo