Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Investování pro začátečníky

Jan Traxler
Jan Traxler
3. 5. 2016
 31 316

Někdo si staví dům sám, někdo si ho nechá postavit. Také investoři můžou zvolit hotové produkty na klíč.

Investování pro začátečníky

Já osobně zastávám názor, že investor by měl rozumět tomu, do čeho investuje a proč. Proto s klienty trávím hodně času vysvětlováním a diskuzemi. Ale mnoho lidí podobné ambice nemá a hledá jednoduché řešení. Asi podobně jako když onemocníme, tak mnoho z nás nemá potřebu rozumět biochemickým procesům, které v těle probíhají, prostě jen chceme od doktora napsat správný lék. Nebo když stavíme dům, také si mnoho z nás radši připlatí za dům na klíč.

Podobně hodně lidí netuší – a ani se tím nechtějí zabývat –, jak oceňovat akcie, co to je výnos do splatnosti u dluhopisů, jak posuzovat kreditní riziko emitenta a podobně. Prostě jen chtějí slyšet jednoduchou odpověď na otázku „Kam mám uložit úspory?“ nebo „Jak si mám spořit na důchod?“

Pro ně se nabízí řada variant – kvalitních i nekvalitních – z hotových produktů na klíč. Těmto produktům říkáme profilové fondy. Setkáte se s nimi poměrně běžně na přepážce většiny bank, v pojišťovnách a patří také k produktům, které nejčastěji nabízí většina investičních zprostředkovatelů a finančních poradců. Je to jednoduché řešení pro klienty i obchodníky. Stačí si vybrat z několika základních fondů podle rizikového profilu klienta. Nejčastěji bývá nabídka složená ze tří profilů: konzervativní, vyvážený a dynamický.

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Konzervativní, vyvážený a dynamický

Konzervativní fond investuje zejména do dluhopisů a dluhopisových fondů. Má nižší výkonnost, ale o to stabilnější. I konzervativní fond občas bývá krátkodobě ve ztrátě, ale řádově v jednotkách procent. Naproti tomu dynamický fond investuje převážně do akcií a akciových fondů, proto dlouhodobě dosahuje vyšších výnosů, ovšem s výrazně vyššími výkyvy.

Vyvážený či balancovaný fond bývá zpravidla složen zhruba půl na půl z akciových a dluhopisových investic. Tomu pak dlouhodobě odpovídá výnos někde mezi konzervativním a dynamickým fondem při středně vysokých výkyvech. Nejlépe si vztah mezi výnosem a jeho (ne)stabilitou můžeme ukázat na reálném příkladu. Na následujícím grafu je zobrazen vývoj hodnoty investice v profilových fondech Conseq Active Invest. Všechny tři dlouhodobě porážejí inflaci.

Jednorázová investice do profilových fondů Conseq Active Invest 

Zdroj: Conseq Investment Management, FINEZ Investment Management

Nejvíc byste dlouhodobě vydělali v dynamickém profilu, ale po cestě byste museli překousnout několik propadů. A kdybyste investovali v roce 2007, těsně před „finanční krizí“, trvalo by skoro sedm let, než by se hodnota vaší investice dostala do zisku. S konzervativním profilem je cesta o mnoho klidnější, ale ve srovnání s dynamickým fondem jsou také výnosy výrazně menší. Proto hodně lidí volí zlatou střední cestu ve formě vyváženého profilu.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. To je: Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty. To bude asi tak nejjistější.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit!

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Výhody profilových fondů

Smyslem profilových fondů je pohodlí investorů. Nemusím se o nic starat a nemusím ani pořádně rozumět tomu, do čeho investuji. Od toho je tam správce fondu. Většina profilových fondů je navíc konstruována jako fondy fondů, tedy nesvěřuji prostředky do rukou jednoho jediného správce, ale zpravidla jich jsou desítky. Tím je docíleno maximálního rozložení rizika. Přitom nepotřebuji žádný velký kapitál, minimální investice bývá zpravidla 500 korun.

Cílem profilových fondů není být nejlepší, je třeba je chápat jako jakýsi průměr. Nemusíte řešit, jestli je nyní lepší investovat do akcií biotechnologických firem, nebo třeba těžařů ropy. Nemusíte přesouvat kapitál mezi akciemi ve Spojených státech, Evropě nebo na rozvíjejících se trzích. Nemusíte tápat, které dluhopisové či akciové fondy zvolit. A pokud držíte investici déle než tři roky, nemusíte pak ani řešit daně. Cílem profilových fondů je nabídnout jednoduché a efektivní řešení zejména pro drobné investory.

Nevýhody profilových fondů

V první řadě je potřeba zmínit vyšší celkovou nákladovost těchto fondů, zpravidla kolem dvou až tří procent ročně. To je zhruba o jeden procentní bod více, než když si vyberu konkrétní akciové a dluhopisové fondy. Ročně tak za jednodušší řešení „platím“ v průměru statisticky zhruba o jedno procento nižším zhodnocením.

Pak je potřeba si uvědomit, že profilový fond je univerzální řešení. Jako profesionál mnohdy nejsem plně spokojený s konkrétním rozložením těchto fondů, často mám jinou představu, kam investovat. Pro mě osobně jsou tedy profilové fondy absolutně nevhodné, protože nemám možnost ovlivnit, do čeho investuji. Ale to není jejich smyslem. Profilové fondy mají být univerzální a jednoduché řešení pro laiky.

Srovnejte to!

Ne že by na měsíční výkonnosti zvlášť záleželo. Na Peníze.cz ale podílové fondy můžete podle spousty a spousty jiných parametrů:

Jaký profil zvolit?

K určení vhodného profilu používá každý bankéř nebo zprostředkovatel investiční dotazník. Obecně platí, že pro krátkodobý horizont do pěti let je rozumné se držet konzervativního profilu. Naopak pro velmi dlouhý horizont je tak trochu škoda „zabít“ peníze v konzervativním profilu. Nicméně to ještě neznamená, že když plánujete peníze investovat třeba na dvacet let, že byste měli automaticky zvolit dynamický profil. S velkou pravděpodobností bude po dvaceti letech dynamický profil výrazně výnosnější, protože výnosy akcií jsou dlouhodobě vyšší než výnosy dluhopisů. Klíčovou otázkou ale je, jestli dokážete ustát vysoké výkyvy hodnoty investice, abyste při prvním větším propadu všechno neprodávali.

Proto by se vás každý investiční poradce měl zeptat, co uděláte, když hodnota vaší investice klesne o deset, dvacet nebo padesát procent. Prodáte? Ustojíte to? Budete přikupovat? Pokud tušíte, že byste v takové situaci chtěli investici rychle prodat, pak byste měli investovat konzervativně. Pokud si naopak uvědomujete, že v takové situaci se vyplatí nakupovat „ve slevě“, pak můžete investovat do dynamického profilu. Pakliže se obáváte, že propad na poloviční hodnotu byste neustáli, ale sami sobě slíbíte, že při poklesu do dvacíti procent nebudete prodávat, můžete zvolit alternativu vyváženého profilu.

Obecně lze také říct, že dynamický fond je vhodnější pro pravidelné investice. Při jednorázové investici totiž hrozí, že se člověk zrovna trefí ve špatnou dobu, kdy jsou ceny akcií vysoko. Po propadu pak zpravidla trvá několik let, než se investice dostane do zisku. Pokud ale nakupuji pravidelně, průměruji nákupní cenu. Navíc čím více cena poklesne, tím více podílových listů (akcií) nakupuji. Každý propad je vlastně „dar z nebes“. Ukažme si to opět na reálném příkladu. Na grafu jsou stejné fondy, stejné období, ale zobrazený je vývoj hodnoty investice, pokud byste každý měsíc do fondu vkládali tisíc korun. Vlivem průměrování nákupní ceny se výkyvy výrazně zmenšují.

Pravidelná investice do profilových fondů Conseq Active Invest 

Zdroj: Conseq Investment Management, FINEZ Investment Management

Já osobně tento typ produktů s klienty využívám jen velmi sporadicky, zejména v rámci dlouhodobého „spoření“ na důchod, kdy profilové fondy nabízejí díky široké diverzifikaci rizika poměrně efektivní řešení. Jinak je ale potřeba znovu zdůraznit jejich vyšší celkovou nákladovost. Za pohodlí se platí, stejně jako když si objednám dům na klíč. Když máte čas a chuť se o své investice trochu starat, jde to i levnějším způsobem.

 

 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

akciedluhopisyinvesticepodílové fondy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo