Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nový impulz pro pražskou burzu

Jan Traxler
Jan Traxler
18. 4. 2016
 15 913

Dvě velké společnosti oznámily vstup na českou burzu. Jestli se emise GE Money Bank a EP Infrastructures ze stáje Daniela Křetísnkého vydaří, bude to pro český trh znamenat víc, než si zatím většina lidí uvědomuje.

Nový impulz pro pražskou burzu

„Nuda, nuda, šeď. Co o tom chcete psát?“

Takhle jsem odpověděl, když mi před čtrnácti dny přistála v mailu prosba z redakce, jestli bych nemohl příští článek věnovat pražské burze. Jenže před týdnem hned dvě velké společnosti oznámily, že se chystají na Burzu cenných papírů Praha vstoupit. Téma okamžitě postoupilo na žebříčku z padesátého sedmého místa na první. Pokud se totiž obě emise podaří, bude to pro naši burzu a celý český trh znamenat mnohem víc, než si dnes většina lidí uvědomuje.

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services


Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Kdo chce na burzu: GE Money Bank a EP Infrastructure

První oznámila záměr vstoupit na burzu společnost GE Money Bank. Banka patří do konglomerátu General Electric, což je aktuálně podle tržní kapitalizace osmá největší firma v USA. Společnost General Electric se chce stát vůdčí technologickou firmou, upouští od svých aktivit v jiných sektorech a postupně rozprodává dceřinou společnost GE Capital, která je aktuálně stoprocentním vlastníkem GE Money Bank. Původně se spekulovalo o tom, že GE Money Bank převezme nějaká jiná banka. Ale nakonec se vedení GE Capital rozhodlo prodat banku různým investorům prostřednictvím burzy.

Primární úpis se bude nabízet jen větším institucionálním investorům, ale následně se s akciemi bude obchodovat na burze, kde už si je budou moci koupit i drobní investoři. Nejprve chce GE Capital upsat něco přes polovinu akcií GE Money Bank. Půl roku si plánuje ponechat menšinový podíl a potom do dvou let postupně prodat všechny akcie.

Den na to oznámil Energetický a průmyslový holding (EPH) svůj záměr provést na pražské burze prvotní veřejnou nabídku kmenových akcií své dceřiné společnosti EP Infrastructure. Jedná se o nově vzniklou společnost, na kterou EPH převedl většinu distribučních aktiv z celého holdingu, respektive majetkové podíly v různých společnostech, které se zabývají distribucí plynu, tepla a elektřiny.

V rámci úpisu EPH nabídne pouze minoritní podíl akcií společnosti EP Infrastructure, majoritu si ponechá. Zatím není jasné, kolik akcií EPH při úpisu potenciálním investorům nabídne, ale hovoří se pouze o 15 procentech. I tak by ale objem tohoto úpisu měl dosáhnout 15 až 30 miliard korun – to je zhruba srovnatelné s úpisem poloviny akcií GE Money Bank. Na rozdíl od úpisu akcií GE Money Bank by ale první nabídka akcií EP Infrastructure měla být veřejně dostupná i pro drobné investory.

Miliník na cestě do lepší společnosti

Oba úpisy akcií, pokud se je podaří úspěšně dotáhnout do konce, budou jednoznačně velkým přínosem pro celý český trh. Když nic jiného, rozšíří se minimálně paleta akcií na výběr na pražské burze, kde je aktuálně pouze osm solidně likvidních titulů. Zbylé akcie se obchodují v tak malých denních objemech, že jsou pod radarem investičních fondů a velkých investorů. Za pár měsíců může být likvidních titulů deset – to je sice pořád bída, ale nárůst o 25 procent.

Obě společnosti se pravděpodobně tržní kapitalizací zařadí mezi sedm největších firem obchodovaných na pražské burze, někam po bok O₂ Czech Republic a Vienna Insurance Group. Důležitější pak bude velikost jejich free float, tedy hodnota akcií obchodovaných na burze, a také denní likvidita. Z tohoto pohledu by obě společnosti měly splnit kritéria nutná pro klasifikaci České republiky jako rozvíjející se trh (emerging market), kam náš trh zatím investiční společnost MSCI řadí. Možná že se budou pohybovat i někde na hranici kritérií pro rozvinuté trhy, i když to asi až po případném druhém kole úpisu.

S odstupem několika let možná budeme na tyto dva úpisy vzpomínat jako na důležitý krok k reklasifikaci českého trhu na rozvinutý trh. Ale to ještě pár let potrvá. Nyní budou především taková pojistka, aby nás MSCI nepřeřadila naopak z emerging markets mezi frontier markets, trhy. Z českých firem totiž potřebná kritéria tržní kapitalizace, free float a likvidity splňují aktuálně pouze tři akcie – ČEZ, Komerční banka a O₂ Czech Republic – což je minimum pro zařazení mezi rozvíjející se trhy. Brzy by jich mohlo být pět.

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Poptávka bude

Obě akcie budou hrát významnou roli v indexu PX a měly by být začleněny i do indexu CECE (Central and Eastern Europe) a také do indexu MSCI Emerging Markets Europe. To samo o sobě by mělo přispět k dostatečné poptávce ze strany velkých zahraničních investorů, zejména investičních fondů.

Pro drobné investory je rozhodně dobré, že jim na pražské burze přibydou další alternativy. Samozřejmě neleze dopředu seriózně hodnotit, jakou perspektivu z pohledu výnosů budou obě akcie mít, neznáme jejich upisovací cenu. Ale obě firmy prezentují, že mají v plánu vyplácet akcionářům pravidelně dividendu, tedy držet se toho, na co jsou investoři u většiny akcií na pražské burze zvyklí. Cestu do portfolií drobných českých investorů si tedy pravděpodobně také najdou.

V případě institucionálních i drobných investorů to může být částečně na vrub jiných akcií na pražské burze, zejména na vrub akcií ČEZ a Komerční banky. Nemyslím si však, že by tyto dva úpisy akcií znamenaly až tak velký odliv kapitálu, aby to mělo nějak zásadní negativní dopad na ceny akcií ČEZ a Komerční banky.

Celkově tedy hodnotím přínos obou úpisů akcií pro český trh velmi pozitivně a doufám, že budou následovat i další velké firmy, ať má pražská burza také trochu vypovídací hodnotu o české ekonomice a abych už nikdy o pražské burze neříkal „Nuda, nuda, šeď.“

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

akcieburza cenných papírů prahadividendygeneral electricindex pxinvesticeipomscipražská burzapx
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo