Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Investice a daně III: Dluhopisy

Jan Traxler
Jan Traxler
7. 3. 2016
 34 598

Jak správně zdanit úroky? Kdy je u „jednokorunových“ dluhopisů daň nulová? Jak zdanit výnosy zero-bondů?

Investice a daně III: Dluhopisy

Existují v zásadě dva základní druhy dluhopisů. Nejčastěji se jedná o klasický kuponový dluhopis, jehož emitent vyplácí věřitelům (držitelům dluhopisu) pravidelný úrok, ať už roční, nebo třeba měsíční. Tento úrok patří mezi tzv. kapitálové příjmy podle § 8 zákona o daních z příjmů.

Pokud dluhopis vydává emitent s oficiálním sídlem v Česku, standardně úroky vyplácí už zdaněné patnáctiprocentní srážkovou daní. Za odvedení daně odpovídá emitent dluhopisu. Tento příjem se tedy do daňového přiznání již neuvádí. Pokud ale emitent l při výplatě úroku daň nesrazil nebo pokud se jedná o zahraničního emitenta, a tedy příjem ze zahraničí, uvádíme příjem z vyplacených úroků do daňového přiznání jako dílčí základ daně.

Tady je na místě upozornit, podobně jako u dividend, že mnoho emitentů dluhopisů, které se nabízejí a prodávají v Česku, má sídlo v zahraničí. V takovém případě je nutné postupovat obdobně jako u dividend ze zahraničí, tedy příjem v Česku zdanit. Pokud byly úroky zdaněné už v zahraničí, v příloze daňového přiznání č. 3 pak můžete uplatnit zápočet daně sražené v zahraničí.

Celoroční kurz 2015

Vybrané jednotné kurzy platné pro rok 2015

Země

Měna

Kurz

EMU

EUR/CZK

27,27

USA

USD/CZK

24,69

Velká Británie

GBP/CZK

37,66

Švýcarsko

CHF/CZK

25,62

Kanada

CAD/CZK

19,16

Polsko

PLN/CZK

6,52

Švédsko

SEK/CZK

2,92

Norsko

NOK/CZK

3,04

Zdroj: Pokyn GFŘ D-25 ze dne 4. 1. 2016

Přiznej se jako kapitalista

Investice a daně

Náš miniseriál věnovaný danění příjmů z investic:

Byl-li úrok vyplacen v cizí měně, přepočítáme ho na české koruny jednotným kurzem stanoveným pro každé zdaňovací období pokynem Generálního finančního ředitelství dle průměrných kurzů ČNB.

Zaokrouhlování, nulová daň

U dluhopisů emitovaných do 31. prosince 2012 platí ještě přechodné ustanovení, podle kterého se základ daně stanoví samostatně za jednotlivé cenné papíry, a to i v případě držby cenných papírů stejného druhu od jednoho emitenta. Základ daně se pak zaokrouhluje se na celé koruny dolů. Například dluhopis se jmenovitou hodnotou 1 Kč a úrokem pět procent ročně vyplácí úrok pět haléřů na jeden cenný papír, což se zaokrouhlí na celé koruny dolů, tudíž základ daně je nula korun – bez ohledu na to, kolik kusů dluhopisů investor vlastní. Podobně dluhopis se jmenovitou hodnotou deset korun a úrokem devět procent. Zde je vyplácený úrok 90 haléřů, což se také zaokrouhlí na nula korun a daň se tedy neplatí.

Ovšem pozor, od 1. ledna 2013 platí novelizace, podle které se u všech dluhopisů emitovaných od 1. ledna 2013 základ daně už nezaokrouhluje po jednotlivých cenných papírech, ale až v součtu za všechny. Tedy pokud vlastníte dluhopisy s jmenovitou hodnotou jedna koruna emitované až v roce 2013 a později, tento dluhopis nese například pětiprocentní úrok a vy máte sto tisíc kusů, emitent dluhopisu vám vyplatí roční úrok 5000 korun. (Srazí z nich patnáctiprocentní daň, takže vám přijde 4250 korun.)

Výnos zero-bondu

Vedle klasických kuponových dluhopisů existují také zero-bondy, což jsou dluhopisy, které nevyplácejí žádný úrok, ale jejich emisní hodnota je záměrně nižší než jmenovitá hodnota. Výnos je pak daný rozdílem jmenovité hodnoty inkasované při splatnosti dluhopisu a pořizovací emisní hodnoty. Také tento výnos je při splatnosti dluhopisu zdaňován jako kapitálový výnos podle § 8, daní se tedy klasicky patnácti procenty. 

Stahujte!

Daňové přiznání – formuláře

Toto jsou interaktivní pdf formuláře (pozor v prohlížeči se nemusí otevřít dobře, stáhněte si je do počítače). V galerii formulářů nabízíme i formuláře pouze k tisku a interaktivní formuláře v MS Excel.

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Příjem z prodeje dluhopisů

Pokud koupíte libovolný dluhopis na burze a po nějaké době ho na burze zase prodáte, jedná se o příjem z prodeje cenných papírů, který spadá pod ostatní příjmy podle § 10 zákona o daních z příjmů. Platí obdobná pravidla a možnosti osvobození jako pro příjem z prodeje akcií nebo podílových listů. Proti zdanitelnému příjmu uplatňujete náklady na pořízení dluhopisu.

Vlastníte-li dluhopis déle než tři roky, je příjem z prodeje dluhopisu osvobozený od daně z příjmů. Příjem je také osvobozený od daně, pokud celkový příjem z prodeje cenných papírů v daném zdaňovacím období nepřekročí částku sto tisíc korun. Pro jistotu znovu opakuji, rozhodující tu není výše zisku, ale výše celkového příjmu z prodeje cenných papírů, i kdyby investor na prodeji tratil.

Je-li dluhopis a obdobně třeba i investiční certifikát obchodovaný v cizí měně, musíme příjem i výdaj přepočítat jednotným kurzem na koruny (viz výše). Do přílohy č. 2 daňového přiznání pak uvádíme příjmy a výdaje přepočtené na koruny. Dílčím základem daně je opět kladný rozdíl mezi příjmy a výdaji, v případě ztráty tedy nula korun.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

časový testdaň z příjmůdaň z příjmů fyzických osobdanědaňové přiznánídluhopisyinvesticesrážková daň
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo