Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Trhy: Čína rozhoupala svět

Vlad Ender
Vlad Ender
26. 8. 2015
 5 383

Hlavní titulky českých novin obsadili i včera imigranti. V zemích, kde je imigrace o několik řádů vyšší, dali paradoxně přednost padajícím akciím. Při vší úctě, v zahraničí to mají asi o něco lépe srovnané. Pád akcií, který začal v Číně, může být začátkem paniky, která povede k další krizi celosvětového rozměru.

Trhy: Čína rozhoupala svět

Předevčírem nebyl pro investory dobrý den. Začalo to (jak už je teď obvyklé) Čínou, kde akcie padly o víc než osm procent. Pokračovalo to Evropou, kde trhy padaly „jen“ o čtyři až pět procent. Spojené státy jsou na tom zatím nejlépe, index S&P je níž jen o něco málo přes dvě procenta.

Vypadá to, že letošní srpen bude ještě pořád horký, ale ne kvůli Řecku, tamější předčasné volby byly rázem zapomenuty. Jak by také ne, když pro Německo (i zbytek světa) je Čína podstatně důležitější než nějaké Řecko.

I nás živí vývoz do Číny

Pád čínské burzy ukazuje, že Čínská komunistická strana nemá trh ani zdaleka tak pod palcem, jak si hodně lidí myslelo. Přes různá opatření (nejnovější bylo povolení nákupu akcii čínským penzijním fondem, který do nich investoval zhruba dvě stě miliard dolarů), se pád nepodařilo „zakázat“.

Určitě v tom také hraje roli devalvace jüanu – odliv zahraničního kapitálu v posledním týdnu byl v Číně znatelný.

Vývoj kurzu dolaru a jüanu v posledním čtvrtroce

Zdroj: peníze.cz

Jak už zde psal Pavel Kohout, zpomalení čínské ekonomiky bude mít dopad i na nás. Ať už je to přes Škodovku, nebo jiné české podniky, subdodavatele německých firem. Nejznámější produkty, které se z Německa vyvážejí do Číny, jsou sice mercedesy a BMW, nejdůležitější je ale vývoz vybavení pro fabriky, které se v Číně stavějí, tedy zboží ne spotřební, ale investiční. A tento vývoz v poslední době docela trpí. Paradoxně, euro zároveň posiluje (do značné míry by se spíš dalo říct, že dolar oslabuje – trhy předpokládaly, že Fed v září zvýší úrokové sazby, teď o tom začínají pochybovat), což německému vývozu také nepomáhá.

Rozběhne se lavina?

Dobrá zpráva ale je, že panika z akciových trhů sice zasáhla jak měny, tak komodity, ale zatím nenainfikovala úvěrové trhy, které jsou prakticky nejdůležitější (i když pro většinu veřejnosti nejméně viditelné). Pokuď to tak zůstane, je velice pravdědpodobné, že se situace uklidní a v konečném důsledku budou někteří na včerejší paniku vzpomínat jako na den vhodný na nákupy.

Ostatně trhy – kromě čínských – se už během včerejška začaly zvedat ze země.

Pokud by se ale panika rozšířila i na trhy s úvěrovy – kdyby například Čína začala prodávat americké vládní dluhopisy, aby zkusila zastavit další pád jüanu (což je možné, protože Číně by sice nižší jüan prospěl, ale nechtěla by ho na nižší úroveň dostávat chaoticky, zcela bez kontroly), můžeme zažít další velkou krizi. A centrální banky v podstatě nemají žádné zbraně, jak jí čelit.

Investory může čekat horký zbytek léta. A nás všechny – v špatném případě – hodně krutá zima.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (20)

Vstoupit do diskuze
Vlad Ender

Vlad Ender

Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy, MBA získal na London Business School. Od roku 2005 pracuje v Londýně, kde mimo jiné pomáhal klientům se strukturováním komplexních derivátů.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo