Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Stephanie Suttonová: Americe věříme, na dvouciferné zisky ale zapomeňte

Aleš Tůma
Aleš Tůma
15. 6. 2015
 5 096

Stephanie Suttonová řídí ve firmě Fidelity Worldwide Investment týmy zaměřené na americké akcie. Jenom fond Fidelity America spravuje aktiva v přepočtu za skoro dvě stě miliard korun. Povídali jsme si s ní o tom, kde to na trhu momentálně bublá.

Stephanie Suttonová: Americe věříme, na dvouciferné zisky ale zapomeňte

Poslední dobou to vypadá, že je v módě utíkat od amerických akcií k evropským, které podpořil start zdejšího kvantitativního uvolňování. Jsou americké akcie pořád zajímavé?

Pořád existují zajímavé společnosti, ale asi těžko teď na trhu uvidíme dvojciferné zisky jako v minulých letech. Rebalancování portfolia po silném růstu může dávat smysl, ale evropští investoři mají obecně sklon dávat Americe ve svých portfoliích moc malou váhu. Přitom je to skvělé místo pro byznys.

Nechystá se ale ve Spojených státech další recese?

Nemyslím si, je tu pořád hodně dobrých zpráv. Ano, panují obavy o pracovní místa v ropném průmyslu, na druhou stranu mladí lidé mezi osmnáctým a třicátým začínají ve větší míře nacházet práci a přestávají žít u rodičů ve sklepě. O spotřebitele se tedy nebojíme, o firmy také ne. Ty dokázaly zvýšit svoji ziskovost snižováním nákladů, i když teď by se mohl začít objevovat tlak na růst mezd.

Stephanie Suttonová

Stephanie Sutton

Stephanie Suttonová je investiční ředitelkou Fidelity Worldwide Investment se zaměřením na americké akcie. V investičním byznysu pracuje už osmnáct let. Ve Fidelity je od října 2008, kdy začínala jako produktová manažerka pro evropské akcie. Předtím pracovala jako konzultantka společnosti Ernst & Young a ještě dřív pracovala jako analytička akcií, správkyně fondu a produktová manažerka u společností F&C Management, Lehman Brothers a Société Générale.

 Stephanie je francouzskou občankou a od promoce v roce 1995 na vysoké ekonomické škole Institut Commercial v Nancy žije trvale v Londýně.

Portfolio manažeři neustále sledují nějaká „makro“ čísla. Přitom slavný investor Peter Lynch kdysi řekl, že kdo stráví ročně nad makrodaty třináct minut, deset minut vyplýtval. Co vy na to?

Ano, v horizontu jednoho čtvrtletí je velmi slabý vztah mezi vývojem HDP a akciového trhu. Ale „makro“ tématům se při analýze hospodaření jednotlivých firem nevyhnete.

Zmínila jste nastupující generaci. Nedávno vyšel zajímavý průzkum o tom, jak investuje – vysoko na seznamu byly populární technologické akcie jako třeba Apple. Další momentálně populární sektor jsou biotechnologie. Není už to trochu bublina?

Ano, některé akcie považujeme už za trochu přefouknuté – Facebook, Twitter… Pokud jde o biotechnologie, v našich fondech jich najdete už míň, ty firmy se nám sice pořád líbí, jenže už jsou drahé. Ale lidé mají sklon příliš paušalizovat, určitě bych neřekla, že zdravotnictví jako celek je bublina. I v IT se pořád dají najít levné akcie. Co se týče Applu, jsme trochu opatrní – nemyslím si, že ty jejich hodinky jsou takový trhák, jako byl svého času iPhone.

Zdravotnictví a farmacii jako celku tedy pořád věříte, proč?

Snažíme se najít investice, které jsou momentálně podceňované. U firem jako Eli Lilly a Pfizer trh hledí na to, že jim teď končí spousta patentů, ale už méně na to, co chystají do budoucna. Řada firem v portfoliu fondu Fidelity America také profituje z Obamovy zdravotnické reformy, například pojišťovny.

Srovnejte fondy s Peníze.cz

Zde najdete podrobnější, sofistikovaný srovnávač podílových fondů.

Ale pozor! Nezapomínejte, že to, že se fondu daří dnes, neříká nic o zítřku!

Moment, neměla „Obamacare“ prospět hlavně pacientům?

Cílem bylo zvýšit počet pojištěných Američanů, ani ne tak snížit jim ceny. Ano, někdo na tom vydělává a jako investoři se to musíme snažit podchytit. Jiné firmy v našem portfoliu ale zase naopak mají kvůli pojištění zaměstnanců větší výdaje.

Statistiky jsou poměrně nemilosrdné - porazit trh je extrémně těžké. V čem si věříte?

Máme jeden z největších analytických týmů na americké akcie v Evropě. Snažíme se investovat na základě silného přesvědčení, nekupovat nějakou akcii jen proto, že je v indexu, a nemít moc velkou koncentraci akcií v nějaké oblasti trhu – menší firmy, růstové firmy a podobně. Stále věřím aktivnímu řízení portfolia, myslím, že kupovat letos pasivně celý americký index je trochu nebezpečné.

Měli by se tedy běžní investoři snažit rotovat mezi jednotlivými sektory trhu?

„Růstová“ odvětví si v poslední době vedla dobře a je možné, že to ještě letos bude pokračovat. Ale snažit se to načasovat je vždycky složité. Takže bych řekla ne. Pokud nemáte opravdu silný názor.

Fidelity Worldwide Investment (FIL Limited) byla založena v roce 1969 jako soukromá společnost a dnes působí na všech významných finančních trzích jako správce aktiv. Společnost spravuje aktiva zákazníků v hodnotě 370 miliard dolarů a zaměstnává 6700 lidí ve 24 zemích světa. (Údaje z července 2014.)

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Související témata

akcieinvesticepodílové fondy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo