Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Elektronická evidence tržeb a nový třídní boj

František Matějka
František Matějka
10. 3. 2015
 5 648

Vyvolávání dojmu, že podnikatelé a živnostníci jsou příčinou řady problémů, má devastující účinky na morálku uměle rozdělované společnosti. Po válce komunisti zlikvidovali podnikatele a živnostníky. Sotva se po roce 1989 nadechli, už jim stojí komunisti na krku zase.

Elektronická evidence tržeb a nový třídní boj

Ministr průmyslu a obchodu Mládek (člen KSČ 1986–1989) je nazval parazity. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Středula by jim dal jen třetinu sádry nebo chlopně. Prý odvádějí do systému zdravotního pojištění jen třetinu toho, co zaměstnanci. Je jedno, že lže. U prostého lidu to zabralo a dementi nikdo nečte. Tlučou to lidem do hlav tak dlouho, že když Babiš (člen KSČ 1980–1989) před vstupem do politiky prohlásil:„Malé a střední podniky – to jsou klišé a kecy. My potřebujeme podporovat velký průmysl, který tu má tradici. Že pomáháte zakládat inovátorské firmy, to je super, ale je to na prd,“stal se po vstupu do politiky ministrem financí. No, a aby dostál svým slovům, protože on nekecá, on maká, chce teď zavést elektronickou evidenci tržeb podnikatelů a živnostníků. Však oni to vzdají sami, když už jim nemůže nechat přišít znak na hadry.

Trumfem na jednání ministra Babiše s Hospodářskou komorou ČR minulý týden měl být host z Chorvatska. Měl osvědčit, že tam je zavedení téhož v pohodě. Při jeho vystoupení jako bych viděl na obrazovce dole běžící překlad „kázeň musí být, tak je to správné, soudruzi, kázeň je to hlavní“ nadporučíka Mazurka z Černých baronů. Podle průzkumu si prý až 93 procent Chorvatů totiž elektronickou evidenci tržeb pochvaluje, a to zejména z důvodu zavedení pořádku a disciplíny. Jak ten pořádek a disciplína vypadají v reálné praxi, si můžete připomenout zde. Tečku tomu všemu udělal bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý (člen KSČ 1978–1989), který z pozice prezidenta Hospodářské komory ČR k návrhu prohlásil: „Hospodářská komora se domnívá, že při dobře promyšlené a dotažené elektronické evidenci tržeb nedojde k výraznému nárůstu administrativy. Zároveň to podnikatele posílí a přiblíží k transparentnímu a rovnému prostředí.“ Nevím, kde ten chlap žije.

Chyťte zloděje!

Samostatnou kapitolou, kromě dalšího korupčního potenciálu u státních kontrol v terénu, je paradox samotného práskání kvůli plánované loterii, která nejede už ani na Slovensku. Odhlédněme na chvíli od toho, že dělá z občanů hravou formou normalizační fízly práskající jiné. Když registrujete účtenky, nenapráskáte totiž jen toho, kdo vám co prodal. Napráskáte i sebe. Kde a co jste nakoupili, za kolik, jak často, v kolik nakupujete nejraději nebo jaké složení nákup má. Už se vám stalo, že jste měli ve schránce nabídku na pojištění dítěte ještě před tím, než jste přijeli z porodnice domů? Kromě toho, že stát bude vědět o vašem pohybu, čekejte ve schránce nákupní nabídky šité na míru, případně telefonáty operátorů s nabídkou služeb. Data o vás prostě někdo rád střelí a využije.

Podnikatelé a živnostníci – tedy ti, co zaměstnávají většinu lidí v zemi – podle Vladimíra Dlouhého zavedením elektronické evidence tržeb posílí a přiblíží se k transparentnímu a rovnému prostředí. Chtěl bych takové potkat. Ty, co potkávám teď, touží především po stálém a zejména předvídatelném daňovém a právním prostředí – a jejich zákazníci vlastně taky. No a co se toho transparentního a rovného prostředí týče, jen málokdo se podílel na jeho zničení víc než ti, kteří dnes společně se zavedením elektronické evidence tržeb křičí „chyťte zloděje“. Pro komunisty byl živnou půdou třídní boj. Je smutné, že pro dnešní elity taky.


Převzato z Neviditelného psa; autorův blog

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (16)

Vstoupit do diskuze
František Matějka

František Matějka

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo