Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Váš vlak se nevejde do stanice! Ekonomické kuriozity roku 2014

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
31. 12. 2014
 11 786

Tak jako každý rok se i letos ve světě peněz odehrála kuriózních příběhů, nad kterými nezbývá než nevěřícně kroutit hlavou. Pomozte nám z našeho seznamu vybrat ten nejbláznivější.

Váš vlak se nevejde do stanice! Ekonomické kuriozity roku 2014

Krize na Ukrajině, hospodářské sankce vůči Rusku, referendum o nezávislosti Skotska, kauza kolem špatně vypočítávané RPSN úvěrových společností či pády kampeliček – v roce 2014 došlo k řadě vážných ekonomických událostí, které jistě upoutaly vaši pozornost. V samotném závěru roku jsme se ale rozhodli zařadit nižší rychlost a věnovat se i úsměvnějším tématům. V letošním agenturním zpravodajství jsme pro vás proto vybrali pár kuriozit, které určitě pobaví.

-
+7
+

Loni jsme psali o bankomatu, který v Německu „pokousal“ nebohého zmrzlináře. Letos byly mašiny na peníze k lidem přátelštější a někdy dokonce rozdávaly víc, než po nich chtěli. Nejštědřejší byl bankomat v americkém státě Maine, který překvapenému klientovi místo 140 dolarů vyplatil přes 37 tisíc dolarů (tedy nějakých 840 tisíc korun). Muž dlouho neváhal a brzy se pokoušel peníze co nejrychleji vecpat do igelitky. Radost mu zkazila dáma, která stála ve frontě za ním: zavolala na něj policii, která nešťastného šťastlivce zadržela dřív, než s úlovkem stačil prchnout. Banka se rozhodla, že na muže nepodá žalobu.

-
+7
+

Chybami se člověk učí. Alespoň tím by se mohlo utěšovat vedení francouzské železniční společnosti SNCF. Státní firma si totiž pro regionální trati objednala dva tisíce zbrusu nových vlaků. Vagony jsou ale, jak se ukázalo, pro mnoho nástupišť příliš široké, takže nemůžou vjet na některá nádraží. Jelikož železničáři na „maličkost“ přišli až v době, kdy už výroba vlakových souprav finišovala, nezbývalo než nechat všechny úzké peróny rozšířit. Jen první etapa stavebních úprav stála přes 80 milionů eur (2,2 miliardy korun). A to na neplánovanou rekonstrukci čekají ještě stovky dalších nástupišť. Zřejmě existuje nějaká choroba, která ohrožuje zdravý rozum státních zaměstnanců a přenášená je trakčním vedením. V Českých drahách to má taky leckdo.

-
+7
+

Zábavu si při sjednávání půjček užijí i zaměstnanci splátkových společností. Stačí se podívat na to, jakým způsobem někteří klienti zdůvodňují žádosti o úvěr. Jeden manželský pár se například snažil urychleně sjednat půjčku na dovolenou. Tu ale manželé nechtěli využít pro sebe, nýbrž pro tchýni. Bydlí s ní totiž už několik let ve společné domácnosti a neodkladně si prý potřebují alespoň na týden odpočinout.

-
+7
+

Další klientka zase sdělovala pracovnici klientského centra úvěrové společnosti, že potřebuje velice rychle půjčit peníze na plastickou operaci. Za čtvrt roku totiž bude mít třídní sraz základní školy po padesáti letech a chce, aby tam vypadala co nejlépe a spolužačky jí záviděly. 

-
+7
+

Česká pobočka čínského výrobce lančmítů, společnost Shanghai MaLing (Czech), na sebe musela letos v prosinci podat návrh na insolvenční řízení. Výstavba závodu na výrobu konzerv na Teplicku přitom stála 430 milionů korun a svého času byla největší čínskou investicí v Česku. Firma chce prý obří finanční problémy řešit reorganizací a výrobu zachovat. To by jí ale museli schválit věřitelé, kterým dluží víc než 413 milionů korun. Že by Čechům přestalo vonět „maso“ z konzervy? Bojovníci za lepší stravování ale nemají v našich luzích a hájích ani zdaleka vyhráno. Kuchařka televizního reportéra Ládi Hrušky, který proslul například recepty na nadívané kuřecí kůžičky nebo smažákem z mikrovlnky, totiž trhá rekordy. Prodaný náklad se od 22. září do první poloviny prosince vyšplhal na neuvěřitelných 350 tisíc. Knihkupci hlásí, že od roku 1989 se žádné jiné knize za první tři měsíce po uvedení na trh tolik nedařilo.

-
+7
+

Německý nábytkářský řetězec Zurbrüggen ve svých obchodech omylem prodával hrníčky s portrétem nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Nákupčí společnosti si na čínském veletrhu nevšiml, že je na hrníčku kromě jiného vyobrazena také pohlednice s vybledlou poštovní známkou s podobiznou Adolfa Hitlera a razítkem s hákovým křížem. Nevšimli si ani ve skladech Zurbüggenu a do prodeje se tak dostalo zhruba pět tisíc kusů a zhruba dvě stovky se prodaly. Ostatní musely být později zničeny. 

-
+7
+

S podobným problémem se vyhazováním zboží letos musela vyrovnávat i španělská módní značka Zara. Ta do dětské kolekce ve Francii, Švédsku, Dánsku, Albánii a dokonce i Izraeli zařadila modrobílé námořnické tričko se zlatou hvězdou. Zákazníci si ale začali stěžovat na to, že oblečení až příliš připomíná úbor, který museli nosit Židé v koncentračních táborech. Společnost Zara se po stažení zboží z pultů omlouvala s tím, že tričko bylo inspirované klasickými westernovými filmy. V Sedmi statečných ani v Nesmiřitelných jsme ale podobné módní kreace nenašli. Snad i proto, že námořníka bys na Divokém západě pohledal, stejně marné by bylo pátrání po námořnickém šerifovi.

-
+7
+

V listopadu padl druhý nejvyšší jackpot v historii Česka. Šťastný výherce Sportky získal přes 191 milionů korun. A dalo by se říct, že šlo hned o dvojí výhru. Původně si totiž myslel, že si do sídla Sazky jede „pouze“ pro 40 milionů korun. Výherní čísla si totiž kontroloval na internetu a nevšiml si, že se na jeho tiket vztahuje „superjackpot“. Když se pak za volantem auta po cestě do Prahy od operátorky call centra dozvěděl, že je jeho výhra ve skutečnosti ještě několikanásobně vyšší, nechybělo prý moc k tomu, aby si peníze užívali až pozůstalí. Nakonec ale naštěstí stačil včas zastavit na odpočívadle a nával emocí postupně rozdýchat.

-
+7
+

K další neobvyklé situaci došlo v Německu, kde se jedné veterinářce v lese zaběhl psík Skipper. Neposedný Jack Russell teriér si to namířil přímo do rozsáhlé jezevčí nory, ve které ale uvízl. Majitelka devítiletého psa si na pomoc zavolala hasiče, kteří domácího mazlíčka vykopávali přes sedm hodin. Rozrýt nakonec museli do hloubky čtyř metrů plochu o velikosti padesát metrů čtverečních. Šťastné majitelce psa ale ztuhnul úsměv na rtech ve chvíli, kdy jí do schránky přišel účet za záchrannou akci – třináct tisíc eur. Se svým případem se dokonce obrátila na soud, ten nakonec skončil dohodou o snížení účtu na deset tisíc eur (skoro 280 tisíc korun). Skipper se tak stal rázem jedním z nejdražších psů Německa. Je ale dost pravděpodobné, že se bude po zbytek života venku pohybovat už jenom na vodítku.

-
+7
+

Už tradičně stojí za pozornost i některé pojistné události, které letos řešili likvidátoři českých pojišťoven. „Projížděl jsem kolem chatky, když jsem si všiml, že se před ní opaluje krásná slečna. Lehce jsem přibrzdil, abych si mohl dotyčnou důkladně prohlédnout. Vzápětí jsem ale narazil do vozidla přede mnou, jehož řidič zpomalil ze stejného důvodu, akorát trochu víc,“ vysvětloval například jeden z klientů pojišťovny, jak se přihodila jeho nehoda. Pro ilustraci prý k dokumentům přiložil i fotografii opalující se slečny, která byla příčinou zmačkaných plechů. Podle policistů, kteří nehodu na místě řešili, to prý není poprvé, co k podobnému karambolu na tomto úseku došlo.

-
+7
+

Co je podle vás největší gól?

Na let se společností Korean Air asi jen tak nezapomenou pasažéři, kteří měli 5. prosince namířeno z New Yorku do Soulu. Jednou z cestujících byla i viceprezidentka a dcera šéfa aerolinek Heather Čoová. Rázná čtyřicátnice nebyla ochotna akceptovat, že se v první třídě před odletem nepodávají makadamové oříšky na talířcích, ale jenom v pytlíku. Ztropila hysterickou scénu a donutila posádku vrátit se ze vzletové dráhy k letištní hale. Tam vedoucí stewardů, která byla za oříškové faux pas odpovědná, musela za trest opustit stroj. Let se opozdil jen asi o čtvrt hodiny, netradiční manévr letadla byl ale v rozporu s pravidly bezpečnosti letového provozu. Chování Čoové vyvolalo u veřejnosti vlnu nevole a kritikou nešetřil ani její otec. Viceprezidentka Korean Air se proto rozhodla po pár dnech rezignovat. Stewardům ČSA, ve kterých má Korean Air podíl, se dost možná ulevilo. Žádná přepadovka ze strany Čoové už nehrozí. Po kuriózním incidentu prý v Jižní Koreji raketově vzrostla spotřeba makadamových oříšků. Jestli je Korejci raději na talířku nebo přímo ze sáčku, to už tiskové agentury neuvádějí. 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo