Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Co hýbe cenami akcií?

Jan Traxler
Jan Traxler
13. 10. 2014
 14 604

Pro vývoj ceny akcie je určující, jaké zisky firma generuje. Nebo snad ještě přesněji očekávání budoucích zisků firmy. Největší vliv ale často mají lidské emoce: chamtivost a strach.

Co hýbe cenami akcií?

Akcie představuje majetkový podíl na akciové společnosti a zakládá také právo na podíl na zisku společnosti, který je vyplácený formou takzvané dividendy. U akcií, se kterými se denně obchoduje na burze, cena různě kolísá. Dlouhodobě ale roste s tím, jak firmě rostou zisky. Jednoduše řečeno, čím větší zisky nějaká společnost generuje (a potažmo rozděluje formou dividend), tím víc jsou za ni investoři ochotní zaplatit.

To je ovšem značně zjednodušený pohled, který zanedbává jednu podstatnou zkušenost. Totiž že s akciemi obchodují lidé. Ve skutečnosti je to tedy malinko složitější: není až tak podstatné, jaký zisk generuje firma nyní, ale především jaké zisky bude generovat v příštích letech. Respektive: jaké zisky v příštích letech potenciální investoři očekávají. Například většina biotechnologických firem je dnes ve ztrátě, ale investoři u nich vidí potenciál zisků v budoucnu, a proto jsou ochotní kupovat i akcie ztrátové firmy.

Věc pak ještě komplikuje to, že každý investor od své investice čeká něco jiného, sleduje jiný horizont a tak dále.

Nakonec i růst zisků nějaké firmy může být doprovázený poklesem ceny jejích akcií, protože investoři v průměru očekávali vyšší růst zisků. Naopak pokles zisků jiné firmy může být doprovázen růstem ceny akcie, pokud investoři v průměru očekávali ještě horší hospodářské výsledky.

Ve vleku emocí

Když ale zapomeneme na jednotlivé akcie a podíváme se na akciový trh jako celek, můžeme i zde vysledovat určité trendy a zákonitosti. K tomu nám slouží různé akciové indexy. Například index S&P 500, jeden z nejpoužívanějších akciových indexů, který odráží průměrný vývoj hodnoty akcií pětistovky největších amerických firem.

S&P 500: posledních pět let

Standard & Poor’s 500

Zdroj: peníze.cz
Pro podrobnější informace o vývoji cen jednotlivých akcií i akciových indexů navštivte sekci Akcie na Peníze.cz

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na Investujeme.cz, Finmagu a Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Dlouhodobě ceny akcií neustále rostou. Tento růst dlouhodobě víceméně odpovídá vývoji nominálního hrubého domácího produktu (tedy vývoji reálného HDP + vývoji inflace). Když se nad tím na chvíli zamyslíme, smysl to dává. Vždyť HDP dlouhodobě táhne vzhůru soukromý sektor tedy produkce firem (těch samých, s jejichž akciemi se obchoduje na burze), potažmo pak spotřeba domácností a veřejného sektoru.

Akciové trhy ale mají tendenci značně přestřelovat, což souvisí právě s krátkodobým očekáváním investorů na úrovni jednotlivých firem. Když se ekonomice daří a firmám rostou zisky, investoři automaticky očekávají další a další růst zisků. Když se naopak ekonomice dařit přestane a firmám klesají zisky, mnohé se dostávají do ztráty, investoři jako by přestávali věřit, že ještě někdy budou ziskové. Z dlouhodobého pohledu to vypadá až směšně, ale za těmito výkyvy jsou obyčejné lidské emoce: strach a chamtivost.

Bojíte se pádu cen akcií?

Chladně: Pád pravděpodobný

Přitom se dá poměrně jednoduše, s pomocí základních fundamentálních ukazatelů, vysledovat, kdy se akciový trh přehřívá v přehnané euforii investorů a kdy na trzích naopak převládá neopodstatněný strach.

V letech 2008–2009 svazoval investory strach přímo panický. Zbytečně. Dnes se naopak zdá, jako by se investoři nebáli ničeho. Geopolitické napětí roste, ale ceny akcií se pohybují okolo historických maxim. Také fundamentální ukazatele vysílají varovné signály, že akcie v USA jsou drahé. Z pohledu ukazatele CAPE měl index S&P 500 dražší ocenění pouze před krachem v letech 2000 a 1929. Ukazatel P/S (ceny akcií ku tržbám na akcii) pro index S&P 500 také poukazuje na nejvyšší ocenění amerických akcií od roku 2000. A hodnota ukazatele P/B (tržní k účetní ceně akcie) pro index S&P 500 je nejvyšší od roku 2008. Na trhu vládne nezdravá euforie. Obávám se, že to nedopadne dobře. Poklesy v posledních dnech jsou možná předzvěstí daleko většího propadu cen akcií.

Co ale dělat, když jsou zároveň drahé i dluhopisy? Kam dnes investovat, když ne do akcií ani dluhopisů? Svým klientům dnes raději doporučuji držet hotovost, investovat do long-short equity fondů, které dokážou profitovat jak z poklesu, tak z růstu trhů, popřípadě rolovat (kupovat a před splatností přeprodávat) takzvané reverse bonus certifikáty.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

akciedluhopisyemocehrubý domácí produktinvestices&p 500sentiment
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo