Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Plynová klička: Ruský plyn teče na Ukrajinu ze Slovenska

Luboš Palata
Luboš Palata
4. 9. 2014

Slovensko se vydalo proti proudu. Včera totiž zprovoznilo jeden plynovod pro provoz opačným směrem: ze Slovenska na Ukrajinu. Když přičteme reverzní plynovody z Polska a Maďarska, technicky může Ukrajina ze Západu dostat asi polovinu plynu, který dostávala z Ruska.

Plynová klička: Ruský plyn teče na Ukrajinu ze Slovenska

Byl to zvláštní pohled na slovenského premiéra Roberta Fica, jak spolu se svým ukrajinským protějškem Arsenijem Jaceňukem otáčí červeným kolem a otevírá reverzní tok plynovodu na Ukrajinu. Fico totiž už několik měsíců platí za nejvíc „proruského“, a především nejméně „proukrajinského“ politika v Evropě. V poslední době Fico – zpochybňováním sankcí proti Rusku nebo pozváním Vladimira Putina na oslavy 70. výročí Slovenského národního povstání (nakonec přijel „jen“ ruský ministr obrany Sergej Šojgu) – dokonce předčil maďarského premiéra Viktora Orbána.

Důvodem, proč Robert Fico s reverzem plynu nakonec souhlasil, není tlak Evropské unie, i když i ten sehrál značnou roli, ale výhodnost pro všechny strany.

Třicet kilometrů a spousty dolarů

Plynovod, o kterém je řeč, měl původně zásobovat zemním plynem elektrárnu ve Vojanech, východně od Košic. Reverzní tok se týká vlastně jen malé vzdálenosti mezi Vojany a podkarpatským Užhorodem – jde zhruba jen o třicet kilometrů. Slovenské firmě Eustream, která plynovod bude provozovat a která za „provoz“ v něm bude inkasovat poplatky, se vyplatilo zprovozuschopnit plynovod a upravit ho pro zpětný chod na vlastní náklady, počítá s brzkým návratem investice. Zemního plynu je právě teď na evropském trhu přebytek a zájem o dodávky na Ukrajinu je takový, že kapacita plynovodu z Vojan (maximálně deset miliard kubíků ročně, garantovaných je ale jen 6,4 miliardy) je dodavateli vykoupená až do konce roku 2019.

Gazprom přišel odstřižením Ukrajiny o významné odbytiště. A jeho zásobníky nejsou bezedné, plynu by se tedy potřeboval zbavit. Před několika dny nabídl Kyjevu dodávky za ceny pod 300 dolarů za tisíc kubíků. Podle serveru Ukrajinská pravda bude Ukrajina plyn posílaný přes Vojany kupovat za 360 dolarů. Pokud by se obchodníkům ze Západu podařilo dosáhnout na takový rozdíl cen, je to byznys, při kterém se už dá podstoupit riziko spojené s tím, že by Ukrajinci nechtěli nebo za plyn platit. Zvlášť když je tu pojistka v podobě finanční pomoci ze Západu, kterou lze podmínit platbami za odebraný plyn.

Dobré pro Slovensko i pro Rusy

Dodávat plyn reverzně na Ukrajinu je výhodné i pro Slovensko. Bratislava si vymínila, že reverzní tok nesmí ohrožovat dodávky pro Slovensko samotné. V době plynové krize v roce 2009 patřilo Slovensko spolu s Bulharskem k nejpostiženějším zemí Unie. Díky novému propojení plynovodů, mimochodem velmi významné české Gazely nebo nového interkonektoru na hranicích Česka s Polskem, je dnes Slovensko podstatně lépe zasíťované, než bylo před pěti lety – a každý kubík plynu, který přes jeho území teče, mu může dodat důvěry a pocit diverzifikace zdrojů.

Dlužno podotknout, že Slovensko, které je na plynu z Ruska závislé téměř ze sta procent, vyslalo už před několika měsíci své posly pro požehnání pro projekt do Moskvy, jak do Gazpromu, tak přímo do Kremlu.

Zpětné dodávky plynu na Ukrajinu jsou totiž výhodné i pro Gazprom. Ukrajina byla významný (i když vůbec ne bezproblémový) odběratel, za kterého nemá náhradu. A to nejméně pro příštích pět let, než se dostaví Southstream a plynovod do Číny. Po okupaci Krymu a nařčeních z invaze do Donbasu jsou jednání o mnohamiliardovém dluhu Ukrajiny za předchozí dodávky zablokovaná, Ukrajina požaduje od Rusů obrovské sumy za škody způsobené záborem Krymu. Pro Gazprom a Kreml, který vývozem ropy a zemního plynu financuje 80 procent rozpočtu, jsou dodávky na Ukrajinu přes jiné její sousedy vlastně spásou. Plyn, který přijde na Ukrajinu přes Vojany nebo polské nebo maďarské reverzní toky bude každopádně stoprocentně ruský. Ale nebude to politický problém ani pro Rusko, ani pro Ukrajinu, plyn je prostě plyn. „Řešení reverzního toku bylo nejlepším řešením z hlediska technického, časového, ale i právního,“ prohlásil Fico. A má pravdu.

Nesmí dojít k vyhrocení krize

I plány reverzních dodávek plynu na Ukrajinu ale mají své slabé místo. A tím je nebezpečí opravdové, neomezené války mezi Ruskem a Ukrajinou, například v podobě nasazení ne tisíců ruských vojáků, ale celých regulérních armád, okupace jihu Ukrajiny, bojů o pozemní koridor na Krym a dalších věcí, které by prostě Západ donutily zcela přerušit vztahy s Moskvou. Včetně zrušení nákup ůplynu a ropy. Jen to by totiž dostalo Kreml ekonomicky i politicky na kolena. Je to sice dnes nepředstavitelné – ale dřív nepředstavitelně věci už se v souvislosti s Ukrajinou dějou teď.


Autor je redaktor MF Dnes. Úvodní foto premiéra Fica s červeným kohoutem plynovodu: Isifa

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo