Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bankéři, pozor! Americký watchdog štěká, ale taky pořádně kouše

Pavel Jégl
Pavel Jégl
7. 7. 2014

Američané si došlápli na BNP Paribas. Exemplární trest pro největší francouzskou banku nejspíš vzal klidný spánek šéfům dalších bankovních gigantů z Evropy, kteří jsou v hledáčku amerických bankovních regulátorů.

Bankéři, pozor! Americký watchdog štěká, ale taky pořádně kouše

Příběh miliardového byznysu, konspirace a trestu je u konce. Tečku za ním udělala dohoda o mimosoudním vyrovnání, kterou počátkem týdne oznámila americká administrativa. BNP Paribas se v ní kajícně přiznává k podvodům, ujišťuje, že je nebude opakovat a slibuje, že zaplatí Američanům 8,9 miliardy dolarů.

Největší francouzská banka se tak vyhne soudu za porušování amerických sankcí vůči „darebáckým státům“ (rogue states) – Súdánu, Íránu a Kubě.

Částka, kterou se vykoupila z hříchů, je vysoká, ale mohla být ještě vyšší. Američané původně kalkulovali se sumou přesahující deset miliard dolarů, zatímco BNP za urovnání sporu nabízela „pouhou“ miliardu.

Dohodu musí ještě potvrdit federální soud na Manhattanu. Jeho souhlas je však pokládán za pouhou formalitu.

Horká kaše, která vychladne

Obnos, který BNP zaplatí, je největší, jakým kdy byla nějaká banka potrestána za prolomení amerických sankcí. Blíží se původně navržené desetimiliardové částce, která vyvolala rozruch jak mezi bankéři, tak mezi francouzskými politiky. Šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius se nad ní rozohnil natolik, že chtěl potopit chystanou zónu volného obchodu mezi Evropskou unií a Amerikou.

Jenže i v kauze „americká administrativa versus BNP“ platí, že žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří. Francouzi v ní táhnou za kratší konec provazu. Lze proto předpokládat, že jejich „hnutí „Résistance“ proti americké jurisdikci nad francouzskou bankou se rozplyne jak pára nad hrncem.

Naznačuje to prohlášení výkonného ředitele BNP Jeana-Laurenta Bonnafé. „Hluboce litujeme minulých provinění, která vedla k tomuto urovnání… Vypracovali jsme nová opatření, abychom těmto pochybením v budoucnu zabránili,“ píše se v dokumentu, podepsaném šéfem banky.

Američané dosud za porušení sankcí pokutovali sedm bank. BNP je ale první, která při mimosoudním vyrovnání musela výslovně přiznat vinu.

Francouz Michel Barnier, evropský komisař pro vnitřní trh a služby, vyzýval Američany, aby sazba pro BNP Paribas byla přiměřená. Devítimiliardový trest označil za „exemplárně tvrdý“. Upozornil však, že newyorský bankovní „watchdog“ (oddělení finančních služeb státu New York) několikrát BNP varoval před důsledky porušení sankčních zákonů. „(Američané) Dělali to, co bychom dělali my, pokud by americká firma nerespektovala evropskou legislativu,“ citoval francouzského politika londýnský Evening Standard.

Pro pořádek připomínám, že Evropská komise v minulosti pokutovala americké banky JPMorgan a Citigroup za manipulace s úrokovými sazbami eura.

Bankéři na Tour de Fraud

Fakta v případu BNP jsou jasná a vypovídají proti bance. Bankéři se původně hájili tvrzením, že dodržovali evropské sankce a netušili, že americké se od nich liší. Jenže v případě megabanky, jakou je BNP, tomu málokdo věřil. A to i ve Francii.

„Jako jeden z klíčových hráčů ve světě globálních financí BNP dobře věděla, na co má dávat pozor,“ řekl nejmenovaný člen francouzského úřadu pro regulaci finančního trhu deníku Financial Times.

Lež o obchodech v dobré víře měla krátké nohy. Při vyšetřování vyšlo najevo, že bankéři konspirovali. Při „rizikových“ bankovních převodech neuváděli identifikační údaje klientů. Obchody navíc vedli přes síť satelitních bank.

Americký žalobce Preet Bharara, který se na vyšetřování BNP podílel, s narážkou na začínající Tour de France označil kauzu jako Tour de Fraud. Banka porušovala americké sankce osm let až do roku 2012, kdy konspirativní obchody pod rostoucím tlakem amerických vyšetřovatelů odpískala.

Částka, kterou se BNP zavázala zaplatit americké vládě, je rozdělena na odstoupení majetku ve výši 8,8 miliardy dolarů a správní pokutu 140 milionů. První položka odpovídá sumě, kterou banka převedla přes americký finanční systém pro klienty v Súdánu (6,4 miliardy dolarů), na Kubě (1,7 miliardy) a v Íránu (700 milionů). Týkala se převážně zúčtování obchodů s ropou.

Je zjevné, že devítimiliardové vyrovnání BNP oslabí.  Blíží se loňskému zisku banky. Ztráty pocítí BNP také v důsledku dočasného vyloučení z clearingových operací (bezhotovostního zúčtování obchodů) v dolarech týkajících se ropy a zemního plynu, které je součástí vyrovnání. BNP je bude klientům poskytovat přes smluvní společnosti.

Není jasné, o kolik klientů spor s Američany BNP připraví. Šéf banky Jean-Laurent Bonnafé však klientelu ujišťuje, že jeho důsledky nepocítí. Bankéřům a akcionářům zase slibuje, že letos dostanou bonusy i dividendy, byt jejich výše bude zmražena.

Mimosoudní vyrovnání, jakkoli se z pohledu BNP může jevit jako drakonické, je každopádně pro banku výhodnější než soudní proces. Od soudu by BNP neodešla s čistým štítem. Nejspíš by přišla o americkou licenci a to by pro banku její velikosti byl ekvivalent trestu smrti.

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Pravdu mají cimrmanologové

Vzkaz amerických bankovních regulátorů je jasný: Mějte se na pozoru! Pokud děláte byznys v dolarech (jedno, jestli ho vedete z New Yorku, Londýna, Paříže nebo Hongkongu) dodržujte americká pravidla.

Mnoho Evropanů se pohoršuje nad tím, že Američané uplatňují své sankční zákony v mezinárodním měřítku (extrateritoriálně) a dolar používají jako nástroj nátlaku. Domnívám se, že stav věcí v tomto případě vystihuje poučka z repertoáru cimrmanologů: „Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat.“

Z kleští amerických sankcí je těžké uniknout. Mimo jiné proto, že spory s americkými regulátory jsou lemovány precedenty, kdy se evropské banky vykupovaly ze soudních sporů. V posledních dvou letech platily Američanům za mimosoudní vyrovnání v sankčních kauzách britská Standard Chartered a nizozemská ING. První si Američany usmířila 674 a druhá 619 miliony dolarů.

Případem BNP Paribas americký tlak na banky nekončí. BBC na svém webu píše, že z evropských bank teď američtí regulátoři mají v hledáčku italský UniCredit, německou Commerzbank a francouzské Crédit Agricole a Société Générale. Podezírají je z porušení sankčních zákonů a praní špinavých peněz.

Je zřejmé, že je jen otázkou času, kdy se v jejich síti bude mrskat další velká ryba z Evropy.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

bnp paribascitigroupcommerzbankcrédit agricoledolarjean-laurenta bonnaféjpmorganlaurent fabiusmichel barniermimosoudní vyrovnánípreet bharararogue statessociété généralestandard charteredunicredit
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo