Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Spojenci nespojenci, strýček Sam škube Francouzům banku

Pavel Jégl
Pavel Jégl
6. 6. 2014
 6 026

Pokud děláte byznys v dolarech, hrajte podle amerických pravidel, jinak vás přísný strýček Sam propíchne svým ukazováčkem a oškube. Toto poučení plyne z případu banky BNP Paribas.

Spojenci nespojenci, strýček Sam škube Francouzům banku

BNP Paribas má Americe zaplatit deset miliard dolarů. Tuto pokutu požaduje americké ministerstvo spravedlnosti za obchody banky v „darebáckých státech“ (rogue states), na které Američané uvalili sankce.

Za deset miliard si BNP může koupit urovnání sporu s americkou vládou. Pokud ji nezaplatí, ministerstvo spravedlnosti ji požene k soudu.

Kolik je hodně?

Deset miliard dolarů by byla nejvyšší suma, zaplacená v Americe za mimosoudní vyrovnání, které souvisí s porušením sankcí vůči cizím zemím. Dosud za tento delikt nejvíc platila HSBC. Tuto bankovní skupinu, oblíbenou mezi mexickými narkobarony, obvinilo americké ministerstvo spravedlnosti za převody miliard dolarů do Íránu. HSBC to stálo 1,9 miliardy dolarů.

O desetimiliardové sankci pro BNP informoval jako první Wall Street Journal. Americké ministerstvo spravedlnosti tuto částku dosud nepotvrdilo, avšak z reakcí francouzské vlády je zjevné, že odpovídá skutečnosti nebo se jí aspoň blíží.

Vedení největší francouzské banky bylo s pokutou smířeno, ne však s její výší. Vyčlenilo na ni „pouhých“ 1,1 miliardy dolarů, které převedlo do rezerv. Na dohodu zatím nepřistoupilo. Deset miliard je příliš i na bankovního bumbrlíčka. Tato suma se blíží hrubému zisku banky za loňský rok.

Do věci se vložila francouzská vláda, postavila se za BNP. Francouzi vznesli otázku: Jakou škodu BNP způsobila americké vládě, že musí platit tak vysokou částku?

„Je přirozené, že za přestupek následuje trest. Měl by však být přiměřený a rozumný, což v tomto případě není,“ citovala agentura AFP šéfa francouzské diplomacie Laurenta Fabiuse.

Za BNP se bije i François Hollande, na drakonickou pokutu si stěžoval v dopise Baracku Obamovi. Pro francouzského prezidenta to není komfortní situace. Ve volbách líčil velké banky jako nepřátele lidu, vinil je, že prohlubují sociální nerovnost. Teď mu však jeho socialisté angažmá na straně BNP určitě vytýkat nebudou. Uncle Sam je ještě větší padouch, protože se snaží francouzskou firmu připravit o peníze.

„Pokud by banka zaplatila požadovanou částku za urovnání, bude to znamenat méně úvěrů pro byznys, především pro francouzský byznys,“ upozorňuje ministr Fabius.

Hollande dnes stane bok po boku s Obamou v Normandii při výročí vylodění Spojenců. Tentokrát to nebude idylický ceremoniál. Vzpomínky na bratrství ve zbrani odsouvá do pozadí spor o trest pro BNP Paribas. Francouzský prezident ho přidal Obamovi k menu jejich čtvrteční večeře v Paříži.

Konspirace v dobré víře

Wall Street Journal píše, že podstatou obvinění BNP jsou finanční transakce vedené v letech 2002 až 2009 z Paříže a ze Ženevy, kterými francouzská banka porušila americké sankce uvalené vůči Súdánu a Íránu.

Guvernér francouzské centrální banky Christian Noyer zdůrazňuje, že BNP postupovala korektně, v souladu s francouzskými a evropskými předpisy. Američané však trvají na tom, že případ spadá pod jejich jurisdikci, protože BNP obchodovala v dolarech. Proto měla dodržovat také americké zákony.

BNP tvrdí, že jednala „v dobré víře“. Někteří zaměstnanci banky nicméně věděli, že to, co dělají, jim v Americe nemusí projít. Jinak by nekonspirovali. Vyšetřovatelé zjistili, že francouzská banka při „rizikových“ bankovních převodech neuváděla identifikační údaje klientů. Jen proto mohla provádět platby v americkém finančním systému několik let, aniž vyvolaly podezření amerických regulátorů.

V reakci na trest pro jejich banku vytýkají Francouzi Američanům, že prosazují svou jurisdikci jednostranně, bez ohledu na spojence. Viní je, že mají dvojí metr na domácí a zahraniční banky. K domácím jsou shovívavější.

Zdroj Financial Times. Zvětšíte klikem

První výtka sedí. Druhá pokulhává.

Připomínám, že americká banka JPMorgan loni uhradila za prodej toxických hypoték jednorázovou pokutu 13 miliard dolarů. Letos urovnala další prohřešek za 1,7 miliardy.

Ze statistiky deníku Financial Times (vpravo), která obsahuje mimosoudní vyrovnání bank s americkým ministerstvem spravedlnosti od roku 2009, vyplývá, že za ně platila nejvíc Bank of America. Několik obvinění zahladila za 26,4 miliardy.

Skončí banka u soudu?

Zatím není jasné, jakým výsledkem případ BNP skončí. Předpokládám však, že až před soud se nedostane. Vyrovnáním byly uzavřeny obdobné kauzy v minulých letech, v nichž figurovaly kromě HSBC, nizozemská ING, britští Lloyds a Royal Bank of Scotland.

BNP se bude chtít vyhnout zdlouhavým soudním tahanicím, zničujícím pro její byznys. Hodnota akcií banky v reakci na obvinění už od dubna klesá a agentura Standard & Poor’s varuje, že sníží její rating. BNP přitom nemůže sázet na to, že od soudu odkráčí jako vítěz. Co víc, po nepříznivém soudním verdiktu by jí Američané mohli odebrat licenci a zakázat dolarové transakce.

Strýček Sam je zkrátka drsoň, před kterým je dobré mít se na pozoru. 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

bank of americabarack obamabnp paribasfranciefrançois hollandehsbcíránjpmorganlaurent fabiusmimosoudní vyrovnánírogue statessúdánusa
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo