Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Velký investiční seriál: Letadlo s garancí tvrdého přistání

Aleš Tůma
Aleš Tůma
4. 6. 2014
 29 372

Jak poznat pyramidový podvod? Jde to snadno. Jenže lidé jsou nepoučitelní a nová „letadla“ stále vzlétají. Věnujeme jim proto další díl Velkého investičního seriálu.

Velký investiční seriál: Letadlo s garancí tvrdého přistání

Podstatou letadla je to, že vyplácí výnosy investorům z vkladů nově příchozích. To se od dob Charlese Ponziho nezměnilo.

O slibech vysokého výnosu bez rizika už byla zmínka v minulém dílu. Zkrátka, pokud něco vypadá příliš lákavě na to, aby to byla pravda, nejspíš to pravda není.

Jak vysoký výnos je příliš vysoký? Když pomineme růst po krizi v roce 2008, akciové trhy nevynášejí padesát nebo sto procent ročně. Od akcií lze v dlouhodobém průměru po odečtení nákladů čekat třeba osm, ale ne dvacet procent za rok. Podvodníci běžně slibují desítky, ti nejdrzejší pak stovky procent. Obvykle samozřejmě zcela bez rizika.

Velký investiční seriál

I malé peníze si zaslouží velkou pozornost. Pokud už jste zjistili, že jenom šetřit nestačí, a chtěli byste se začít rozkoukávat ve světě investic pro obyčejné lidi, je tu právě pro vás náš nový Velký investiční seriál:

Proč nespoléhat jen na spoření, ale také investovat? Dobré důvody vám v rozhovoru představí Jan Vedral

V pravidelné anketě vám poradí odborníci

Čtyři hlavní znaky podvodu

  • Sliby vysokého výnosu bez rizika
  • Podnikání bez povolení ČNB
  • Absence informací o hospodaření
  • Průhledná kamufláž

Už při splnění prvních dvou bodů se nabídce obloukem vyhněte (i když technicky vzato nemusí jít o letadlo).

Nejen podle skutků poznáte je

Co dalšího musí letadlo splňovat, aby let s ním byl ten pravý adrenalin? Pokud provozujete nelegální systém, zjevně si nebudete žádat o licenci investiční společnosti u ČNB. Žádné letadlo tedy v registru ČNB nenajdete. Leda by ho příslušná firma či jednotlivec měli jako dočasnou vedlejší živnost třeba k prodeji pojištění (ani takový případ nelze vyloučit).

Piloti letadel se často tváří jako světoběžníci a sofistikovaní „offshore“ investoři se sídlem v Karibiku nebo jiné exotické destinaci daleko od České národní banky. Ti přidrzlejší se se zakládáním P. O. boxu v Karibiku ani nezdržují. Jedni i druzí ale potřebují pro laika uvěřitelnou kamufláž. Budou vám třeba tvrdit, že vydělávají na obchodech se zlatem, jinými komoditami, akciemi nebo měnami.

Tajemní jako hrad v Karpatech

Dalším varovným znakem je nedostupnost podrobných informací o historii firmy či jejím hospodaření. Když budete požadovat auditovanou účetní závěrku, příslušný „expert“ dost možná ani nebude vědět, co to je.

Podvodníci mívají dobré obchodní a přesvědčovací schopnosti, ale po informační stránce jsou jejich prezentace vágní, neurčité, chaotické. Pocit zmatení a dezorientace můžete sice získat i z nabídky solidní finanční instituce, jenže tam si můžete nechat vše v klidu vysvětlit.

Seriózní firmy navíc musí plnit informační povinnosti. Investiční fondy zveřejňují pravidelné měsíční reporty, informace o struktuře portfolia a samozřejmě výroční zprávy.

Poznáte, když vám někdo nabídne podvodnou investici?

Bernie M. potvrzuje pravidlo

Výjimkou z pravidla je podvod století – případ Bernarda Madoffa. Toho řadu let nedokázala prokouknout ani spousta profesionálů z bank. Někteří mu dokonce přihrávali klienty.

Jenže Madoff byl sám profík. Než se dal na dráhu záporáka, byl dlouhá léta respektovaným finančníkem. Rozuměl mechanickým detailům finančního světa a věděl, co a jak zfalšovat, aby působil skutečně důvěryhodně. Ostatní podvodníci jsou ve srovnání s ním obvykle jen hrabiví naivkové, kterým trčí sláma z bot a dají se odhalit mnohem snáz.

Tak například firma Aldona. Její provozovatel svým investorům tvrdil, že půjčuje peníze za vysoký úrok světovým bankám, které mají nedostatek likvidity. To byl tak absurdní nesmysl, že na něj snad nemohl skočit nikdo, kdo četl aspoň občas noviny. Proč by si nějaká evropská banka půjčovala od firmičky z Náchoda za desítky procent ročně, když si může půjčit od Evropské centrální banky prakticky zadarmo? Aldona přesto způsobila mnohamilionovou škodu…

Nevíte, kde začít?

Přemýšlíte o tom, že byste chtěli začít s investováním, ale nevíte kde?

Využijte bezplatnou Hot Line investiční společnosti Conseq, partnera našeho Velkého investičního seriálu
 
800 900 905

Nebo vyzkoušejte podílové fondy této společnosti:

Případně také populární fondy životního cyklu, v nichž se složení portfolia automaticky přizpůsobuje tomu, v jaké fázi životního cyklu se investice právě nachází:

Logo Conseq

Kdy to není letadlo

Samozřejmě existují i nabídky vysokého výnosu, jejichž cílem je pouze nalákat klienty a inkasovat od nich vysoké poplatky a spready. Nemusí jít nutně o podvod. Příkladem jsou třeba různé obchody na „forexu“.

V každém případě byste někomu, kdo vám nabízí investiční služby a není registrovaný u České národní banky, měli položit telefon nebo ukázat dveře. Vyhnete se tím mnoha nepříjemnostem. Mimochodem – provozovatelé letadel budou vždy tvrdit, že se je kritici (a centrální banka) snaží jen očernit a poškodit. Můžete si snadno ověřit, že to tak není. Tento článek částečně vychází z jiného, staršího. Po nabídkách v něm zmíněných už se slehla zem. Stejně dopadnou i všechny současné a budoucí.

Autor je analytik Partners

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Související témata

akciealdonabernard madoffčeská národní bankainstitut finančního poradenstvíinvesticeletadlomlmPonziho schémapyramida
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo