Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

BRICS chystají vlastní „světovou banku“ a měnový fond

Jan Dvořák
Jan Dvořák
3. 6. 2014

Dominantní roli ve Světové bance a Mezinárodním měnovém fondu hrajou Spojené státy. Země BRICS se s narůstající ekonomickou silou chtějí z jejich hegemonie vymanit a chystají konkurenční projekty.

BRICS chystají vlastní „světovou banku“ a měnový fond

Země BRICS – Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika – dnes vytvářejí čtvrtinu světového HDP. Nechtějí se proto smířit s tím, že otěže zásadních finančních institucí – Mezinárodního měnového fondu a Světové banky – třímají pevně v rukou Spojené státy. A protože BRICS nepočítají s tím, že by v nich získaly pozici, jaká by podle nich jejich ekonomickému významu odpovídala, plánují si vytvořit obdobné instituce, které by měly pod kontrolou samy.

V obraze

Mezinárodní měnový fond (MMF) a Světová banka jsou významné mezinárodní finanční instituce. Obě byly založeny roku 1944 na brettenwoodské konferenci. Cílem MMF byla podpora mezinárodní měnové spolupráce a stability kurzů, například pomocí půjček zemím v hospodářských potížích. Cílem Světové banky byly půjčky zemím, jejich hospodářství bylo zdecimováno za druhé světové války, nyní poskytuje půjčky chudším zemím zejména na rozvojové projekty.

Cílem nově vznikajícího fondu by bylo vytvoření devizové rezervy, dostupné účastnickým zemím v případě krize (prudké oslabení domácí měny, rychlý odliv spekulativního kapitálu, krize finančního systému dané země a podobně). Tento fond – něco jako „BRICS Plunge Protection Fund“ nebo „Emerging Markets Plunge Protection Fund“ by byl v případě potřeby schopen intervenovat na finančních trzích ve prospěch postiženého člena.

Nová banka by se primárně soustředila na poskytování půjček na asijské infrastrukturální projekty. Na podobné, jaké dnes financuje buď Světová banka, nebo i čínská EximBank.

Kapitál obou nových institucí má být sto miliard dolarů, podíly se ještě domlouvají. Čína, vědoma si svých velkých dolarových rezerv, by ráda udala co nejvíc z nich a získala větší podíl.

Částka odpovídající stu miliard amerických dolarů již něco na finančních trzích zmůže. Finanční síla obou institucí bude srovnatelná s Mezinárodním měnovým fondem a Světovou bankou. Základní kapitál Světové banky je sice 209 miliard dolarů, splacený základní kapitál však činí necelých 14 miliard dolarů (vlastní kapitál činí 36,5 miliard dolarů). Zbytek by byl požadován po akcionářích v případě nutnosti plnit například záruky poskytnuté Světovou bankou.

Vzhledem ke kapitálu účastnických zemí lze sotva předpokládat, že k těmto novým institucím půjde pro půjčku Čína, aby financovala domácí projekty. Půjčky či pomoc se budou nabízet rozvojovým zemím jako alternativní financování místo MMF či Světové banky.

Podle posledních informací by nezbytné zakladatelské smlouvy měly být dotaženy letos v létě a obě organizace by měly být spuštěny příští rok.

Vyšlo na webu ProInvestory

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jan Dvořák

Jan Dvořák

Autor je soukromý investor a provozovatel investičního portálu pro investory. Publikuje zejména analýzy primárně zaměřené na globální ekonomickou situaci a drahé kovy.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo